CE AVEM NOI AICI, DORELE? Jurcan, parlamentar reprofilat în câștigător de licitații publice pentru rechizite

joi, 16 iunie 2016

Firma fostului senator PDL Dorel Jurcan vinde hârtie în valoare de peste o sută de mii de euro Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA. Se poate spune că fostul parlamentar a câștigat unul dintre poturile cele mari, dat fiind că Dolex Com SRL din Râmnicu Vâlcea, al cărei administrator este, a devenit furnizorul preferat al CFR pentru hârtie de copiator și de imprimantă. Societatea vâlceană a pus mâna pe un contract foarte generos, mulțumită căruia își va livra produsele tuturor Sucursalelor Regionale ale CFR.

De mai mulți ani, când vine vorba de dotarea cu rechizite, Dolex Com SRL participă la licitațiile publice organizate de instituții din întreaga țară, pe care le câștigă în mod constant. În acest an, firma senatorului PDL a încheiat zece contracte de furnizare pentru diverse tipuri de hârtie destinată copiatoarelor, imprimantelor sau aparatelor fax, a căror valoare însumată depășește 3 milioane de lei. Beneficiarii sunt Banca Națională a României, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, C.N. Poșta Română, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, Primăria Craiova sau Direcția Generală de Poliție a Municipiului București. Din portofoliul de clienți ai firmei mai fac parte și numeroase inspectorate școlare județene, cărora Dolex (Jurcan) le vinde o gamă largă de rechizite școlare pentru elevii nevoiași din învățământul preuniversitar.

Cum a umflat Dolex potul de la CFR

În următoarele cinci luni, Societatea Națională de Căi Ferate CFR SA se va aproviziona, de la Dolex Com SRL, patronată de fostul parlamentar PDL Dorel Jurcan, cu hârtie format A4 și A3, pentru copiatoare și imprimantă, dar și cu role pentru fax și plotter. Societății din Râmnicu Vâlcea i-a fost atribuit contractul pentru furnizarea „produselor de papetărie“, pe care Compania de Căi Ferate l-a scos la licitație în primăvara acestui an.
În luna aprilie, conducerea CFR a apreciat că în cea de-a doua jumătate a anului în curs, funcționarii săi vor avea nevoie de foarte multe coli albe pentru copierea și întocmirea documentelor menite să asigure buna funcționare a instituției. Drept urmare, a fost stabilit un necesar de hârtie, 34.197 de topuri format A4 și 4.942 de topuri format A3, care să fie achiziționat până în decembrie 2016. Și a fost inițiată procedura de achiziție publică.

Bugetul total alocat acestei achiziții a fost estimat, conform caietului de sarcini, la 410.766,06 lei fără TVA. Întreaga cantitate va fi livrată până cel târziu pe 31 decembrie a.c. și urmează a fi repartizată Centralei CNCF precum și celor opt Sucursale Regionale ale CFR, din București, Craiova, Iași, Timișoara, Cluj, Brașov, Galați și Constanța.

Conform procedurii, anunțul de intenție împreună cu documentația de achiziție au fost publicate pe site-ul guvernamental de achiziții publice (SEAP) în data de 19 aprilie iar termenul limită până la care s-au putut depune cereri pentru eliberarea de documente sau clarificări a fost stabilit pe 29.04.2016. Operatorii economici interesați și-au prezentat ofertele până în data de 9 mai a.c.

În afară de compania condusă de Dorel Jurcan, la licitația organizată de CNCF s-au mai înscris alte trei societăți comerciale, dintre care doar două au mai fost admise. În urma analizării ofertelor primite, comisia de evaluare i-a declarat câștigători pe cei de la Dolex Com SRL care au oferit cel mai mic preț, 389.053,43 lei la care se adaugă TVA. Contractul a fost atribuit pe 8 iunie, urmând ca detaliile de livrare și de plată să se stabilească ulterior.

Relațiile lui Jurcan

Până la începutul lui 2016, Dorel Jurcan a făcut parte din PNL (PDL) organizația Vâlcea. El a activat în Parlament în mandatul 1996-2000, ca deputat, și în mandatele 2004-2008 și 2008-2012, ca senator. În două rânduri, între 2001 și 2007 respectiv între 2010 și 2014, Jurcan a ocupat și funcția de președinte al organizației județene a PDL (anterior PD) Vâlcea.

Dolex Com SRL, firma sa, este specializată în tranzacțiile finanțate de la bugetul statului, având la activ numeroase contracte încheiate cu diverse instituții publice din întreaga țară. Multe dintre acestea, deși au făcut obiectul unor proceduri de achiziție publică, se datorează relațiilor politice ale patronului. În mai multe rânduri, presa a relatat despre aranjamentele făcute de Dorel Jurcan cu colegii din PDL, pentru a asigura bunul mers al afacerii pe care o controlează.

Printre beneficiarii cărora Dolex Com le-a furnizat hârtie și produse de papetărie, de-a lungul vremii, se numără BNR, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Finanțelor Publice și Direcțiile Regionale ale Finanțelor Publice, Oficiul Registrului Comerțului, RAAPPS etc.

Așa cum se întâmplă în toate cazurile în care interesele economice se împletesc cu relațiile politice, profiturile societății comerciale pe care o conduce Dorin Jurcan au cunoscut o creștere spectaculoasă în perioada guvernării PDL, al cărui membru de bază era. Ulterior, în 2012, după ieșirea democrat-liberalilor de la guvernare și după ce Jurcan și-a pierdut mandatul de parlamentar, cifrele de afaceri ale Dolex Com SRL au intrat oarecum în regres. Cel puțin așa reiese din cercetarea datelor furnizate de Ministerul Finanțelor.

Treptat, Dorel Jurcan a reușit să reînnoiască o parte din vechile relații, astfel încât, din 2015 afacerile au început să se mai reabiliteze. Pe cale de consecință, la începutul lunii iunie a.c., Dolex Com SRL a fost angajată să furnizeze hârtie pentru copiatoare și xerografică, în valoare de 373.441 lei, plus TVA, pentru centrala BNR cât și celelalte agenții din țară. În acest caz a fost vorba de un acord cadru, a cărui durată de desfășurare a fost stabilită la 24 de luni.

Programul rechizitelor școlare pentru elevii nevoiași

Una dintre cele mai bănoase afaceri din bani publici de care s-a lipit fostul senator, încă de pe vremea guvernării PDL, a fost cea pentru furnizarea rechizitelor școlare destinate elevilor din învățământul preuniversitar proveniți din familii nevoiașe.

Programul guvernamental de acordare a rechizitelor școlare gratuite pentru elevii din familiile nevoiașe se derulează prin intermediul Inspectoratelor Școlare Județene. Acestea transmit, anual, Ministerului Educației Naționale estimări cu numărul de copii care pot beneficia de rechizite școlare. Valoarea maximă a fiecărui pachet este de 25 de lei pentru cele destinate școlarilor din învățământul primar și 30 de lei pentru elevii din ciclul gimnazial.

În baza situațiilor întocmite la nivelul fiecărui județ, ministerul repartizează sumele de bani necesare pentru a fi achiziționate. La rândul lor, inspectoratele organizează proceduri de achiziție publice și selectează agenții economici de la care vor cumpăra pachetele.

Dolex Com este unul dintre furnizorii preferați cu care lucrează Inspectoratele Școlare Județene din întreaga țară. Din 2009 și până în prezent, firma fostului senator Jurcan a primit în jur de 38 de contracte anuale pentru furnizarea de pachete cu rechizite școlare pentru elevii din familii nevoiașe.

Ultimul dintre acestea a fost încheiat zilele trecute, cu Inspectoratul Școlar Județean din Călărași, pentru suma de 178.354 lei, la care se adaugă TVA. Obiectul contractului este achiziția de rechizite școlare pentru elevii din învățământul preuniversitar, anul școlar 2016 – 2017. Dolex Com va livra 1.700 pachete pentru clasa pregătitoare, 1.600 pachete pentru clasa I, 3.800 pachete pentru clasele II, III și IV, 3.700 pachete pentru clasele V, VI, VII și 1.300 pachete pentru clasa a VIII-a.

sursa: puterea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe