Demersuri ale autorităților locale pentru recunoașterea mărcii "Telemeaua de Vaideeni"

marți, 11 octombrie 2016

Primăria Vaideeni, Asociația Crescătorilor de Oi din localitate și Ministerul Agriculturii lucrează la înregistrarea mărcilor lactatelor de Vaideeni, a declarat marți, pentru AGERPRES, primarul Daniel Băluță.

"Discuția a fost reluată acum o lună în cadrul târgului de animale și constă în recunoașterea la nivel național a produselor tradiționale păstorești din Vaideeni. Mă refer aici la brânza de Vaideeni, celebra telemea, cașul, smântâna, dar și tocanul sau balmoșul din această zonă. Vaideeniul este cunoscut ca un brand la nivel național în domeniul zootehniei, ne referim aici strict la păstorit. Ciobanii din Vaideeni prepară lactatele, dar și restul de mâncăruri fix pe rețetele vechi și respectând tradiția. Avem speranțe că în foarte scurt timp lactatele de Vaideeni vor avea o marcă înregistrată. Și putem la export să mergem pe acest atestat", a precizat Băluță.

În comuna Vaideeni, fiecare familie prepară acasă, după o rețetă secretă, celebra telemea încât, potrivit edilului, după gust fiecare este recunoscută dacă e "făcută acasă la Jinaru, la Vinereanu, la Sălișteanu".

Comuna Vaideeni este una dintre cele mai cunoscute localități de păstori de la sud de Carpați, constituită în urmă cu 300 de ani, în urma migrației masive a păstorilor transilvăneni din Mărginimea Sibiului.

AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe