Cheile Latoriței, sălbăticia de lângă noi

joi, 26 mai 2016

Daca doresti o plimbare relaxanta cu drum de picior, accesibil si unei masini mai putin sensibile la gropi (care sunt din belsug, din pacate), Cheile Latoritei vin cu o oferta: privelisti cum le intalnesti doar in filmele de aventuri pe insule pustii!

Cheile_Latoritei_00

Cheile sunt situate undeva in sudul muntilor Latoritei si la nordul muntilor Capatanii, langa lacul de acumulare Petrimanu, la trei ore de mers cu masina de la Bucuresti si doua de Sibiu. Se ajunge pe drumul dinspre Brezoi, inainte de Voineasa, apucand spre Ciungetu si apoi urmand drumul asfaltat DJ 701D, in stare mai intai OK, apoi din ce in ce mai proasta, ajungand la nivel de gropi si cratere care se parcurg doar cu viteza 1 pe kilometri intregi. Cu un SUV veti trece fara probleme (desi cu mare atentie), iar cu o masina mica, doar daca are garda la sol normala sau mai mare si cu foarte mare grija sa nu distrugeti baia de ulei, spoilerul sau rotile in gropane. Cel mai bine ar fi sa parcati undeva jos in vale masinile si sa o luati in sus cu bicicletele. Sau picioare, in functie de dotari.

Privelistea merita cu prisosinta! Raul Latoritei, cel putin in ziua in care am fost noi, era de-a dreptul furios, liberat din lacul de acumulare din aval, iar toate paraiasele din zona ii dadeau tonul, incurajandu-l cu debite necontenite de apa venite de sus, din munte.

Privelistea acestora saltand din piatra in piatra si aruncandu-se in Latorita este o imagine care nu poate fi uitata repede. Muschi, flori si lastari de copaci grabiti sa creasca pe stanca, rasfatandu-se cu un soare nebun ce transforma verdele in picaturi de smarald… Da, stiu, este riscul unei descrieri poetice in fata careia nu m-am putut abtine, caci am facut pacatul de a ma opri si a ma uita la jocul de lumini si ape, iar acum imi va trebui ceva timp sa imi revin din extazul unui asemenea drog. Pana si piatra de cristal si granit se rasfata in culori de inceput de toamna, cu sclipiri de mica, in permanent udata de nicaieri.

Practic, cheile Latoritei sunt invadate de vegetatie luxurianta, cu zgomot de cascade si raul mereu in intalniri cu paraiase de munte, cu flori crescute la adapostul cascadei, si pasari. Multe pasari care au destule de dezbatut si discutat. Si fluturi in permanenta cautare. Oameni, din fericire, mai putini, desi sunt cateva puncte de cazare chiar langa lacul Petrimanu (atentie, GPS-ul il indica prea devreme, nu va opriti pana nu dati cu ochii de el).

Punctele de atractie ale cheilor – Cascada Apa Spanzurata, Lacurile Petrimanu si Galbenu, Lacul Iezerul Latoritei, sunt cautate atat de catre localnici, cat si de catre turisti, desi din fericire gratargii raman mai jos in vale, mai ales din cauza starii proaste a drumului. Cand se va repara asfaltul, din pacate asta se va resimti si langa lacuri…

Insa daca iti doresti doar o plimbare in salbaticie, iti garantez ca Cheile Latoritei iti vor umple plamanii de aer de munte si inima de senzatia unei libertati pure, cum rar intalnesti.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe