Linistea dinaintea furtunii... de zapada: COD PORTOCALIU de ninsori in 10 judete. De Revelion, - 22 de grade

duminică, 28 decembrie 2014

Meteorologii au instituit cod portocaliu de ninsori si viscol in 10 judete din estul si sudul tarii, in timp ce alte 25 de judete vor fi sub cod galben, pana duminica seara.

UPDATE ORA 11:50 Ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea a declarat, duminica, ca pana in prezent nu au fost persoane disparute sau izolate, si nici drumuri nationale sau judetene inchise, din cauza zapezilor, dar la nevoie se va lua masura inchiderii unor segmente de drumuri, cu informarea soferilor.

Ministrul a recomandat populatiei din zona de sud a tarii, respectiv, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, este de a evita circulatia in aceasta noapte, cand va fi cod portocaliu de ninsori si viscol in unele judete si cod galben in restul acestor zone.tea dinaintea furtunii... de zapada: COD PORTOCALIU de ninsori in 10 judete. De Revelion, - 22 de grade. De Revelion, - 22 de grade

"In situatiile absolut necesare, recomandam conducatorilor auto care pleaca la drum sa aiba carburant suficient, sa aiba o rezerva de apa si hrana, pentru ca exista riscul aparitiei unor blocaje in trafic cauzate de viscolul puternic", a spus Oprea.

El a cerut prefectilor si politistilor ca, prin intermediul intermediul primariilor, sa atentioneze proprietarii pensiunilor din zonele montane, asupra conditiilor meteo, pentru ca informatiile sa ajunga la turistii care trebuie sa se intoarca acasa.

Totodata, el a solicitat ca Politia Romana sa fie prezenta in trafic si sa ajute la fluidizarea circulatiei, iar, in cazul in care pe anumite segmente de drumuri nu se mai poate circula in siguranta, acestea sa fie inchise "fara niciun fel de retinere", dar cu conditia informarii soferilor.

Ministrul Afacerilor Interne a mentionat ca, la nivel national, sunt mobilizati zilnic 4.900 pompieri si alti 5.000 sunt in rezerva. Jandarmeria dispune zilnic de 6.700 de oameni, printre care 250 de jandarmi montani. La acestia se adauga 14.000 de politisti aflati la datorie.

UPDATE ORA 11:00 - COD PORTOCALIU DE NINSORI

Codul portocaliu de ninsori, viscol, precipitatii mixte si polei este valabil in judetele Buzau, Vrancea, Braila, Ialomita, Galati, Vaslui, Bacau, precum si in zona de munte a judetelor Arges, Dambovita si Prahova.

In aceste zone, in a doua parte a noptii de duminica spre luni si in cursul zilei de luni, 29 decembrie, cantitatile de precipitatii vor depasi izolat 40 - 50 l/mp.

Vantul va avea rafale de peste 70 – 80 km/h, viscolind si troienind zapada, iar vizibilitatea va scadea sub 50 de metri.

In Capitala si alte 25 de judete din tara, respectiv Ilfov, Giurgiu, Mehedinti, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman, Valcea, Calarasi, Constanta, Tulcea, Neamt, Suceava, Botosani, Iasi, Bistrita-Nasaud, Mures, Harghita, Covasna, Brasov, Maramures, Sibiu, Alba, Hunedoara si Caras-Severin, va fi cod galben de ninsori, viscol, precipitatii mixte si polei, in acelasi interval.

Cod portocaliu

Astfel, incepand de duminica seara, ninsorile vor cuprinde treptat cea mai mare parte a tarii, iar in jumatatea sudica a Moldovei, cea mai mare parte a Munteniei si nordul Olteniei vor fi abundente si se va depune un strat nou si consistent de zapada.

In Dobrogea, iar in prima parte a noptii si in jumatatea de sud-est a Munteniei, precipitatiile vor fi mixte si se va depune poleii. In Muntenia, Moldova, Dobrogea si estul Olteniei, vantul se va intensifica si va depasi la rafala 70 km/h, viscolind si troienind zapada.

Totodata, in sudul Banatului, in a doua parte a zilei de duminica, vantul va avea intensificari cu viteze de 60 – 70 km/h, dupa care va slabi treptat in intensitate.

______________________________

Zapada cazuta pana acum a fost doar o introducere la ceea ce urmeaza. Dupa o pauza de 24 de ore, ninsorile revin diseara in forta si vor acoperi cea mai mare parte a tarii.

In sud si sud-est se va depune un strat nou si consistent de zapada.

Duminica si luni, in Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea si in estul Olteniei, vantul va sufla in rafale de peste 70 km/h, viscolind zapada. In Lunca Dunarii si in Dobrogea precipitatiile vor fi mixte si se va depune polei.

Iar de luni, cand se opresc ninsorile, vine gerul peste Romania. Astfel ca, la final de an va fi extrem de frig, cu temperaturi mai scazute cu 12 grade fata de valorile normale. In noaptea dintre ani temperatiurile minime vor oscila intre -10 si -22 de grade in Transilvania, iar in Capitala de Revelion vor fi -17 grade Celsius.

Zapada cazuta pana acum, cat de putina a fost ea, a transformat circulatia intr-un cosmar in aproape toata tara. Pe Valea Prahovei si in Poiana Brasov, ninsoarea s-a suprapus peste obisnuita aglomeratie de sarbatori, iar soferii s-au plans ca mai mult au stat decat au mers pe drumurile cu zapada si polei. In sud, zeci de localitati au ramas fara curent electric, iar furtuna a ajuns pana la malul marii, unde toate porturile au fost inchise.

In Buzau, cele mai mari probleme au fost pe drumul national 22. Acolo a nins ore in sir, iar vantul care a suflat cu putere a viscolit zapada.

Intre Ramnicu Sarat si Braila, circulatia se desfasoara cu foarte mare dificultate. Din cauza viscolului, vizibilitatea este redusa, iar pe sosea a inceput deja sa se depuna un strat de zapada care masoara cativa centimetri. Drumarii spun ca, daca va continua sa ninga, vor intrerupe circulatia pe acest tronson de drum. Deocamdata utilajele patruleaza. Nu suficient daca ii intrebi pe soferi.

Pe Valea Prahovei, cei care au insistat sa urce cu masinile la cota 1400 au avut probleme. In plus, un utilaj de deszapezire a derapat si a intrat intr-o remorca, pe care a aruncat-o intr-o rapa.

In Poiana Brasov a fost aglomeratie pe ambele sensuri, iar ambulantele care transportau pacientii spre spital au reusit cu greu sa se strecoare.

La Galati, traversarea Dunarii cu bacul a fost posibila in conditii dificile. Pana si uleiul din balustradele mecanice de protectie pentru pasageri si autoturisme a inghetat.

Pe astfel de conditii meteo, nu numai pe sosele e nevoie de precautii sporite, ci si pe apa. La Galati, pe Dunare, malul celalalt nici nu se vede.

In Dobrogea, porturile de la Marea Neagra au fost inchise din cauza vantului puternic. In larg furtuna s-a dezlantuit, iar pe la amiaza valurile au atins aproape opt metri.

Marea ne ofera o imagine feerica, cu valuri mari care se sparg cu putere de dig. Insa cu greu putem admira un astfel de peisaj. Vantul care sulfa cu putere si ninsoarea iti taie respiratia. Comandantii vapoarelor aflate in dana porturilor au fost atentionati sa isi ia toate masurile de siguranta, pentru ca oricand exista pericolul de scufundare.

In Arges, Dambovita si Ialomita mii de familii au ramas fara curent electic. In Giurgiu, autoritatile au decis sa ii cazeze in spital pe bolnavii din afara municipiului care au de facut dializa pentru ca acestia sa nu ramana blocati in ambulante.

PROGNOZA METEO PE REGIUNI

Duminica va ninge posibil mai abundent in prima parte a zilei, in Banat si Crisana apoi va ninge slab, local in Oltenia, Transilvania, Maramures si zona de munte si izolat in Moldova.

In Dobrogea vor predomina ploile, iar in Muntenia vor fi precipitatii mixte si polei. Vantul va creste in intensitate in regiunile vestice si in cele sudice, iar la munte va sufla tare si va depasi la rafala 70 km/h.

Maximele vor fi cuprinse intre minus 6 si 6 grade Celsius. Cele mai ridicate valori se vor inregistra pe litoral.

In Dobrogea si Baraganul se anunta ploi dar si precipitatii mixte, iar temperatura aerului va creste usor.

Mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei gasim vreme inchisa si va ninge izolat. Maximele termice nu trec de pragul inghetului. La noapte vor fi ninsori abundente, vantul va creste in intensitate si va depasi la rafala 70 km/h.

Aceeasi situatie si in jumatatea de nord a Molodovei. Va ninge izolat pe timpul zilei, insa noaptea se pot strange cantitati mai importante de apa.

In nordul Transilvaniei si in Maramures cerul va fi noros si va ninge slab iar temperatura aerului va creste usor.

In vestul tarii, vremea se strica si va ninge posibil mai abundent in prima parte a zilei. Vantul va sufla mai tare in sudul Banatului, iar temperaturile ajung pana la 1-2 grade Celsius.

In tinuturile centrale gasim multi nori si va ninge in toata zona. La munte vintul va sufla tare in special pe creste si va depasi la rafala 70 km/h. Maximele termice vor fi negative pe partea estica.

Va ninge si in sud-vestul tarii, iar temperaturile vor fi in scadere usoara. In cursul noptii ninsorile vor fi insemnate si vantul va sufla tare.

In sudul tarii vor fi ninsori dar si precipitatii mixte si se va produce polei. La noapte va ninge in cantitati importante iar vantul va creste treptat in intensitate. Maximele termice se vor situa in jurul valorii de 0 grade Celsius.

In Bucuresti, duminica cerul ramane noros, iar seara vor fi precipitatii mixte si poate sa apara poleiul. Vantul va sufla moderat. La amiaza vom avea 0 grade, iar luni dimineata -1 grad.

La munte va ninge slab in prima parte a zilei, local in Carpatii Occidentali si in vestul Carpatilor Meridionali. Din orele amiezii va ninge in toata zona de munte, iar in Carpatii de Curbura se vor cumula cantitati mai insemnate de precipitatii.

Vantul va sufla tare: ziua in Muntii Banatului si pe crestele Carpatilor Meridionali iar noaptea, mai ales in Carpatii Orientali, viscolind si troienind zapada.

PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Luni va ninge in cea mai mare parte a tarii, exceptand in orele diminetii extremitatea de sud-est, unde vor mai fi si precipitatii sub forma de ploaie si lapovita. In estul si in sud-estul tarii, cantitatile de apa vor fi importante.

Marti vor fi innorari in sud si in sud-est, iar in cursul zilei si in vestul tarii. Va ninge slab in Oltenia, in sudul Banatului si in zona Carpatilor Occidentali si Meridionali si izolat in rest.

Miercuri vor fi ninsori izolate in regiunile sudice si in cele sud-estice. Noaptea, in extremitatea de nord si nord-vest vor fi innorari, dar conditiile de ninsoare vor fi extrem de reduse. Vremea va deveni deosebit de rece chiar geroasa, in special in cursul noptilor si al diminetilor. (protv.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe