Remus Borza: „Hidroelectrica a fost vacă de muls pentru şmecherii din Vâlcea“

marți, 28 aprilie 2015

Săptămâna trecută, administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a făcut o vizită la Râmnicu Vâlcea, unde s-a întâlnit cu peste 300 de salariaţi ai societăţii, dar şi cu sindicatele care-i reprezintă. Alături de Remus Borza s-au aflat şi administratorul special Gabriel Dumitraşcu, directorul general Ovidiu Agliceru, dar şi directorul Hidroelectrica Vâlcea, Constantin Târş. Borza i-a ţinut cu sufletul la gură pe toţi cei prezenţi prin discursul dur, pe alocuri ironic, pe care l-a avut la adresa angajaţilor. Administratorul judiciar le-a explicat evoluţia societăţii de când a preluat-o în administrare, din iunie 2012, a dat vina pe managementul defectuos şi pe „băieţii deştepţi”, pentru că a fost nevoit să taie în carne vie, prin disponibilizarea a peste 1.700 de angajaţi, dintre care 60 de la Vâlcea: „La Hidroelectrica au fost 500 de lipitori. Şi aici, la Vâlcea, au fost diferite contracte cu dedicaţie, prietenii între directori cu diferite firme de la nivel local. Au fost multe probleme, cauza fiind managementul defectuos, anomalii care au dus la situaţia dramatică în care se afla Hidroelectrica, în iunie 2012. Astăzi este o altă companie, cea mai profitabilă din România. Ca să ajungem aici ne-a costat destul de mult, chiar şi costuri sociale, pentru că, trebuie să recunoaştem, din Hidroelectrica au plecat cam 1700 de salariaţi, de la 5.329 cât avea în iunie 2012, la 3.600, cât are acum.”

Remus Borza le-a explicat salariaţilor că, dacă, până în 2012, la Hidroelectrica erau angajate rude, prieteni, amante ale politicienilor sau „băieţilor deştepţi”, şmecheria s-a terminat. Borza nu a negat nici faptul că disponibilizările vor continua: „În perioada 2013-2015 s-au renegociat peste 500 de contracte care erau împovărătoare, cu preţuri de la 3 până la 18% mai mari decât media pieţei, iar în toate acele contracte, Hidroelectrica pierdea. Hidroelectrica a fost vaca de muls pentru toţi şmecherii, din Bucureşti, Slatina, Vâlcea sau de oriunde din ţară ori din afara ei. Din 2012 s-a cam terminat cu şmecheria la Hidroelectrica. Nu spun că în totalitate, dar s-a redus considerabil. În această perioadă s-au făcut eforturi la nivelul managementului, de a restructura posturile (...). Sigur că au plecat oameni şi vor mai pleca, dar am încercat să plece aceia care niciodată nu trebuiau să fie în Hidroelectrica. S-au trimis preavize prin ţară, vor mai pleca alte 117 persoane.”, a argumentat Borza.

Salariații certați de Borza și acuzați de ipocrizie

Remus Borza a continuat, în discursul său, cu precizări în ceea ce priveşte salariile angajaţilor Hidroelectrica, în opinia sa, fiind cu mult mai mari decât în sănătate sau învăţământ. După ce a dat cu angajaţii din exploatare de pământ, criticându-i că „nu le-a plăcut cartea”, deoarece unii au absolvit „facultăţi - fantomă”, Borza a revenit la sentimente mai bune şi le-a promis angajaţilor majorări salariale de până la 6% în 2015-2016: „Creşterea profitului companiei se regăseşte şi în buzunarul fiecărui salariat. În ultimii trei ani, veniturile salariaţilor s-au apreciat cu peste 1000 de lei. În 2012, câştigul mediu brut per salariat era de 5181 de lei, iar în 2016, câştigul mediu brut este de 6.114 lei. Văd că este multă ipocrizie, dar să o lămurim: aţi fi tentaţi să vă ridicaţi şi să îmi arătaţi fluturaşul, pe care scrie că aveţi doar 2.000 de lei salariu de încadrare, salariu de bază care este adiţionat în continuare cu 67 de prime, adaosuri, bonificaţii sau indemnizaţii. Pe acelea le uitaţi, nu? Şi acelea sunt venituri impozabile, şi toate se duc în câştigul salarial. Dacă vă este atât de greu şi nu mai suportaţi prigoana, şi sunteţi atât de prost plătiţi fraţilor, am deschis acum două luni o listă de plecări voluntare, pe care nu prea v-aţi înghesuit. Au fost doar 65 de persoane înscrise, dar lista este deschisă în continuare. Nimeni un este ţinut iobag la Hidroelectrica, fiecare are libertatea să plece la mai bine, dar uitaţi-vă şi în alte domenii, nu mai vorbesc de învăţământ şi sănătate, pentru că sunteţi mult mai bine plătiţi.”, a mai spus Borza.

Sindicatul vinovat...

Administratorul judiciar le-a precizat angajaţilor că vinovat pentru diferenţele salariale între personalul TESA şi cel din exploatare este sindicatul, prin faptul că nu a dorit să schimbe formula de remunerare a personalului: „Toţi vreţi majorări salariale, dar arătaţi-mi încă o firmă din România care, în 2015-2016, a acordat o majorare salarială de 6%. Noi încercăm să promovăm prin hotărâre de guvern bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2015, care, în forma asumată şi propusă de cei doi administratori, se loveşte de rezistenţa Ministerului de Finanţe, care refuză să promoveze un astfel de buget, care prevede o creştere salarială de 6% pe an, câtă vreme în Legea bugetului de stat creşterea maximă într-un an este de 2,2% în 2015 şi 1,8% în 2016. Noi nu vom ceda şi, dacă se va întâmpla să pierdem lupta, vom găsi formule interne, cum este stipu_lat şi în contractul colectiv de muncă, să se regăsească tot în buzunarul dumneavoastră, sub o altă formă. În legătură cu ce se promite, să ştiţi că administraţia a fost întotdeauna parolistă în relaţia cu salariaţii Hidroelectrica şi a dat ceea ce a promis. Primele de vacanţă se vor da şi anul acesta. Trebuie să recunoaştem că, în Hidroelectrica, oamenii sunt bine plătiţi.”, a conchis administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, la Râmnicu Vâlcea.

Sursa: http://www.impactreal.ro/

Presedintele Sindicatului Portile de Fier continua razboiul cu Remus Borza

Preşedintele Sindicatului Porţile de Fier, Cristinel Popescu a trims o scrisoare deschisă reprezentanţilor Guvernului României şi organelor statului cu rol de cercetare şi supraveghere. Atrage din nou atenţia asupra conflictului de interese de la nivelul conducerii Companiei Hidroelectrica, aflată în insolvenţă şi condusă de Remus Borza în calitate de administrator judiciar. Borza l-a numit la conducerea Hidroserv pe Radu Silaghi, cel care este de fapt soţul asociatei lui Borza în firma de insolvenţă, Nicoleta Munteanu. Aceasta dar şi Remus Borza mai au câte o condamnare cu suspendare pentru conflict de interese.

cristinel popescuÎn scrisoarea deschisă a preşedintelui Sindicatului Porţile de Fier, Cristinel Popescu arată în prima parte e ce Remus Borza a fost condamnat pentru conflict de interese.

 “Urmare a sentintei civile pronuntata in dosarul 6857/2/2013, ICCJ l-a condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, pentru infractiunea de „conflict de interese”, pe numitul Remus Adrian Borza. De asemenea a fost data ca pedeapsa accesorie interzicerea dreptului de a indeplini functia de administrator judiciar, suspendata de asemenea, instanta acordand un termen de incercare de 3 ani. Cu alte cuvinte Remus Borza poate profesa ca Administrator Judiciar cu conditia sa nu mai comita vreo infractiune timp de 3 ani. Infractiunea pentru care Remus Borza si asociata sa Nicoleta Munteanu au fost condamnati a fost comisa din postura de Administrator Judiciar la Hidroelectrica, firma cu capital majoritar al statului, aflata in subordinea Ministerului Energiei.”, a arătat Cristinel Popescu

Liderul de sindicat susţine că dacă Remus Borza nu şi-a dat demisia din funcţia pe care se afla când a comis infracţiunea pentru care a primit condamnarea cu suspendare, organele statului ar fi trebuit să intervină, numai că nu s-a întâmplat aşa. În aceste condiţii, Remus Borza decide în continuare într-un mod defectuos, în opinia lui Popescu, soarta uneia din cele mai importante societati ale Sistemului Energetic National.

 “Mai mult decat atat, in interiorul termenului de incercare continua sa comita abuzuri si ilegalitati ce ar  putea fi usor incadrate in categoria infractiuni. De altfel o confirma el insusi, cu un tupeu rar intalnit chiar in randul infractorilor : „In Senegal nu ne ajunge nici mana lunga a justitei, nici a reglementatorului.”  Tot Remus Borza il numeste Director al SSH Hidroserv SA, filiala a Hidroelectrica, pe nimeni altul decat Radu Silaghi, sotul asociatei sale atat in firma Euroinsol cat si in infractiune, Nicoleta Munteanu. Este evident ca ne aflam in situatia unui nou conflict de interese, de data aceasta cu consecinte mult mai grave, pentru ca nu mai vorbim de cateva milioane de lei ci de euro.”, se mai arată în scrisoarea lui Cristinel Popescu.

Cristinel Popescu trece în scrisoarea deschisă şi urmările a ceea ce a arătat: să i se demonstreze că s-a înşelat sau să i se dovedească ce înseamnă cităm “să te bagi în treburile sistemului”.

Nici Remus Borza şi nici Radu Silaghi nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere cu privire la acuzaţiile preşedintelui Sindicatului Porţile de Fier. (informatiadeseverin.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe