Ion Cîlea SE OPUNE desființării judecătoriei și parchetului din Bălcești

vineri, 14 februarie 2014

Cu trei ani în urmă celor peste 45.000 locuitori ai oraşului Bălceşti şi din alte 15 comune înconjurătoare li s-a făcut o mare nedreptate prin desfiinţarea abuzivă a Spitalului orăşenesc, lăsându-i fără o unitate spitalicească cu paturi şi obligându-i să apeleze la serviciile medicale ale unor unităţi similare din localităţile aflate la mari distanţe.

În prezent aceloraşi zeci de mii de cetăţeni care,  din păcate, sunt şi cei mai săraci din judeţul Vâlcea, li se pregăteşte o altă gravă lovitură printr-un proiect de lege privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, pe baza căruia urmează ca oraşul Bălceşti şi localităţile arondate să rămână şi fără astfel de instituţii.

Mai mult, în expunerea de motive la respectivul proiect de  lege nu s-a ţinut seama de implicaţiile socio-economice şi nici de impactul financiar asupra populaţiei, precum şi asupra zonei pe care o acoperă această Judecătorie.

Prin aplicarea unei astfel de măsuri bazată pe criterii subiective care nu ţin seama de încărcătura reală a magistraţilor şi de indicatorii de  operativitate,  precum şi de gravele implicaţii  socio-economice dintr-o zonă ce reprezintă aproape 20 % din suprafaţa judeţului Vâlcea, se va ajunge la îngrădirea liberului acces al celor 45.000 de cetăţeni la justiţie, la imposibilitatea ca aceştia să-şi apere şi să obţină drepturile garantate prin Constituţie şi, pe cale de consecinţă, la dispariţia dintr-o zonă dens populată a însuşi actului de justiţie.

Pentru obţinerea unor astfel de drepturi, ei vor fi obligaţi să apeleze la instanţele judecătoreşti din Horezu ori Rm.Vâlcea situate la distanţe de peste 100 km, ceea ce nu vor putea realiza din cauza veniturilor extrem de mici.

Decizia  care se preconizează a se lua a creat o stare  generală de nemulţumire şi revoltă a cetăţenilor din zonă, ajungându-se până la situaţia ca locuitorii comunei Laloşu să ceară organizarea unui referendum  pentru desprinderea de judeţul Vâlcea şi integrarea într-un alt judeţ.

Faţă de toate aceste situaţii, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, s-a adresat deputaţilor şi senatorilor din Parlamentul României, precum şi conducerii Executivului, rugând să fie analizate cu maximă grijă efectele desfiinţării Judecătoriei şi Parchetului din oraşul Bălceşti, şi să nu fie de acord cu această decizie considerata nedreaptă, ilogică şi abuzivă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe