|luni, ianuarie 24, 2022
  • Follow Us!

Lansare de carte în Arhiepiscopia Râmnicului 

lansare carte 1

Luni, 2 februarie 2015,cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în Sala „Iosif Episcopul” din cadrul Așezământului Pastoral-Cultural „Sfântul Ierarh Calinic”, al Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, a avut loc evenimentul de lansare a cărțiiPreasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, „Teologie și istorie bisericească – de la Sfintele Taine la sfințirea omului”, apărută la Editura Mitropolia Olteniei.

Volumul descoperă experiența harului divin în viața Bisericii „pentru a cultiva darurile primite de la Dumnezeu în familie, parohie și mănăstire, spre sfințirea și înfrumusețarea vieții pământești și dobândirea veșniciei”, după cum subliniază Preasfinția Sa în debutul acestuia.

La acest eveniment cultural, petrecut ca o prelungire a praznicului Întâmpinării Domnului, au luat parte mai multe personalități, precum și o mulțime de credincioși. „Poate că nici nu era o zi mai potrivită pentru a lansa acest volum, pentru că el, pe drept cuvânt, este o întâmpinare duhovnicească pentru omul contemporan, o întâmpinare a omului aflat în căutarea lui Dumnezeu”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în cuvântul său de deschidere, adăugând faptul că volumul „aprofundează principalele coordonate ale spiritualității ortodoxe, după care orice om care caută mântuirea trebuie să se ghideze”.

Pr. Prof. Univ. Dr. Emanoil Băbuș, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, care a prezentat cartea, a subliniat limbajul adecvat al textului, care îl face accesibil tuturor credincioșilor, iar nu doar celor din mediul academic. În cuvântul său, părintele profesor a spus: „Cuprinsul este echilibrat, bine structurat și cu un limbaj adecvat, în sensul că nu este un limbaj ermetic, foarte tehnic. Citind acest volum, mi-am dat seamă că Preasfinția Sa stăpânește foarte bine capacitatea de a transmite mesajul și de a se face înțeles în ceea ce vrea să spună. Cartea este structurată în patru părți: Sfintele Taine în lumina istoriei; Sfinții Bisericii, slujitori prin cuvinte și fapte; Creștinul, pelerin între dialog și cultivarea dragostei evanghelice; Mărturisirea Cuvântului Întrupat în lume”.

Volumul „Teologie și istorie bisericească – de la Sfintele Taine la sfințirea omului” se dorește a fi o prezență academică și liturgică deopotrivă în spiritualitatea ortodoxă contemporană. „Anumite lucrări și cursuri sunt prea academice și poate nu ating partea duhovnicească sau viceversa. Ce vedem în această carte este că Preasfinția Sa reușește să îmbine acestea două. Partea academică, chiar dacă pare dificilă pentru unii, este foarte importantă pentru un cadru universitar, așa cum este Preasfinția Sa. În același timp, partea duhovnicească, partea sufletească, este la fel de importantă, și pentru studenți, și pentru oricine. (…) Nu este o simplă carte de studiu, nu este nici o carte care să nu aibă legătură academică, ci aceasta este o îmbinare între cele două, ceea ce lipsește omului contemporan de astăzi”, a adăugat în cuvântul său directorul Editurii Mitropoliei Olteniei, pr. lector dr. Adrian Boldișor.

Cartea „Teologie și istorie bisericească – de la Sfintele Taine la sfințirea omului” este o invitație spre a redescoperi profunzimea și actualitatea spiritualității Ortodoxiei, care păstrează memoria istoriei sfinte a mântuirii dar, totodată, atunci când devine roditoare în viața creștinului, este și trăire, ca pregustare, a Împărăției cerurilor.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment muzical deosebit, soprana Monica Scurtu interpretând mai multe cântări religioase și populare, pe un acompaniament de chitară și orgă.

Pr. Nifon Dorin Iancu

Leave a Response