Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cozia

miercuri, 3 august 2016

 

În Duminica a VI-a după Rusalii, 31 iulie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la altarul de vară al Mănăstirii Cozia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Slujirea Înaltpreasfinției Sale a însemnat un  moment de bucurie pentru obștea mănăstirii, dar și pentru pelerinii aflați în această perioadă în stațiunile de pe Valea Oltului.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Părintele Arhiepiscop a descoperit iubirea nesfârșită a lui Dumnezeu față de oameni, iubire care, în Evanghelia Vindecării slăbănogului din Capernaum, devine tămăduitoare. Mântuitorul Iisus Hristos îl vindecă pe slăbănog înainte ca acesta să-și  manifeste dorința de a deveni sănătos și, mai mult decât atât, vindecă mai întâi cauza neputinței trupești, păcatul, atunci când i se adresează ca un părinte: „Îndrăzneşte, fiule! Iertate îţi sunt păcatele tale!“ (Matei 9, 2). Abia după aceea ridică și starea de neputință a bolnavului.

Sfântul Evanghelist Matei evocă faptul că această minune s-a petrecut și în urma mărturisirii de credință a prietenilor acestui om bolnav, mărturisire realizată nu prin cuvânt, ci prin modul în care se îngrijesc de sănătatea prietenului slăbănogit sufletește și trupește, pe care îl înfățișează înaintea Doctorului sufletelor și trupurilor.

Lucrarea tămăduitoarea a Mântuitorului nu a fost apreciată însă și de către cărturari. Aceștia Îl acuză pe Domnul Hristos de hulă. După ce le descoperă răutatea gândurilor, starea de permanentă cârtire, Mântuitorul exclamă: „Dar ca să ştiţi că putere are Fiul Omului pe pământ a ierta păcatele, a zis slăbănogului: Scoală-te, ia-ţi patul şi mergi la casa ta“ (Matei 9, 6), iar în chip văzut se manifestă puterea Sa vindecătoare asupra trupului, după ce, mai înainte, în chip nevăzut se manifestase puterea Sa de iertare a păcatelor.

Ridicarea slăbănogului din patul de suferință bucură dar și înspăimântă mulțimile care slăvesc laolaltă pe Dumnezeu.

Părintele Arhiepiscop a subliniat și faptul că postul rămâne un mijloc pe care Biserica ni-l pune la îndemână pentru păstrarea sănătății sufletești și trupești, pentru ca mintea să-și găsească liniștea în rugăciune și meditarea cuvântului lui Dumnezeu. Postul alimentar îl ajută pe om în eforturile ascetice de despătimire, fiind în acelaşi timp adevărate binecuvântări pentru sănătatea trupului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe