|duminică, septembrie 25, 2022
  • Follow Us!

Patronul firmei de salubritate Urban, Teodor Florescu, reținut de procurori pentru evaziune fiscală 

teodor-florescu0186399

 

 

Patronul firmei de salubritate Urban SA, Teodor Gabriel Florescu, a fost reținut de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, el fiind acuzat de evaziune fiscală.

În același dosar, au mai fost reținute alte două persoane, Sena Marica și Eleonor Marica, toți urmând a fi prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă.

De asemenea, alte patru persoane, Mihai Mieluță, Mihai Lenuța, Mihai Cornel și Radu Franț, au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile.

Reținerile în acest dosar vin după ce marți polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din IGPR au efectuat 18 percheziții în București, Ilfov, Vâlcea și Suceava, printre care și la firma de salubritate Urban, pentru destructurarea unei rețele infracționale specializate în evaziune fiscală, prejudiciul în acest caz ridicându-se la aproximativ 23.000.000 de euro.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, pentru a se sustrage de la plata TVA și a impozitului pe profit, Teodor Gabriel Florescu a organizat împreună cu Eleonor Marica un circuit fictiv de documente, în care au fost interpuse mai multe firme (în cadrul cărora aveau calitate de asociați și/ sau administratori ceilalți inculpați), înregistrând astfel achiziții de servicii fictive de servicii de sortare a deșeurilor și servicii de închiriere a unor utilaje.

O altă modalitate utilizată de Teodor Gabriel Florescu pentru a se sustrage de la plata de TVA a fost aceea de a înregistra în contabilitatea societății comerciale al cărei asociat și administrator este, mai multe achiziții fictive de terenuri la un preț supraevaluat, de aproximativ 180 ori mai mare decât prețul pieței.

Prejudiciul total adus bugetului de stat este compus din sumele de 52.624.478,44 lei reprezentând TVA de plată și impozit pe profit aferente achizițiilor fictive de servicii și respectiv de 23.866.320 lei reprezentând TVA de plată aferentă tranzacțiilor imobiliare.

În privința celor patru persoane puse sub control judiciar, procurorii susțin că, în perioada 2008-2010, acestea au derulat operațiuni contabile fictive prin care au tranzacționat produse petroliere precum și alte bunuri mobile sau imobile, prin intermediul unor firme fantomă, în vederea deducerii de taxe și impozite ori în scopul reciclării unor sume de bani provenite din infracțiuni.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Teodor Gabriel Florescu deține 58,98% din acțiunile firmei Urban SA București, companie aflată în insolvență.

AGERPRES

 

Leave a Response