A.B.A Olt a intervenit în punctele vulnerabile din județ

duminică, 27 aprilie 2014

În urma emiterii Atenţionării Hidrologice nr. 19 din 24.04.2014 ora 20:00, privind instituirea CODULUI GALBEN pe Olteţ şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţul Valcea și a CODULUI PORTOCALIU începând cu data de 24.04.2014 ora 09:00 pe râurile din bazinele hidrografice pe Lotru inferior şi pe unii afluenţi ai Oltului din judetul Vâlcea, care vizează creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie,  conducerea A.B.A Olt a dispus următoarele:

- urmărirea permanentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice;

- asigurarea fluxului informaţional – decizional între componentele sistemului de management al situaţiilor de urgenţă;

- asigurarea resurselor umane, materiale şi financiare necesare gestionării situaţiilor de urgenţă;

- constituirea de echipe pentru monitorizarea nivelurilor şi debitelor pârâurilor aflate sub atenţionare.

In perioada 24.04-25.04.2014, ca urmare a precipitatiilor  s-au depasit cotele de atentie pe urmatoarele cursuri de apa:

-                      Raul Olanesti la statia hirom. Olanesti-Bai, raul Olanesti la statia Rm. Valcea, raul Topolog la statia hidrom. Milcoiu, raul Pesecana la statia hidrom. Sutesti.

-        La statia hidrom. Berislavesti, raul Salatrucel  si statia hidrom. Valea lui Stan, raul Lotru s-a depasit cota de inundatie.

-                     Monitorizarea cursurilor de apa pe care au fost depasite cotele de aparare.

-                     Au fost distribuite in teren formatiile Brezoi, Valcea, Dragasani, Govora care supravegheaza cursurile de apa pentru a nu se crea blocaje.

-                     Pr. Lotru, localitatea Malaia (aval Bradisor), pct. “rapa Bradisor”, s-a obturat partial albia paraului datorita transportului de material aluvionar de pe versantul stang pe malul pr.Lotru.

-                     Se monitorizeaza zona si se va interveni daca este nevoie cu formatia de lucru Brezoi;

-                     Sucursala Hidrocentrale Valcea  uzineaza din acumularea Bradisor  la ora 15.00 - 90 mc /s debit evacuat prin galerie subterana in acumularea Turnu pe raul Olt.

-                     Pr. Salatrucel la Berislavesti si Salatrucel, se monitorizeaza evolutia fenomenului, intre localitatile mentionate mai sus, conform  fluxului informational, a fiecarei localitati si  personalul tehnic din cadrul SGA Valcea.

-                     Pr. Iazul Mortilor (Stancalau ), s-a intervenit cu un utilaj al SGA Valcea pentru completarea unei zone joase a coronamentului digului mal drept din material local in zona de confluenta cu paraul Bistrita.

-                     Pr. Olanesti  pe tronsonul Baile Olanesti – Mun.Rm.Valcea se monitorizeaza evolutia fenomenului, intre localitatile mentionate mai sus, conform fluxului informational, a fiecarei localitati, a personalului tehnic si formatia de lucru Rm.Valcea din cadrul SGA Valcea.

-                     Pr. Pesceana pe sectorul Sutesti-Dragasani, se actioneaza cu utilaje si autobasculanta puse la dispozitie de catre agentii economici din zona, consolidandu-se malurile paraului in zona podului peste acesta din localitatea Sutesti; se monitorizeaza evolutia fenomenului, intre localitatile mentionate mai sus,conform fluxului informational, a fiecarei localitati a personalului tehnic si formatia de lucru Dragasani din cadrul SGA Valcea.   

  -        Pr. Muereasca, localitatea Muereasca, s-a produs o dislocare de versant, care a obturat albia pr.Muereasca, inundand gospodaria si anexele gospodaresti a unei familii. S-a intervenit in data de 24.04.2014, intre orele18 - 23 cu excavator Hitachi din dotarea SGA Valcea, fenomenul fiind stopat, albia largita si apa deviata de pe proprietatea afectata.Fenomen sub monitorizarea SGA Valcea.

-        Pr. Bistrita, localitatea Francesti, pod Manailesti, s-a creat un blocaj din copacii adusi de viitura din amonte, la podul de peste Bistrita, care puneau in pericol pilele si culeele podului. S-a intervenit in data de 25.04.2014, intre orele 10-12 cu excavator Hitachi din dotarea SGA Valcea, blocajul fiind indepartat, pericolul ruperii podului stopat.

 

 Intreaga activitate privind actiunile de aparare impotriva inundatiilor s-a desfasurat sub directa coordonare si indrumare a Directorului  A.B.A. Olt,  Daniel Bavita.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe