„Matca de Horezu" este căutată în toată ţara. O regină românească se vinde cu 60 de lei

miercuri, 22 iulie 2015

 

Oraşul Horezu nu este cunoscut în România doar pentru ceramica produsă aici. „Matca de Horezu" este foarte apreciată de apicultorii din toată ţara. În România sunt puţini cei care ştiu să dea viaţă reginelor de stupi. Tocmai de aceea, cei interesaţi să cumpere o matcă de Horezu trebuie să îşi facă programare chiar şi cu o lună înainte.

De treizeci de ani, Cristina Moraru trăieşte printre albine, regine, stupi, miere şi flori. A investit toate resursele în această pasiune şi s-a dedicat creşterii de regine. Pasiunea şi priceperea le-a dobândit de la soţ, fost director al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare în Apicultură din Bucureşti. După moartea acestuia, nu a renunţat la pasiune. A cooptat încă o femeie şi, amândouă s-au pus pe treabă. Acum, curtea Cristinei Moraru este loc de pelerinaj pentru apicultori din toată ţara. Nu face faţă cu producţia, aşa că pe cei care nu au programare îi refuză.

Cristina Moraru ştie care este reţeta succesului. Munceşte cu plăcere. Spune că satisfacţiile sunt atât de mari încât o îndeamnă să pună şi mai multă pasiune.

Clienţii sunt tot mai mulţi şi mai tineri în ultimii ani. Pe lângă cei din zonă vin şi alţii chiar de la sute de km distanţă. Iar cele două doamne nu se limitează doar la a vinde mătci.

Primarul spune că doar atragerea apicultorilor din toată ţara este un avantaj pentru Horezu. Şi-ar dori însă, să înveţe şi alţii să crească regine, pentru ca tradiţia să nu se piardă.

Cristina Moraru spune că piaţa apicolă din România este foarte afectată de mătcile importate şi neadaptate la clima românească. O regină românească de Horezu se vinde cu 60 de lei. (digi24.ro)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments on “„Matca de Horezu" este căutată în toată ţara. O regină românească se vinde cu 60 de lei”

  1. EU L-AM CUNOSCUT PE PETRICA DIN PIATRA SOIMULUI. OM DE MILIOANE. ERA STUDENT LA ZOOTEHNIE IN BUCURESTI. NU STIAM CA S-A DUS. DUMNEZEU SA-L IERTE! EU SUNT DIN ALIMPESTI, GORJ. DACA STIAM IL VIZITAM CAND TRECEAM PRIN HOREZU.

  2. Asi dori si eu sa cumpar niste Matci de Horezu de la Dna. Cristina Moraru,dar nu am nici o adresa ori Nr. de Telefon.Ma poate ajuta cineva si pe mine??Multumesc anticipat si sa auzim de bine.Doamne ajuta.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe