|miercuri, august 17, 2022
  • Follow Us!

 O companie chineză și două din România sunt interesate să cumpere Oltchim 

134813 piperea

 

Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a primit trei scrisori de intenție pentru privatizare din partea unei companii din China și a două din România, au declarat, miercuri, reprezentanții companiei, în cadrul unei conferințe de presă.

“Compania chineză Junlun nu și-a pierdut interesul pentru a achiziționa Oltchim. Ei cunosc foarte bine starea combinatului și ce se întâmplă aici. Însă au nevoie de un investitor care, credem noi, încă nu a luat o decizie finală. Pe de altă parte, partea chineză preferă să nu se facă publice prea multe aspecte înainte de a se întâmpla ceva concret pe această temă. Însă interesul încă există și vor veni în luna martie într-o vizită la Vâlcea”, a declarat Niculae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring, firmă care, împreună cu Rominsolv, asigură administrarea judiciară a combinatului.

În plus, mai există alte două firme românești interesate de preluarea combinatului, a adăugat Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv. El a refuzat să dea vreun nume, însă a precizat că este vorba despre un consorțiu de companii și de o firmă de pe piața de capital.

“În afară de acești investitori, care au trimis scrisori de intenție, nu s-a mai arătat nimeni interesat să preia Oltchim. Doar cei trei”, a mai spus Piperea.

Pe lângă compania chineză Junlun Petroleum, anii trecuți și-au manifestat dorința de a participa la privatizarea Oltchim fondul de investiții SIF Transilvania, compania Chimcomplex, deținută de omul de afaceri Ștefan Vuza, dar și compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, SOCAR.

Combinatul petrochimic Oltchim estimează că va finaliza anul 2016 cu un profit net fiscalizat de 110.000 de euro, fiind pentru prima dată în 10 ani când compania ar ajunge pe plus cu întreaga activitate, a precizat Piperea.

Combinatul va crește capacitatea de funcționare de la 30% în prezent la 35% și va începe producția și comercializarea unui produs nou, un plastifiant folosit în prelucrarea PVC-ului, după ce va retehnologiza o instalație de pe platforma vâlceană.

Compania precizează că, în 2015, a înregistrat cel mai bun indicator EBITDA din 2008 până în prezent, respectiv 9,6 milioane de euro, față de rezultatul negativ de 9,1 milioane lei din 2014. Cifra de afaceri a crescut cu 18%, ajungând la 167 de milioane de euro. Investițiile de anul trecut s-au ridicat la 3,8 milioane de euro, fiind realizate din surse proprii.

Pentru anul 2016, combinatul estimează obținerea unei cifre de afaceri de 168 milioane de euro (creștere cu 0,5%) și un profit operațional EBITDA de 12,2 milioane de euro (creștere cu 27%).

Oltchim se află în insolvență din luna ianuarie 2013.

Oficialii companiei au arătat că așteaptă consolidarea rezultatelor financiare ale companiei și răspunsul Comisiei Europene cu privire la un posibil ajutor de stat pentru a transfera activele viabile ale combinatului, contractele și angajații într-o nouă companie care să nu fie grevată de datorii.

“Transferul efectiv și toate actele ne costă acum între 800.000 și 1.000.000 de euro și preferăm să alocăm pentru investiții acești bani și să așteptăm consolidarea rezultatelor”, a mai spus Piperea.

Noua companie ar urma să fie vândută unui investitor privat. Întrebat de ce este preferată privatizarea, din moment ce Oltchim ar putea fi eficientizat și ar putea funcționa pe profit, Piperea a precizat că doar un investitor privat poate atrage credite de la bănci pentru continuarea activității la aceleași standarde.

“Ne-am dori ca noua companie viabilă, acel Oltchim 2, să conțină și instalațiile de pe platforma Arpechim de la Pitești. Acum avem costuri de 5-6 milioane de euro pe an pentru conservarea lor, însă pe măsură ce timpul trece cresc șansele ca aceste instalații să se degradeze”, a adăugat Piperea.

El a mai arătat că Oltchim are la dispoziție patru ani pentru a ieși din insolvență, începând cu luna aprilie 2015, când a fost aprobat planul de restructurare.

“În acest plan de restructurare este inclusă și privatizarea combinatului”, a declarat, la rândul său, Bogdan Stănescu, administratorul special al Oltchim, prezent la conferință.

De la intrarea în insolvență, compania a disponibilizat 1.200 de salariați, pe care însă speră să-i reangajeze odată cu relansarea producției. În prezent, în cadrul combinatului lucrează 1.936 de angajați.

Trei sferturi din producția combinatului merge la export, în țări precum Italia, Germania, Spania, Polonia, Turcia, Ungaria și Ucraina.

AGERPRES

Leave a Response