Jurnaliştii care descoperă acte de corupţie ar putea primi 2% din prejudiciu recuperat

marți, 20 mai 2014

Un parlamentar vrea ca jurnaliştii care descoperă fap­te de corupţie să fie premiaţi. Deputatul PP-DD Tudor Ci­u­ho­daru a iniţiat un proiect de lege prin care ziariştii care aduc în atenţia publicului ilegalitaţi să primească 2% din valoarea prejudiciului recuperat de la cel care a încălcat legea.
Deputatul ieşean conside­ră că multe cazuri de corupţie ar putea fi aduse în atenţia cetăţenilor şi a autorităţilor de jurnalişti susţinuţi financiar atunci când fac o anchetă. Po­trivit proiectului lui Tudor Ciu­hodaru, la Trezoreria Sta­tu­lui ar trebui să se facă un cont special numit Fondul Special pentru Jurnalismul de Investigaţie. Iar ziaristul care a semnalat faptele de corupţie să primeasccă 2 % din valoarea prejudiciului recuperat.
„Motivaţia este de a-i sus­ţine pe cei care mai au curajul de a mai demasca actele de corupţie din această ţară”, spune Tudor Ciuhodaru, de­putat PP-DD.
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu consideră că idee este bună, dar nu în orice condiţii.
„Un astfel de sprijin fi­nan­ciar ar fi în favoarea resuscitării jurnalismului de investigaţie. Cu o singură condiţie, pe care eu o înteleg din formularea acestui proiect de lege, dacă nu se interpretează aşa, atunci nu este în regulă, banii respectivi sunt luaţi de jurnalist numai după ce prin sentinţă definitivă judecatoarească se prelevează respectivele sume de la cel care a comis infracţiunea”, spune Cristian Tudor Popescu, jurnalist.
Alţii însă, consideră că legea nu este oportună.
„Ziaristul trebuie sa-şi fa­că treaba, să informeze, au­to­ri­tăţile dacă găsesc elemente de anchetă să declanseze anchetele, să recupereze banii şi cu asta basta, sursa de venituri a ziaristului nu ar trebui să fie asemenea tip de recuperări pentru că s-ar perverti rolul presei si toata lumea ar vrea sa faca investigatii ca sa castige ceva bani”, a spus Liviu Avram, jurnalist de investigaţii.
Iniţiativa legislativă ur­mea­ză să fie depusă la Par­la­ment.
digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe