Există neconcordanţe în documentaţia licitaţiei pentru studiul de fezabilitate a tronsonului de autostradă Sibiu-Piteşti

joi, 12 iunie 2014

Cristian Buican avertizează:

 

După o întârziere de mai bine de doi ani de zile, timp în care reprezentanţii PSD în frunte cu domnul Dan Şova au încercat, pe toate căile, să convingă oficialii europeni să nu finanţeze tronsonul de autostradă Sibiu-Piteşti, reprezentanţii CNADNR au scos la licitaţie, într-un final, refacerea studiului de fezabilitate pentru această porţiune de autostradă. Iniţiativă laudabilă, chiar dacă după lungi trageri de timp şi piedici gratuite. Problema apare însă în documentaţia de atribuire a acestei licitaţii, acolo unde observăm câteva schimbări majore ale proiectului, fără a primi clarificări şi explicaţii. În primul rând, în documentaţia de atribuire a licitaţiei se indică un traseu orientativ, care ridică o serie de întrebări rămase fără răspuns: Cu cât se măreşte lungimea autostrăzii pe acest nou traseu? Cu cât va creşte preţul de construcţie al autostrăzii pe acest nou traseu? Mai mult decât atât, hărţile orientative din cadrul documentaţiei de atribuire a acestui studiu de fezabilitate, ne arată că CNADNR ar prefera ca acest tronson de autostradă să străbată un traseu mult mai accidentat decât cel iniţial, pe Valea Oltului, prin Parcul Naţional Cozia, chiar dacă în aceeaşi documentaţie se specifică că „Prestatorul va lua in considerare ca alternativa de traseu recomandata sa nu afecteze arii protejate de tip Natura 2000, rezervaţii naturale etc”.

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, solicită lămuriri suplimentare legate de traseul autostrăzii Sibiu-Piteşti. În condiţiile în care actualul Ministru al Transporturilor a fost prins de două ori cu minciuna în legătură cu acest tronson de autostradă, deputatul Cristian Buican consideră că în domnul Dan Şova nu se poate avea încredere şi că îl suspectează că încearcă să aleagă o variantă de traseu mai lungă şi pe un teren mai accidentat decât cel al traseului iniţial pentru a spune ulterior că preţul este prea mare şi că nu există suficiente fonduri pentru a fi construită.

Preşedintele liberalilor vâlceni cere aceste clarificări şi în contextul în care este convins că încă de acum trebuie iniţiate procedurile pentru înfiinţarea unui parc industrial, cât mai aproape de Râmnicu-Vâlcea şi la o distanţă rezonabilă de viitoarea autostradă. Parlamentarul Cristian Buican crede că trecerea autostrăzii prin judeţul Vâlcea, indiferent de traseu, va avea efecte benefice asupra dezvoltării economice a judeţului, în contextul în care investitorii ar beneficia de avantajele competitive oferite de amplasamentul dintr-un parc industrial apropiat, ca şi locaţie, de traseul culoarului IV Nădlac – Constanţa.

„Eu nu am încredere în Şova cu acest tronson de autostradă. Chiar dacă el şi gaşca lui de aplaudaci spun mereu că acest tronson şi cel dintre Comarnic şi Braşov nu sunt în concurenţă, realitatea îl contrazice. Nici un transportator, nici un investitor nu va alege o autostradă cu taxă în detrimentul uneia fără taxă. Mai mult decât atât, conform traseului orientativ din documentaţia de atribuire a studiului de fezabilitate, observăm că tronsonul de autostradă dintre Sibiu şi Piteşti, cu varianta prin Râmnicu-Vâlcea va avea aproximativ 160 de km şi va trebui construită pe un teren mult mai dificil. Îl suspectez pe Dan Şova că vrea să facă un studiu de fezabilitate care să ne arate că această autostradă costă prea mult şi că nu e rentabil să o faci. Trag pe această cale un semnal de alarmă, în aşteptarea clarificărilor. În orice caz, un lucru este cert: această autostradă trebuie făcută cât mai repede, indiferent prin ce zonă a judeţului va trece. Oricum trebuie încă de acum să iniţiem procedurile pentru realizarea unui parc industrial, pe o suprafaţă considerabilă, cât mai aproape de traseul viitoarei autostrăzi, dar şi cât mai aproape de municipiul Râmnicu-Vâlcea. Şi din această cauză ne trebuie cât mai repede traseul final al autostrăzii” a declarat Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe