Pacienții asigurați își pot recupera banii cheltuiți pe medicamente

vineri, 29 mai 2015

Pacienții asigurați își pot recupera banii cheltuiți pe medicamente

Pe aceasta cale, CAS Valcea reaminteste asiguratilor din judet, care au nevoie de servicii medicale spitalicesti, ca in conformitate cu prevederile legale in vigoare, ca sistemul de asigurari sociale de sanatate le ofera urmatoarele drepturi:
La internarea in orice spital public din judet, aflat in relatie contractuala cu CAS Valcea, trebuie sa beneficieze de ingrijiri medicale si tratament cu medicamente si materiale sanitare pe perioada internarii, in mod gratuit.
In acest sens, Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014-2015, specifica: ”Spitalele sunt obligate să suporte pentru asigurații internați în regim de spitalizare continuă și în regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare și investigatii paraclinice”.
In cazul in care, pacientii sunt indrumati (prin alte mijloace decat cele prevazute de lege, de ex.biletele fara parafa medicului curant, fara parafa medicului sef de sectie), sa-si achizitioneze contra-cost medicamentele si materialele sanitare de la farmaciile cu circuit deschis, ii sfatuim sa solicite medicului curant, medicului sef de sectie, implicit conducerii spitalului, sa li se prezinte drepturile stipulate in lege referitoare la procedura de rambursare de catre unitatea sanitara a acestor cheltuielilor suportate de catre pacienti. Aceasta procedura de rambursare exista in toate spitalele din judet, trebuie adusa la cunostinta asiguratilor in momentul in care se interneaza, dar, din pacate, in unele spitale nu este pusa in aplicare conform legii.
Potrivit dispozitiilor din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, asiguraţii au dreptul „să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără o contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru”.
Rambursarea cheltuielilor reprezintă o obligaţie exclusivă a spitalelor şi se realizează numai din veniturile acestora, pe baza unei metodologii proprii aprobată prin decizie a conducătorului spitalului respectiv.
Astfel, ne rezervam dreptul de a informa asiguratii cu privire la drepturile acestora si de a le sustine interesele, si in acest sens, adresam rugamintea celor carora le sunt incalcate aceste drepturi, pacientilor care sunt trimisi sa-si cumpere medicamente pe perioada internarii fara respectarea legislatiei in vigoare de catre unitatea sanitara spitaliceasca, sa se adreseze in scris institutiei noastre.

ALIN VOICULET, președinte CAS Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments on “Pacienții asigurați își pot recupera banii cheltuiți pe medicamente”

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe