|sâmbătă, decembrie 4, 2021
  • Follow Us!

Politrucii vâlceni să ia labele de pe Mihai Bălan şi Complexul Energetic Vâlcea! 

Mihai-Balan

Berbesti1

O vacă firavă, asupra căreia s-au făcut presiuni enorme în ultimii ani şi la ugerul căruia s-au bătut să sugă direct toată floarea cea vestită a vâlcenului ales primeşte, în sfârşit, furajele direct în iesle. Dar, furajele sunt mucegăite şi, deşi, ar fi multe au fost prost gestionate. Aşa că lucrurile nu sunt atât de roze precum apar în comunicatele de presă.

Deci, CET Govora, un agent economic asupra căruia s-au făcut presiuni politice şi administrative înmiite va prelua minele de la Berbeşti şi Alunu. Teoretic da, e un lucru bun, practic însă, dacă asupra lui Mihai Bălan se vor face presiuni şi omul nu va fi lăsat în pace să gestioneze situaţia, eşecul ar putea fi pe măsură. Tare mi-e teamă că există acest risc. Tot aliotmanul de politruci vâlceni care s-au înghesuuit vineri la poza de grup de la Bucureşti pe lângă tehnocraţi nu dă semne bune. M-a bucurat mult, când deputatul Constantin Rădulescu, a declarat că, la un moment dat, cireada de politicieni în frunte cu „cejiştii vâlceni” a fost invitată afară, înăuntru rămânând doar directorii CET şi CEO, plus tehnocraţii.

Sper să fie un semnal al cărui sens să fi fost înţeles de politicienii vâlceni. Voi nu aveţi ce căuta în schema asta! Aşa că, pentru directorul Bălan, cel mai mare bine i-ar face clasa politică din judeţ dacă l-ar lăsa în pace, nu l-ar chema pe la birou, nu l-ar suna pentru angajajări sau alte „deschideri de robinete”…. Pentru că, o dată cu preluarea minelor, Mihai Bălan are treabă mai mult decât au avut toţi politrucii vâlceni de când au fost ei ouaţi…

Bălan îşi ia pe cap o belea mare dar şi o provocare. Realizarea primul complex economic vâlcean care include două active extrem de importante, un lanţ vital în procesul tehnologic: extracţia şi producţia. Minele de la Berbeşti şi Alunu au fost un fel de cenuşărese ale CEO, undeva periferice, care nu au contat decât cu numele pentru compania gorjeană şi pentru care, oricum, CEO va încasa bani. Deci, la Berbeşti şi Alunu trebuie gândit un plan extrem de bine argumentat, pentru rentabilizarea bazinului carbonifer. Şi nu oricum, poate chiar şi cu decapitări de conduceri. Acolo mai este şi o problemă socială. Cele două localităţi de la extrema vestică a judeţului depind absolut de cele două cariere. Sunt multe de luat în calcul, iar dacă cele două mine vor fi rentabilizate atunci şi calea ferată dar şi drumul naţional Râmnicu Vâlcea – Horezu, vor deveni extrem de vitale ca artere economice, aducând şi alte succese colaterale. Şi CET-ul trebuie restructurat, acolo trebuie eliminate din schemă cele câteva sute de persoane care i-au fost aduse lui Bălan pe gât de politicieni. Vaca şi furajele nu trebuie mulse de politicieni, iar primul lucu înţelept este exact scoaterea din Consiliul de Administraţie al acestora. Nu poţi pune loseri pe acolo (prietenii ştiu de ce). Domnul Mihai Bălan are nevoie de ingineri, de specialişti şi nu de logoreici. Pentru că, de această reuşită depinde de fapt repetarea cu succes a acestui model în toată România. Să nu uităm că,acest lucru l-a dorit şi Oltchimul, dar s-a trezit prea târziu, când Rafinăria era „pa şi pusi”, peste hotare…scripural.

Apropo de istorie, se repară, nu ştiu câţi îşi mai amintesc, marile prostii ale lui Berceanu, din 1998, care cică a făcut restructurare economică El este artizanul spargerii complexelor, el a făcut zob IRE-ul, divizând de fapt companiile mari în companii mici – spărgând producătorul de materie primă, transportatorul, distribuitorul. Cea mai mare greşeală care a multiplicat directorimea şi a introdus, implicit, preţul intermediar.

Complexul Eneregtic Vâlcea este o refacere a unui colos, aşa cum gândiseră comuniştii, şi nu au gândit prost, de a fi şi producător de materie primă şi de produs finit şi vânzător sub aceeaşi cupolă. Plus că, dacă acest complex reuşeşte, este altfel privit pe piaţa de credit bancar. Multe ar fi deci consecinţele pozitive ale acestei reuşite care are, de fapt, o condiţie obligatorie: politicienii să-şi ia labele de pe acest complex.

Adică, Păsat sau Persu, sau cine naiba o ieşi preşedinte la CJ să nu se creadă şefii lui Bălan, ci să tacă în preajma lui. Complexul Energetic Vâlcea nu va aparţine CJ-ului decât scriptural. Mocofanii din politică să stea în banca lor.

Deci, aşa cum au fost invitaţi să părăsească sala de discuţii de la Ministerul Economiei, trebuie să înţeleagă perfect mesajul. „Nu vă bagăţi acolo unde nu vă fierbe oala”. Nu de alta dar, ar trebui ca în acest caz, DNA-ul să fie avertizat că, la Vâlcea, tocmai se măreşte un butoi mare cu miere şi muştele alese de vâlceni au gura pungă deja numai când privesc spre butoi, iar tentaţia e mare..Se aude doamna Kovesi? Ochii pe politicienii de la Vâlcea, vă rugăm, ca prevenţie…

Mihai IONESCU (ramnicuvalceaweek.ro)

One Response to Politrucii vâlceni să ia labele de pe Mihai Bălan şi Complexul Energetic Vâlcea!

  1. ion

    greu de crezut ca politicienii sa priceapa o asa treaba tot greu de crezut este si faptul ca in cunsiliul de administratie nu o sa aiba pretentii si ca restructurarea va incepe cu angajatele politic

     

Leave a Response