Externalizarea carierei Berbești, blocată, dar nu abandonată

miercuri, 2 aprilie 2014

Proiectul de externalizare a Carierei Berbești pare să se fi blocat, deocamdată anunță site-ul www.tvsud.ro. Directorul Diviziei Energie în cadrul Complexului Energetic Oltenia, Aurel Medințu, a explicat faptul că, deocamdată, proiectul este blocat, însă nu abandonat. Pentru transferarea Carierei Berbești către CET Govora este nevoie de un nou act normativ, care, pe lângă avizele de la cinci ministere, va trebui să stea în dezbatere 30 de zile.

Termenul privind externalizarea carierei Berbești a fost de mult depășit. Nu se știe, deocamdată, când va avea loc preluarea carierei Berbești de către CET Govora, deoarece proiectul este blocat deocamdată, a explicat șeful Diviziei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Pentru transferul Carierei Berbești către CET Govora este nevoie de avize favorabile de la Ministerele Economiei, care este și inițiatorul proiectului, Finanțelor, Justiției, Administrației Publice și Mediului.

Transferul efectiv la CET Govora va avea loc peste două luni...

Pe de altă parte, agenția de presă Agerpres transmite următoarea informație: Transferul efectiv al Carierei Berbeşti, aparţinând momentan Complexului Energetic, Oltenia către CET Govora va avea loc peste două luni, în prezent fiind aşteptat să fie publicat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care prevede acest lucru.

Declaraţia a fost făcută luni de către reprezentantul CE Oltenia, Cosmin Popescu, după o întâlnire cu sindicaliştii din minerit şi energie. Acesta a afirmat că, după publicarea respectivului proiect pe site-ul Ministerului Economiei, unitatea energetică va prezenta raportul de evaluare al Carierei Berbeşti, iar la momentul apariţiei în Monitorul Oficial va fi realizat transferul efectiv al activelor.

„Am prezentat situaţia Carierei Berbeşti, sperăm ca săptămâna aceasta să apară pe site-ul Ministerului Economiei proiectului de OUG privind transferul către CET Govora. (...) În momentul în care avem acel proiect, noi suntem pregătiţi cu raport de evaluare astfel încât la momentul publicării în Monitorul Oficial să fie realizat efectiv transferul activelor de la Berbeşti către CET Govora. Undeva după luna mai putem discuta despre trecerea efectivă. Procedura nu este blocată neaparat, sunt multe discuţii la nivel de minister. Cu siguranţă este finalizat proiectul şi se va publica”, a punctat Cosmin Popescu.

Decizia privind trecerea Carierei de lignit Berbeşti în subordinea CET Govora a fost luată după ce autorităţile au decis înfiinţarea unei noi companii integrate în domeniul energetic, Complexul Energetic Vâlcea, prin preluarea de către termocentrală a carierelor Berbeşti şi Alunu, aflate în patrimoniul CE Oltenia.

Măsura este justificată prin faptul că CET Govora este singurul furnizor de abur tehnologic pentru platforma industrială a municipiului Râmnicu Vâlcea, unde principalii consumatori sunt combinatul chimic Oltchim şi Uzinele Sodice Govora. Odată cu trecerea activelor către CET Govora, aceasta va prelua şi cele câteva sute de mineri care lucrează la Cariera Berbeşti.

Ministrul Niță este optimist: „CET Govora va prelua Cariera Berbești Alunu!“

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a declarat marţi la Râmnicu Vâlcea: „Ştiu că se lucrează la documente şi în viitor se va rezolva această preluare a carierei miniere Berbeşti-Alunu, astfel încât să fie realizat proiectul autorităţilor locale, de constituire a Complexului Energetic“, a declarat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe