|luni, mai 25, 2020
  • Follow Us!

Primarul din Şuşani, Gheorghe Staiu, descoperit de ANI în conflict de interese administrativ 

Gheorghe-STAIU-primar-Susani

Miercuri, 12 august, Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților și existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul a șapte aleși locali (doi primari, un viceprimar și patru consilieri locali). Printre ei se află şi Gheorghe Staiu, primar al comunei Șușani, descoperit de ANI în conflict de interese administrativ. În exercitarea mandatului de primar, a încheiat, la data de 30 octombrie 2012, un contract privind concesionarea suprafeței de 112 mp, aparținând domeniului privat al Comunei Șușani, către SC STAIU DAMIR SNC (societate comercială în cadrul căreia persoana evaluată și soția acestuia dețineau funcția de administrator), încălcând, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 și dispozițiile art. 75, lit. a), b) și c) din Legea nr. 393/2004. Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.

Curtea de Apel Piteşti s-a pronunţat recent în dosarul de incompatibilitate al primarului din Şuşani, Gheorghe Staiu, reclamant fiind chiar edilul şef din Şuşani, iar pârâţi fiind ANI şi Instituţia Prefectului – Judeţul Vâlcea. Astfel, în Dosarul nr. 97/46/2015, instanţa de judecată din Piteşti a pronunţat Hotărârea nr. 77/2015 cu următorul conţinut: „Respinge cererea ca nefondată. Cu recurs în 15 zile, care se va depune la Curtea de Apel Piteşti”. La începutul acestui an, Gheorghe Staiu, primarul comunei Şuşani, a fost găsit incompatibil de inspectorii ANI, fiindcă în perioada 5 iunie 2008 – 23 octombrie 2014 a deţinut, simultan cu funcţia de primar, funcţia de administrator al firmei SC Staiu Damir SNC, încălcând astfel articolul 87, alin. 1, litera d, din Legea 161/2003. Primarul Staiu a considerat nedreaptă acuzaţia pe care i-o aduce ANI şi susţinea că va ataca decizia în instanţă. „Este vorba de o societate în nume colectiv pe care o deţineam eu şi soţia mea. Aveam 50% din părţile sociale încă din 2004. La Registrul Comerţului apăream ca administrator alături de soţie, dar nu este adevărat. Noi am depus documentele pentru a se opera modificarea. Acolo, la Registru, este problema fiindcă eu nu am mai fost administrator al firmei. Am fost reclamat de un cetăţean de aici, din comună, iar cei de la ANI atât au aşteptat. Asta e, vom merge în instanţă”, a declarat la vremea respectivă primarul din Şuşani.

(Petre Coman)

One Response to Primarul din Şuşani, Gheorghe Staiu, descoperit de ANI în conflict de interese administrativ

  1. popescu cornel

    Mai urmeaza si altii, ca sunt destui care au facut afaceri(au schimbat terenuri, au cumparat cladiri, grajduri)in interes personal sau pentru apropiati.

     

Leave a Response