Jumătate din pădurile din Vâlcea, la dispoziţia hoţilor de lemne

vineri, 3 iulie 2015

Mai bine de jumătate din pădurile din judeţul Vâlcea sunt la dispoziţia hoţilor de lemn. Deşi legea îi obligă pe proprietarii de pădure să plătească şi paza, cei care deţin 45.000 de hectare susţin că nu mai au bani şi pentru un astfel de serviciu. Ocolul Silvic este cel care ar trebui să dea amenzi, dar şefii de acolo spun că nu pot transforma tot judeţul într-unul de contravenienţi, pentru că sunt 85.000 de oameni care ar trebui sancţionaţi.

Author: Cristina Popovici | Sursa: digi24.ro

Din cele 70.000 de hectare de pădure aflate în proprietate privată din judeţul Vâlcea, 45.000 de hectare nu sunt păzite. Conform legii, oamenii trebuie să încheie contracte de pază şi administrare cu ocoalele silvice. Asta ar însemna să plătească 80 de lei pe hectar, anual.

Georgian Fulgescu, viceprimarul comunei Pesceana: „Majoritatea oamenilor dețin fișe de pădure, o parte au titluri de proprietate, problema este cu contractul care trebuie încheiat cu Direcția Silvică prin Ocoalelel Silvice de stat sau private deoarece oamenii nu au bani”.

Pe de altă parte, comisariatul regional pentru fond silvic spune că, şi dacă proprietarii ar încheia contracte, tot nu ar avea suficienţi oameni care să păzească pădurile. În judeţ sunt doar 38 de inspectori silvici. Şi, deşi legea prevede amendarea proprietarilor care nu încheie contracte, nici acest lucru nu este posibil.

Gheorghe Dinucă, director adjunct al CRFSV: „Aplicarea ad literam a legii ar însemna ca să transformăm localități întregi în localități de contravenienți”.

Singurii care au de câştigat sunt hoţii de lemn. Numai în 2013, din zona comunei Câineni au dispărut 80.000 de metri cubi de lemn în valoare de 10 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “Jumătate din pădurile din Vâlcea, la dispoziţia hoţilor de lemne”

  1. administez 120 ha padure pentru care platesc paza 15.660 lei/an si am un furt de aproape 5.500mc in 3 anim cu valoare de aproape 1.400.000 lei. Sa nu spuneti ca nu stiti.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe