Primarul orașului Băile Olănești, Sorin Vasilache: Finanțările europene ne-au ajutat să modernizăm stațiunea

sâmbătă, 21 noiembrie 2015

 

Domnule primar al oraşului Băile Olăneşti, Sorin Vasilache, vă rugăm să ne faceţi un mic bilanţ al activităţii dumneavoastră din acest mandat.

Pe fonduri cu finaţare europeană  avem reabilitarea infrastructurii rutiere, un proiect  derulat pe Programul Operaţional Regional, cu o valoare de 5 milioane de euro, proiect ce cuprinde reabilitarea a 23 de străzi, asfalt, trotuare, rețea de canalizare și apă fluvială, 8,6 km și, de asemenea,  8,6 km de aducțiune  de apă și canalizare. Proiectul cuprinde și modernizarea a două parcuri. Unul pe strada Băilor și unul pe strada 1 Decembrie lângă Primărie. Modernizarea constă în dotarea cu mobilier urban, băncuțe, mese de ping pong, fântâni arteziene, iluminat public și locuri de joacă. Practic, întreaga infrastructură de agrement pe care o deținem în stațiune se modernizează. Totodată s-a realizat o pasarelă pietonală care leagă parcul din strada Livadia cu cel din strada 1 Decembrie. Pe 21 octombrie s-a încheiat execuţia acestui proiect rămânând să se desfăşoare lucrările prevăzute ca şi lucrări suplimentare. Avem 5 obiective: consolidarea străzii Iepureşti, strada Forestierilor unde s-au turnat 53 de stâlpi foraţi, executarea de rigole pe strada Crângului şi strada Muncitorilor. Aceste lucrări erau absolut necesare datorită calamităţilor care au fost în oraşul nostru în urma inundaţiilor de anul trecut.

În momentul de faţă avem în desfăşurare, prin Programul Operaţional Sectorial, proiectul „Extinderea şi reabilitarea reţelei de apă şi apă uzată”, un proiect derulat prin Apavil, ADI Apa, Consiliul Judeţean şi Primăria Băile Olăneşti, care constă în executarea a 17 km de apă şi de canalizare, construirea staţiei de epurare, realizată în momentul de faţă în localitatea Păuşeşti, teren pe care noi l-am achiziţionat. Este o staţie de epurare modernă, cu instalaţii care pot să epureze în condiţii optime apa uzată. Pe acest proiect avem şi modernizarea staţiei de tratare de la Răpuroasa şi modernizarea staţiei de captare de la Comanca. Lucrările sunt în plină desfăşurare. Sunt cele două proiecte pe care le-am început în anul 2012. Bineînţeles, odată cu finalizarea, cel puţin a celui derulat prin Proiectul Operaţional Regional, infrastructura stradală, reţeaua de apă şi de canalizare, parcurile, aleea pietonală, construită peste râul Olăneşti dau o altă imagine europeană, modernă a staţiunii noastre.

Şi, ce va urma?

Oraşul Băile Olăneşti are în componenţă, pe lângă staţiunea  Livadia, încă 7 localităţi: Olăneşti Sat, Cheia, Tisa , Gurguiata, Pietriş, Comanca, Mosoroasa, toate cu peisaje deosebite şi cu resurse extraordinare. În Mosoroasa avem rezervaţia naturală Lacul Frumos unde întâlnim două plante carnivore. Am stabilit în strategia pe care am adoptat-o în anul 2012 mai multe obiective. O parte din ele s-au realizat, unele sunt în desfăşurare iar pentru altele încercăm să croim primii paşi pentru a le realiza.

În Olăneşti sat am asfaltat câteva străzi. Avem şi aici un proiect pe Ordonanţa 28, un program naţional de dezvoltare locală, asfaltarea străzilor Pleaşa , Mura, Păcii şi Vâlcele, un proiect de 2,5 milioane  lei, s-a modernizat strada Vâlcele cu rigole pentru preluarea apei fluviale şi turnarea unui strat de asfalt. Strada Vâlcele este chiar strada care duce către cimitirul din Olăneşti şi de aceea era o prioritate. În momentul de faţă o să turnăm un strat de asfalt şi executarea de rigole pe strada Damora, urmând ca pe strada Păcii şi strada Pleaşa să facem modernizările după ce se vor finaliza lucrările de apă şi canalizare.

În localitatea Cheia avem un proiect prin Ordonanţa 28, asfaltarea străzilor Faţa Dealului şi Cumpăna. Ele au fost modernizate, în sensul că s-a turnat un covor asfaltic, pe strada Faţa Dealului, iar pe strada Cumpăna, chiar în zona unde strada prezintă o înclinaţie mai mare, de asemenea am turnat un strat de beton. Intenţionăm să modernizăm toată infrastructura care să cuprindă întreaga zonă a oraşului nostru.

Autoritatea locală trebuie să-şi îndrepte direcţia şi către infrastructura de agrement. Avem în staţiunea Băile Olăneşti obiective realizate printr-un program Phare/2006, şi anume, construirea unei baze de tratament în Parcul Central şi a unei piscine cu apă sulfuroasă, acoperită. Mai avem o saună, un centru pentru refacere şi revigorare a condiţiei fizice. În anul 2015 avem în vedere achiziţionarea unui teren în vederea dezvoltării unei baze sportive care să cuprindă atât un pavilion cu dimensiuni ce permite omologarea, pe care să ne desfăşurăm activitatea, întrucât oraşul are şi o echipă de fotbal  AS BĂILE OLĂNEŞTI, echipă care anul trecut a ieşit câştigătoare în liga a-V-a şi a promovat în divizia D, un teren de fotbal dar şi un teren de handbal, baschet, tenis, cu toate utilităţile, parcare, tribune, care să permită desfăşurarea de antrenamente. Pentru echipele care vin în sezonul de iarnă avem condiţii de cazare, masă, tratament, dar nu au unde să îşi desfăşoare antrenamentele, şi de asemenea nu avem unde să organizăm competiţii sportive. În momentul de faţă nu avem o bază sportivă şi tocmai de aceea este o prioritate. Deja am organizat o licitaţie pentru a achiziţiona un teren şi ulterior trebuie să găsim soluţii pentru o finaţare europeană pentru a putea construi această bază sportivă.

Vă mulţumim frumos!

Material realizat de Tiberiu Pîrnău (Ziarul de Vâlcea) și Gheorghe Smeoreanu (Criterii Naţionale)  în cadrul proiectului primar Vasilache OlanestiPrimarii judeţului Vâlcea – 2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe