|joi, iunie 30, 2022
  • Follow Us!

Ion Cîlea întreabă retoric: CINE „NE-O TRAGE” LA TOŢI, STIMABILE senator Cotescu ? 

ion-cilea214

Distinsul senator Adrănel Cotescu nu poate fi încadrat în niciun caz în categoria novicilor şi cu atât mai puţin a  mediocrilor în ceea ce priveşte cunoaşterea şi aplicarea legilor economico-financiare pe grilă liberală. Ba îmi permit să susţin că la acest capitol este un expert fie şi numai pentru faptul că ani de zile a operat cu astfel de norme şi legi de pe poziţia de director general în Ministerul Finanţelor. Privit de pe această poziţie, surpriza mea sporeşte şi mai mult aflând că la ultima conferinţă de presă şi-a mărturisit panica faţă de perspectiva schimbării regresive a cotei unice de impozitare a salariilor, dacă PSD ar rămâne singur la guvernare. Este imposibil să creadă cineva că senatorul Adrănel Cotescu nu a aflat de strategia fiscal-bugetară pe care însuşi partidul din care face parte a susţinut-o încă din februarie 2010 când s-a semnat protocolul de constituire a USL, precum şi în Programul de guvernare din anul 2012. La fel, refuz  să cred că un economist expert de talia domnului Cotescu nu s-a uitat măcar o dată peste capitolul din strategie care se referă la „tendinţele principalelor taxe şi impozite la orizontul 2014 -2017 – operă  exclusivă a Ministerului Finanţelor condus de liberali – în care scrie negru pe alb: ”introducerea impozitului diferenţiat pe  venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote 8 %, 12% şi 16 % ce vor putea fi stabilite pe grile de venit”.

De altfel, în favoarea acestei scări impozitare s-a exprimat şi primvicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, domnul Klaus Iohannis, pe care îl citez ad literam: ”S-a discutat, la un moment dat, intrarea pe o impozitare regresivă, ăsta cred că este un termen corect să plăteşti cu atât mai puţin impozit cu cât câştigi mai puţin. Finalul ar fi nedepăşirea cotei de acum, de 16 %”.

Dacă nici viceliderul partidului său nu l-a convins pe domnul Adrănel Cotescu, atunci să mai apelez la un alt fruntaş liberal, la Varujan Vosganian, fost  ministru         al finanţelor şi al economiei: „Dacă o impozitare diferenţiată nu majorează nivelul de 16% dar coboară celelalte cote sub 16 %, se poate reduce costul muncii şi ar putea avea rezultate utile asupra ocupării”.

Pot oare fi bănuiţi domnii liberali Iohannis şi Vosganian că ar avea predilecţii social-democrate? În nici un caz! Şi-atunci îmi permit, cu tot respectul, dar folosind propriile sale vorbe, să-l întreb pe senatorul de Vâlcea Adrănel Cotescu: Cine ne-o trage la toţi ?

 

 

 

 

Dr.ing. Ion CÎLEA

Preşedintele Organizaţiei Judeţene Vâlcea a PSD

 

Leave a Response