În capătul sud-estic al judeţului, departe de vreun drum naţional, comuna Dănicei a ajuns să fie zonă de operaţiuni ilicite cu sorturi din albia pârâului Lunguleţu. Situată la limita cu judeţul Argeş, comuna a fost iniţial ţinta unei noi afaceri a magnatului Benone Lazăr, proprietarul International Lazar Company. O staţie de sortare a fructelor şi un centru de achiziţii deschise de firma lui Lazăr urmau să fie cea mai bună ispravă realizată de primarul Dumitru Pirneci în ultimii 5 ani. Din păcate, alesul din Dănicei a înţeles să evite pe cât posibil legea şi să-l ajute pe Benone Lazăr să îşi ia sortul necesar unei astfel de investiţii fără a mai plăti obol statului - a scris publicația Săptămâna în Oltenia. În baza unei cereri de acordare de agregate extrase cu titlu gratuit, pe motiv de situaţii de urgenţă (!!!), cei doi au pornit afacerea pe albia pârâului Lunguleţu, fix în zona în care locuieşte primarul Pirneci şi fratele său. „Au solicitat din partea Primăriei Dănicei extragerea cu titlu gratuit a unei cantităţi de 1950 mc de sort din albia acelui pârâu. Se încadrează în cantitatea acordată prin OUG 69/26 iunie 2013 pentru astfel de situaţii. Nu ştiu ce acte a depus primarul ca să justifice această cerere pentru a a discutat numai cu directorul Stoenescu. Din fotografiile făcute de dumneavoastră, eu cred că este vorba de o cantitate mult mai mare”, apreciază unul din angajaţii ABA Olt Vâlcea, care a dorit să îşi păstreze anonimatul. „Situaţia de urgenţă” invocată de primarul Pirneci în vara anului 2013 a scos pe o distanţă de un kilometru din albia pârâului peste 10.000 de metri cubi, fără ca firma prietenului Benone să plătească vreun leu. Constructorii puşi să excaveze în albie nu s-au sfiit să remodeleze şi panta unui deal în cătare de pietriş.

„Au solicitat din partea Primăriei Dănicei extragerea cu titlu gratuit a unei cantităţi de 1950 mc de sort din albia acelui pârâu. Se încadrează în cantitatea acordată prin OUG 69/26 iunie 2013 pentru astfel de situaţii. Nu ştiu ce acte a depus primarul ca să justifice această cerere pentru că a discutat numai cu directorul Stoenescu.”
- sursa ABA Olt

La secret

Cu directorul Stoenescu indisponibil pentru declaraţii şi primarul de negăsit la telefon, singurele informaţii despre afacere le obţinem de la şeful postului de poliţie din sat şi de la un consilier local al PP-DD din Dănicei. „Eu am fost în concediu vreo lună, dar nu ştiu de nicio exploatare de sorturi deschisă în zonă. Poate să fi mers pe albia Lunguleţului, că de acolo s-a mai extras”, ne lămureşte buştean omul legii. În schimb, consilierul local Constantin Negrescu se cruceşte când aude de calamităţi naturale apărute peste noapte. „De unde situaţii de urgenţă în comună, că noi anul acesta nu am avut nicio inundaţie!?! Da, am văzut şi eu că treceau camioane dinspre satul Cireşu pe drum, dar am crezut că e vreo firmă cu avize în regulă. Noi în Consiliul Local nu am votat nicio solicitare ca să pietruim drumuri anul acesta cu balast gratuit dat de la Apele Române. Vă spun că nu am avut nicio problemă pe situaţii de urgenţă. Aaa, de investiţia lui Benone Lazăr ştiu. Am şi votat pentru ea în Consiliul Local. Trebuia să o facă la limita cu comuna Vitomireşti. Spun «trebuia» pentru că am înţeles că nu o mai realizează la noi. Păcat, era o investiţie bună pentru comună. Benone, sigur că se cunoaşte cu primarul. Păi, neamul lui Lazăr este de aici, din comuna vecină, Cuca”, explică Negrescu, citat de saptamana.net. Investiţia din Dănicei a lui Benone Lazăr nu se mai face, într-adevăr, dar asta nu-l opreşte pe omul de afaceri să-şi amenajeze baza auto deschisă în Piteşti, unde zvonurile din mediul de afaceri susţin că acesta ar mai fi achiziţionat un teren de 10.000 mp pe care ar dori să-l transforme în parcare pentru autocamioane. Sunt 10.000 mc de balast suficienţi pentru a turna beton într-o parcare de un hectar. Cu siguranţă, în condiţiile în care întreaga şosea Transalpina a înghiţit pentru terasament 120.000 metri cubi de sort.

Lazar Danicei