|luni, ianuarie 24, 2022
 • Follow Us!

Un grup statuar al zeiței Isis, înalt de 15 metri, va fi amplasat la intrarea în Râmnicu Vâlcea 

zeita Isis

Un grup statuar inalt de 15 metri, reprezentand-o pe zeita egipteana Isis, va fi amplasat anul viitor la intrarea in Ramnicu Valcea, dupa cum a declarat presedintele Uniunii Artistilor Plastici, Gheorghe Dican, in cadrul unui salon de arta contemporana desfasurat sambata in municipiu, informeaza Agerpres.

Conform hotnews.ro, în cadrul salonului de la Valcea fost prezentat si un catalog cu 500 de lucrari realizate de artisti din toata tara, lucrari ce vor compune o parte din colectia viitorului Muzeu National de Arta Contemporana privat din Ramnicu Valcea, initiativa unui om de afaceri.

“Faptul ca la Ramnicu Valcea vom avea acest Muzeu de Arta contemporana care cuprinde nu mai putin de 2.400 de lucrari este un fapt nobil pentru acest oras, o capitala a Olteniei de sub munte, o zona cu un patrimoniu extrem de diversificat si cu o spiritualitate bine conservata a poporului roman”, a declarat Gheorghe Dican.

In cadrul salonului, la care au participat majoritatea presedintilor filialelor Uniunii Artistilor Plastici din Romania, s-a vorbit despre grupul statuar al zeitei Isis care va fi amplasat la intrarea de sud a municipiului Ramnicu Valcea, in apropierea viitorului Muzeu National de Arta Contemporana.

“Ramnicu Valcea va avea astfel un muzeu unic in Romania am putea spune, un muzeu privat al unui om care de fapt a ridicat si singurul hotel-muzeu din Romania. Ramnicu Valcea va mai avea ceva unic in Romania, anul viitor. Statuia zeitei egiptene Isis, inalta de 15 metri, care va fi amplasata in apropierea Muzeului si va fi un produs artistic spectaculos. Paul Popescu cel care deja lucreaza la aceasta statuie uriasa este unul dintre sculptorii recunoscuti atat la nivel national, cat si international. Printre operele acestuia aminitim “Inevitabila despartire”, “Desprinderea din derizoriu”, “Germinatia”, “Tentatia fructului oprit””, a mai spus Dican.

In mitologia egipteana, Isis este zeita magiei si a vietii, a casatoriei, simbolul armoniei matrimoniale si fidelitatii femeii fata de sot. Numele ei s-ar putea traduce prin ‘Regina tronului’, ea fiind chiar o personificare a tronului faraonului si a puterii regale.

 

 

7 Responses to Un grup statuar al zeiței Isis, înalt de 15 metri, va fi amplasat la intrarea în Râmnicu Vâlcea

 1. Nicu Dobre

  Si ce treaba avem noi, ca ortodocsi, cu zeii egiptului!!!!???? Nu-i de ajuns ca si-asa, de cand cu Mall-ul si Billa (din Traian) si mai nou cu parcul care e in lucru, dar se anunta o bataie de joc, – sau mai corect spus… de banii nostri! -, orasul nostru arata deja ca un mare kitsch?

   
 2. victor

  Oare Isis reprezintă spiritualitatea românească sau egipteană….Nu s-a mai găsit şi în cultura veche autohtonă nimic specific românesc, dac sau roman?!
  Sau ne e rusine că suntem români si preferăm să fi fost egipteni.

   
 3. onel

  Daca stam si dormim vom avea si alte surprize pagane. Trebuie sa reactionam !

   
 4. unul

  Rusine!! Ce treaba avem noi cu nu stiu ce zei si idoli!Nu vrem asa ceva in Rm Valcea! Noi suntem ortodocsi!

   
 5. una

  adica suntem gypsy…

   
 6. Eu

  Nu o sa fie de bine daca-i lasam sa faca asa ceva. Nu vedeti ce incearca ei sa faca? Incearca sa ne distruga credinta noastra ortodoxa.

   
 7. Liviu

  Daca vor amplasa acea statuie trebuie sa luam atitudine, sa ne strangem toti cei care nu vrem simboluri idolesti in orasul in care locuim si sa aratam clar ca nu acceptam asa ceva. Ce legatura are cu “spiritualitatea romaneasca” despre care vorbeste dl. Dican. Se contrazice singur. A intrebat cineva pe locuitorii orasului daca sunt de acord? E o infruntare fatisa si o murdarie pentru oamenii care sunt ortodocsi. Putem sa ne strangem si sa ne sustinem convingerile daca vor incerca sa amplaseze statuia. Daca le place sa si-o puna in vilele lor, dar nu in spatiul public. Dumnezeu sa ne fereasca de sminteli.

   

Leave a Response