|luni, septembrie 27, 2021
  • Follow Us!

SIF Transilvania a înfiinţat o companie pentru a cumpăra Oltchim 

fercala_sif_79142600

SIF Transilvania (SIF3) s-a asociat cu alţi investitori într-o companie, SIF Transilvania Project Management Company, prin care va participa la privatizarea Oltchim. SIF Transilvania va avea dificultăţi să-i convingă pe creditorii Oltchim, dacă nu se asociază cu investitori strategici, din industria chimică – spun analiştii.

Mihai Fercală, şeful SIF Transilvania, vrea să investească banii de dividende

SIF Transilvania Project Management Company „se va ocupa de mai multe proiecte, nu numai de Oltchim”, potrivit unei surse apropiate companiei. În ciuda numelui acesteia, SIF Transilvania (SIF3) nu ar avea o deţinere majoritară de acţiuni ale companiei, care a fost înfiinţată împreună cu alţi investitori.

SIF3 a surprins, vineri, cu cererea ca termenul final de depunere a ofertelor de cumpărare a Oltchim să fie amânat cu 60 de zile. Aceeaşi cerere a făcut-o şi un consorţiu chinez format din Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum.

Termenul de privatizare al combinatului a fost amânat cu 45 de zile, interval în care se speră ca rafinăria Arpechim să poată fi preluată de statul român, potrivit ministrului Energiei, Constantin Niţă. Arpechim ar trebui să livreze către Oltchim etilena necesară pentru producerea PVC.

Este a doua încercare de implicare a unei SIF în privatizarea Oltchim, după ce, anul trecut, SIF Moldova (SIF2) şi Chimcomplex Borzeşti s-au arătat interesate de preluarea combinatului. Ştefan Vuza, omul de afaceri care controlează Chimcomplex Borzeşti, a invocat şi implicarea traderului de chimicale american Tricon Energy.

„Orice SIF poate avea proiecte de perspectivă legate de Oltchim. Avem capacitatea şi experienţa de a sprijini dezvoltarea a ceea ce compania are viabil”, a declarat, ieri, Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova (SIF2), pentru ECONOMICA.NET.

Nici Vuza nu a  renunţat la proiectul său privind Oltchim, Chimcomplex Borzeşti (CHOB) fiind unul dintre creditorii firmei vâlcene, dar şi un concurent al acesteia. CHOB a obţinut, în scopul participării la licitaţia Oltchim, extinderea unei „facilităţi de credit” până la 200 de milioane de euro.

Analiştii pieţei de capital nu dau şanse mari victoriei SIF-urilor în campania pentru achiziţia Oltchim, sau a vehiculului de privatizare Oltchim SPV, în care ar urma să se separe activele viabile ale combinatului.

„Mă îndoiesc că SIF-urile ar avea suficiente resurse ca să asigure capitalul necesar funcţionării Oltchim. Este vorba de zeci de milioane de euro – numai capital de lucru. Mă întreb ce ar putea să mai vândă din portofoliile lor, ca să obţină resursele necesare”, a declarat Adriana Marin, manager al diviziei de clienţi instituţionali a SSIF Broker Cluj Napoca, pentru ECONOMICA.NET.

Conducerea SIF Transilvania a propus, recent, acţionarilor acesteia să renunţe la dividende, profitul de 189,6 milioane de lei (42 mil. euro) urmând să fie folosit la dublarea capitalului social al societăţii, respectiv la investiţii.

Mai mult, “în cazul Oltchim este nevoie de un investitor strategic puternic, care să asigure şi capitalul de lucru, şi resurse pentru noi investiţii, şi piaţa de desfacere a produselor combinatului”. Consorţiul care va câştiga Oltchim va trebui „să aibă forţa să-i convingă pe creditorii Olchim, că-şi vor recupera banii”, a mai spus Adriana Marin. Aşa stând lucrurile, SIF-urile ar putea fi cel mult investitori asociaţi.

 

Leave a Response