|luni, mai 17, 2021
  • Follow Us!

Arhiepiscopul Gherasim Cristea pomenit la 40 de zile 

ramnic

Sute de credincioşi din judeţul Vâlcea, numeroşi preoţi din Eparhia Râmnicului alături de oficialităţi centrale şi locale vâlcene, au venit sâmbătă, 17 mai 2014, de la primele ore ale dimineţii, la Catedrala arhiepiscopală spre a stărui în rugăciune pentru cel care i-a păstorit cu dragoste şi grijă părintească vreme de trei decenii, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Gherasim Cristea.

Fostul arhipăstor al Eparhiei Râmnicului a fost pomenit în Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, la 40 de zile de la trecerea sa la cele veşnice, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, şi un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

Slujbele dedicate pomenirii vrednicului ierarh la 40 de zile de la plecarea la Domnul au început cu Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii a fost pomenit şi Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, fostul Arhiepiscop al Râmnicului.

După Sfânta Liturghie, de la orele 11.00, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu, Locţiitor de Arhiepiscop al Râmnicului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul şi cu întreg soborul de slujitori au săvârşit slujba parastasului în biserică şi apoi la mormântul Arhiepiscopului Gherasim.

În cuvântul de învăţătură rostit în Catedrala Arhiepiscopală, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a evocat personalitatea Arhiepiscopului Gherasim, arătând că de la naştere şi până la trecerea la cele veşnice viaţa Părintelui Ierarh Gherasim a fost o liturghie în sensul sacru de slujbă adusă lui Dumnezeu la Sfântul Altar. Înaltpreasfinţia Sa a arătat că fostul întâistătător al Eparhiei Râmnicului a fost un model de lucrare responsabilă şi roditoare, manifestându-şi iubirea faţă de preoţi, credincioşi, monahi şi monahii, dar şi hărnicia faţă de toate unităţile de cult, atât monahale cât şi parohiale de pe întreg teritoriul arhiepiscopal.

Răspunsurile liturgice au fost date de către grupul de psalţi al Catedralei Arhiepiscopale.

La final, cei doi ierarhi împreună cu părinţii slujitori au mers la mormântul Arhiepiscopului Gherasim aflat pe platoul din incinta Centrului Eparhial unde au săvârşit o slujbă de pomenire şi au sfinţit crucea de marmură de la mormânt. Alături de sobor au participat membrii Permanenţei Arhiepiscopale, angajaţii Centrului Eparhial, oficialităţi centrale şi locale, preoţi, stareţi şi stareţe de la mănăstirile din Eparhie, monahi şi monahii, precum şi numeroşi credincioşi care au păstrat un moment de reculegere la mormântul ierarhului şi s-au rugat pentru sufletul lui.

Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim a trecut la Domnul în dimineaţa zilei de 9 aprilie 2014, fiind înmormântat în incinta Centrului Eparhial din Râmnicu Vâlcea. De la moartea fostului arhipăstor, 9 aprilie, în Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea au fost oficiate slujbe de pomenire pentru sufletul acestuia în fiecare zi, după Sfânta Liturghie. (Sursa: arhiram.ro)

Leave a Response