Primarul Râmnicului ar putea fi stabilit pe FacebooK

marți, 22 decembrie 2015

vader

Ion Gigi Matei, Mircia Gutău, Romeo Rădulescu, Victor Giosan, Bogdan Pistol, Eduard Vârlan, Ion Tudor, Gheorghe Mihăilescu, Florin Brăgău, Eusebiu Veţeleanu, Marian Mirea, Grigore Crăciunescu sunt câteva din numele vehiculate de pe acum pentru fotoliul de primar al Râmnicului. PSD şi PNL, dar şi alte partide mai mici fac în prezent analize, oferă în presă mici „fărâme”, de tip găselniţă, pentru a vedea cam cum este feed-back-ul.

În orice caz, lucrurile nu sunt deloc lămurite, iar lupta pentru Primăria Râmnicului se va dovedi una extrem de echilibrată.

Spunem asta pentru că niciunul din cele două mari partide nu a ieşit la înaintare cu un nume, cu excepţia PNL, care a avut acea aventură cu Mircia Gutău, reevaluată după un mesaj al Alinei Gorghiu.

Astfel, partida se joacă, pentru că un actor principal al acestor alegeri este Facebook-ul. Nu ştim, la Vâlcea, câtă pondere va avea acest spaţiu de discuţii, dacă va respecta regula naţională (când Facebook-ul a ales preşedintele României şi a dărâmat guvernul Ponta), dacă, la Râmnicu Vâlcea,  mentalitatea străzii va fi schimbată prin discursul virtual.

Un lucru este cert, România şi Vâlcea s-au schimbat în ultimii 4 ani. Departe este momentul USL, când un vot organic a aruncat ţara într-o anomalie politică, generată, evident, de un preşedinte anomalie, cum a fost Traian Băsescu.

Şi, pentru prima dată, Râmnicu Vâlcea va rezona cu Bucureştiul, Facebook-ul având marele atu de a transcende limitele teritoriale. Nu se va mai merge pe sistemul „ce e bine şi moral până la Milcoiu este rău dincolo” sau invers. De această dată, Râmnicu Vâlcea va rezona cu exteriorul, având această flexibilitate a convorbirii. Va exista o proporţionalitate de mişcare, în tandem cu popularitatea lui Iohannis-Cioloş, respectiv Dragnea&PSD.

Votul pentru primarul Râmnicului va avea, astfel, 4 mari factori determinanţi – percepţia realităţii în mod direct (profesionalismul), discursul de pe Facebook, avansul politic la centru şi charisma candidaţilor. Totul depinde acum de proporţiile în care cele 4 coordonate vor activa. Un lucru este cert, nici PNL şi nici PSD nu au candidat încă, pentru că sunt obligate să caute pe cel care să fie în rezonanţă cu cele 4 coordonate.  Pentru că sunt candidaţi care stau foarte bine la capitolul charismă sau la percepţia nemijlocită, dar sunt un dezastru pe Facebook sau sunt apreciaţi pe Facebook, admiraţi profesional, dar fără charismă.

Această situaţie va fi aşa până în luna aprilie. Aşadar, candidaţii care vor intra oficial în cursa pentru primăria Râmnicului vor fi stabiliţi după 1 aprilie, în niciun caz mai devreme.

La fel stau lucrurile şi pentru Consiliul Judeţean: atât lista, cât şi nominalizatul pentru preşedinţie, care va urma să intre în malaxorul jocurilor de culise ale consilierilor aleşi. Şi aici lista este destul de generoasă – Cristian Buican, Dan Niţu, Constantin Rădulescu, Cristian Nedelcu, Adrian Buşu, Remus Grigorescu, Romulus Bulacu, Anuţa Handolescu, Dan Mazilu. Lucurile sunt şi mai complicate în acest caz, pentru că preşedintele este dat prin aranjamente post electorale.

Mihai IONESCU - ramnicuvalceaweek.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe