Pelerinajul de Florii, la Râmnic

duminică, 24 aprilie 2016

 

Sâmbătă, 23 aprilie 2016, în Sâmbăta lui Lazăr, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Varsanufie, Arhiepiscopia Râmnicului a organizat tradiţionalul Pelerinaj de Florii în binecuvântata cetate a Râmnicului.

Pelerinajul de Florii amintește în mod deosebit de călătoria Domnului Iisus Hristos din Betania spre Ierusalim, însoțit de ucenicii Săi, călătorie care culminează cu Intrarea Sa în Ierusalim, când este întâmpinat de tot poporul ca un adevărat Împărat, cu ramuri de copaci ridicate triumfător și cu haine întinse pe cale.

Pelerinajul a pornit din curtea Bisericii Toţi Sfinţii, după ce Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a săvârșit Vecernia mare cu Litia și a rostit Rugăciunea de binecuvântare a stâlpărilor de salcie. Preoţi şi credincioşi, monahi şi monahii, copii, tineri şi vârstnici au purtat în mâini stâlpări de finic şi salcie, icoane, steaguri bisericeşti şi făclii aprinse pe traseul tradiţional, străbătând pricipalele străzi ale Râmnicului, spre Catedrala Arhiepiscopală. Când au ajuns la Biserica Sfântul Dumitru, pelerinii au fost întâmpinați de preoții şi credincioşii din această parohie, care s-au adăugat lor.

La Catedrala Arhiepiscopală, pelerinii au fost întâmpinaţi de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, care a rostit Rugăciunea de sfințire a icoanelor și Rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor.

Acest pelerinaj, care se săvârşeşte în Sâmbăta lui Lazăr, marchează sfârşitul celor patruzeci de zile de post, intrarea noastră împreună cu Mântuitorul Iisus Hristos în taina Pătimirilor, dar şi intrarea noastră cu Hristos, Biruitorul morţii, în Ierusalimul cel ceresc. Pelerinajul este în primul rând un act de mărturisire a lui Hristos, o lucrare misionară prin care arătăm tuturor că niciodată credinţa nu trebuie ţinută sub obroc, ci arătată prin fapte, aşa cum ne îndeamnă Hristos Domnul: Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri (Matei 10, 32-33), a rostit Înaltpreasfinția Sa în cuvânt de învățătură.

Participarea la acest pelerinaj a descoperit binecuvântata stare a omului pelerin, ca veşnic călător spre Împărăția lui Dumnezeu. Stâlpări de fapte bune să aducem, fraţilor, lui Hristos Dumnezeu, Celui ce vine ca un om să pătimească de bunăvoie pentru noi, ca să dăruiască tuturor nepătimire, cu puterea Dumnezeirii, s-a cântat la strană în această zi sfântă, împreună cu poporul lui Israel, care stiga: Bine eşti cuvântat, Cel ce vii în numele Domnului! Osana, Celui dintru înălţime!

Diac. Efrem Ovidiu Stanciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe