Locuitorii unui oraş din judeţul Vâlcea trăiesc ca în Evul Mediu. Oamenii au conductă de apă, nu şi canalizare, aşa că apele menajere sunt deveresate direct în rigolele care trec prin faţa porţilor. Mirosul devine insuportabil atunci când temperaturile cresc. Primăria spune că au fost depuse proiecte pentru canalizare, însă nu s-au găsit bani şi pentru localitatea lor.

Cei 5.000 de oameni din Berbeşti au apă curentă de patru ani, dar nu şi canalizare. Apele menajere și, uneori, fosele septice, se revarsă direct în şanţuri, la fel ca acum sute de ani - potrivit digi24.ro

„După fiecare ploaie fosele sunt pline. Avem, la nivel de localitate, o singură vidanja care abia face faţă la solicitari şi este un disconfort foarte mare”, spune Claudiu Georgescu, director de liceu.

Toate apele menajere din Berbeşti ajung într-un râu de la marginea oraşului. Cele doua staţii de epurare vechi de 40 de ani sunt inutile.

Apele menajere trec aproape nefiltrate”, spune Iulian Drugă, responsabilul de mediu al Primăriei Berbeşti.

Autoritațile locale au început lucrările pentru canalizare în urmă cu doi ani, cu bani din bugetul local. Dar proiectul s-a oprit pentru că nu au mai fost fonduri.

„Primaria a depus în nenumărate rânduri proiecte: unul pentru sistemul de canalizare, acum patru ani, şi unul acum doi ani, dar nu a obţinut nici un fond pentru realizarea lor”, spune Iulian Drugă.

De la Guvern şi de la Consiliul Judeţean, autoritațile locale au primit un singur răspuns: nu sunt bani. Lucrarea ar costa în jur de şase milioane de lei.