O staţiune nouă va apărea, cât de curând, în Vâlcea. Ursu Ursuleţu aparţine comunei Vaideeni şi se va întinde pe o sută de hectare, pe Vârful Romani din Munţii Căpăţânii, la peste 1600 de metri altitudine. Primăria a pus la bătaie pentru viitorii proprietari de pensiuni 500 de loturi de teren, 50 dintre acestea fiind deja concesionate. Există însă şi două probleme - în zonă nu există reţea de electricitate şi drumul de acces este forestier.

 

În golul alpin de pe vârful Romani peisajul este mirific. Potrivit digi24.ro, de acest lucru vor să profite autorităţile locale din Vaideeni care şi-au propus să aibă o staţiune mai frumoasă decît Rânca. Au scos la sfarşitul lunii trecute pentru conscesionare 500 de loturi de teren, a câte 1000 de metri pătrați fiecare, la preţul de 100 de euro anual. Dar au pus şi condiţii pentru construirea pensiunilor.

„Partea exterioară nu o acceptăm decât alb, lemn, piatră, să respectăm totuşi tradiţia şi arhitectura”, a spus Achim Daniel Băluţă, primarul din Vaideeni.

Primele 50 de loturi şi-au găsit deja proprietarii pentru următorii 99 de ani. Investitorii îşi pun mari speranţe în viitoarea afacere pentru că zona are potenţial.

„Faţă de Rânca este mai multă verdeaţă, la Rânca sunt mai multe stânci, aici e mai multă verdeaţă şi datorită distanţei care nu e foarte mare din Vaideeni până sus la vârf”, a spus Constantin Bădulescu, proprietar de pensiune.

Edilii vor să construiască două pârtii de schi, dar întâmpină o problemă: în zonă nu există curent electric.

„Încercăm un parteneriat, partea cea mai dificilă este electricitatea. Un milion de euro pentru un kilometru de reţea”, a mai spus primarul din Vaideeni.

Lipsa reţelei de electricitate este o problemă cu care s-ar putea confrunta viitorii investitori. Şi chiar şi drumul de acces. Cei opt kilometri dintre Vaideeni şi Ursu Ursuleţu sunt neasfaltaţi. Dar primăria speră că îi va asfalta anul viitor.

Mari speranţe în viitoarea staţiune îşi pun şi localnicii din Vaideeni.

„Cel mai benefic pentru locuitorii comunei Vaideeni ar fi că au un potenţial destul de mare de a vinde produsele agroalimentare ce provin din oierit, din vaci”, spune un localnic.

„Este foarte bine şi pentru mine personal şi pentru comună. Înfiinţarea staţiunii va aduce turişti. Momentan sunt puţini, dar vor veni şi va fi bine din punct de vedere financiar”, este de părere un alt localnic.

La 50 de kilometri de Vaideeni, în Gorj se află staţiunea Rânca, cea mai cunoscută destinaţie pentru sporturile de iarnă din Oltenia. Staţiunea s-a înfiinţat după 1989, când primăriile Novaci şi Baia de Fier au concesionat loturi din golul alpin.