|vineri, aprilie 10, 2020
  • Follow Us!

Fiscul verifică averile a 8 manelişti şi interlopi din judeţul Vâlcea 

anaf2

Zilele trecute, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început verificarea persoanelor cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat, metodologia presupunând mai multe etape, care vor dura cel mult şase luni sau, dacă sunt necesare informaţii din străinătate, 12 luni. În total vor fi verificate, într-o primă etapă, 313 persoane, din care, din judeţul Vâlcea este vorba de 8 manelişti şi interlopi. Printre maneliştii vizaţi se află şi „Adi de la Vâlcea”, ştiut fiind că acesta deţine o avere impresionantă faţă de veniturile declarate. Persoanele respective au fost selectate din patru grupe de risc denumite sugestiv „patron bogat de firmă săracă”, „persoane cu patrimoniu semnificativ, dar fără activităţi economice cunoscute”, „persoane cu venituri volatile” şi „alte persoane care nu intră în cele 3 profiluri de mai sus, însă prezintă riscuri semnificative”. Din totalul de 14,3 milioane de persoane care obţin venituri impozabile, ANAF a selectat aproape 300.000 pentru eşantionul semnificativ supus analizei de risc. Printre aceştia se numără asociaţi sau acţionari care au împrumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumpărat bunuri sau case de peste 70.000 de euro, au depozite anuale de peste 150.000 de lei sau au achiziţionat maşini mai scumpe de 25.000 de euro.

ANAF a identificat peste 130.000 de cazuri în care diferenţa între veniturile estimate şi cele declarate este mai mare de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 de lei. Mai departe, agenţia a stabilit că aproape 5.900 de persoane prezintă un grad ridicat de risc fiscal, respectiv au un risc anual de nedeclarare mai mare de un milion de lei anual, au făcut achiziţii de proprietăţi imobiliare în intervalul 2011 – 2013 mai mare de 150.000 de euro sau au cumpărat în acelaşi interval maşini de peste 75.000 de euro. Dintre cei 5.900 de contribuabili, 1.160 au fost eliminaţi întrucât riscul de nedeclarare de peste un milion de lei este acoperit de veniturile soţilor. În luna februarie, Fiscul a anunţat că va controla averile altor 4.800 de persoane, prin extinderea programului început în 2011, în care a încadrat 400 de români cu averi de peste 20 milioane de euro. „Acest program va continua la nivelul persoanelor pe care le avem în grupul-ţintă, dar urmărim declanşarea unui nou program, extins, întrucât din analizele noastre de risc pe care le-am făcut în rândul persoanelor fizice, am constatat existenţa unor riscuri fiscale şi pentru alte persoane. Am considerat necesar să demarăm alt program, de aceeaşi natură, pentru în jur de 4.800 de persoane, altele decât cele 400 din grupul ţintă, program care să vizeze nu doar controlul fiscal, cât şi utilizarea altor instrumente şi tratamente de creştere a conformării voluntare”, a declarat miercuri Eugen Şerban, director în cadrul Direcţiei Verificări Fiscale, structură a ANAF însărcinată cu controlul marilor averi, la o conferinţă a PwC România. El a arătat că, pentru extinderea programului, Fiscul a avut nevoie de mai multe resurse, astfel că a înfiinţat servicii de verificări fiscale la nivel regional, localizate în localităţile în care funcţionează direcţiile regionale ale Finanţelor Publice, dar aflate în structura Direcţiei de Verificări Fiscale din aparatul central. ANAF a alocat 120 de inspectori fiscali pentru controlul celor 4.800 de persoane, recrutând deja în ianuarie 70 de persoane.

Fiscul a selectat 60 de inspectori care se vor ocupa exclusiv de „Programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal”. „Se urmăreşte o medie de 5 cazuri/inspector pentru operativitate şi eficienţă”, a anunţat ANAF. De la preluarea mandatului (aprilie 2013), am restructurat mecanismele de combatere a evaziunii fiscale, iar astăzi, Antifrauda şi Inspecţia Fiscală scot din piaţă firmele fantomă şi destructurează lanţuri de firme evazioniste zi de zi. Mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical. Acum a venit momentul, după doi ani de pregătiri laborioase, să apăsăm şi mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalităţi ale vieţii publice, manelişti, cămătari etc, cu toţii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligaţii declarative. Cu toţii vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să facă dovada fiscalizării veniturilor cu care şi-au construit averile”, a declarat într-un comunicat preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu. ANAF a lansat „Programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal” ca urmare a analizelor de risc fiscal efectuate de Direcţia Verificări Fiscale asupra persoanelor fizice, în cadrul programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari, pe baza datelor disponibile privind veniturile declarate şi alocările de fonduri (creşteri patrimoniale, achiziţii, creanţe, cheltuieli etc.), în urma cărora au fost identificate şi alte persoane fizice decât cele din acest grup care prezintă risc fiscal ridicat – risc de nedeclarare a unor venituri semnificative şi sustragere de la plata impozitelor aferente. În eşantionul de risc al persoanelor fizice cu risc fiscal intră proprietarii unor averi afişate semnificative (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanţe din creditări acordate companiilor şi/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate), nejustificate de veniturile declarate. „Programul PFRF (privind persoanele fizice cu risc fiscal, n.r.) vizează verificarea veniturilor şi a declarării acestora începând cu anul 2011, întrucât doar pentru acestea se poate aplica atât regula de impozitare a veniturilor a căror sursă nu a fost identificată, cât şi procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor. ANAF este o agenţie de aplicare a legii, fără atribuţii în iniţierea şi aprobarea actelor legislative”, arată ANAF.

Metodologia de verificare a situaţiei fiscale personale include mai multe etape – analiza de risc fiscal, selectarea persoanelor care vor fi supuse verificărilor fiscale prealabile documentare, verificarea prealabilă documentară efectuată asupra persoanelor selectate (se desfăşoară la sediul organului fiscal, fără notificarea contribuabilului, pe baza informaţiilor şi documentelor deţinute sau obţinute de administraţia fiscală), respectiv verificarea fiscală a persoanelor pentru care verificarea fiscală prealabilă documentară a constatat existenţa diferenţei semnificative, în sensul legii, între veniturile estimate pe baza situaţiei fiscale personale şi veniturile declarate administraţiei fiscale.

(Nicu Trandafir)

Leave a Response