|luni, iunie 27, 2022
  • Follow Us!

ÎN ATENȚIA DNA!!! Firma lui Ion Gigi Matei a livrat betoane la SGA-ul amicului Valeru Amza de 700 milioane lei vechi 

matei

factura edionRedacţia „Ziarului de Vâlcea” a făcut în urmă cu câteva săptămâni o cerere pe Legea 544/2011 privind liberul acces la informaţiile de interes public la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Olt pentru a afla dacă această instituţie a derulat în ultimii ani afaceri dubioase sau la limita legii cu firma deţinută de viceprimarul Râmnicului Ion Gigi Matei – SC EDION SRL. Ne-a interesat acest lucru întrucât se auzise că firma patronată din umbră de Ion Gigi Matei ar fi încheiat mai multe contracte de livrări betoane cu Serviciul de Gospodărire a Apelor (din subordinea ABA Olt), o instituţie condusă taman de Valeru Amza, „căţeluşul de curte” al viceprimarului Râmnicului. A fost un demers jurnalistic corect pentru că este total imoral ca Ion Gigi Matei să facă afaceri de mai multe zeci de mii de euro cu o instituţie condusă de un subordonat politic şi de un vechi amic „de pahar” cu care a tras mai multe chefuri şi chiolhane în ultimii ani.

Recent a venit şi răspunsul Administraţiei Bazinale de Apă Olt, în care se precizează că Serviciul de Gospodărire a Apelor a achiziţionat de la EDION numai anul trecut cantitatea totală de 366 mc, pentru care s-a plătit suma de totală de aproape 700 milioane de lei vechi fără TVA. Îi întrebăm public pe Valeru Amza şi Ion Stoenescu (fost director ABA Olt şi vechi tovarăş de arme în PSD-ul lui Ion Gigi Matei): pe ce criterii legale şi care a fost procedura de achiziţie a betonului cumpărat de la EDION? Evident că cei doi nu vor da un răspuns „pe lege” pentru că totul a fost făcut la comanda directă a „patronului” Ion Gigi Matei. Cea mai mare valoare a unei facturi emise de firma Edion către Serviciul de Gospodărire a Apelor a fost în data de 27 august 2013 (nr. 1154), atunci când societatea respectivă a livrat cantitatea totală de peste 110 mc la preţul de 185 de lei/mc fără TVA ceea ce înseamnă valoarea totală de circa 300 milioane de lei vechi cu TVA. Este un preţ exagerat faţă de tarifele reale ale pieţei, având în vedere că alte societăţi de profil (spre exemplu SC Turbopomp Construct SA) livrează betonul cu 129 lei/mc fără TVA (160 lei cu TVA) pentru acealşi tip de beton livrat de firma lui Ion Gigi Matei – beton b20 C12/15. Dintr-un foc, viceprimarul Râmnicului a dat două lovituri: a reuşit să livreze o cantitate uriaşă de beton, iar a doua a fost că a încasat o sumă mult mai mare decât preţul care există pe piaţa liberă!!!

 

Ion Gigi Matei are parte de „tarife preferenţiale” la închirierea şi exploatarea albiilor unor râuri

 

Tot în cadrul răspunsului primit de la conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Olt mai aflăm că EDION-ul lui Ion Gigi Matei a mai încheiat în ultimii ani diverse contracte de „abonament” sau de închiriere a unor albii minore. Abonamentul nr. 228 de utilizare sau exploatare a resurselor de apă sau a potenţialului hidroenergetic a fost emis cu conform Ordinului Ministerului Mediului nr. 798/2005. În acest caz, valorile abonamentelor sunt următoarele: pe anul 2010 – 35 milioane lei vechi fără TVA, pe 2011 – 55 milioane lei vechi fără TVA, pe anul 2012 – 45 milioane lei vechi fără TVA, pe anul 2013 – 34 milioane lei vechi fără TVA, pe anul 2014 – 30 milioane lei vechi fără TVA. Adică Ion Gigi Matei şi firma a plătit foarte puţini bani pentru utilizarea balastierelor sau exploatarea şi transportul pietrişului cu utilajele proprii (unele folosite anul trecut la decolmatarea albiei râului Olăneşti în dreptul municipiului Râmnicu Vâlcea). În data de 8 noiembrie 2011, eterna firmă EDION a încheiat contractul nr. 2563 (reziliat un an mai târziu) de închiriere albie minoră bun imobil proprietatea publică a statului aflat în administrarea Apelor Române – Administraţiei Bazinale de Apă Olt în scopul… îndepărtării materialului aluvionar. Valoarea închirierii a fost în anii 2011 şi 2012 de circa 70 milioane de lei vechi.

În fine, pe vremea fostului director al Administraţiei Bazinale de Apă Olt, Ion Stonescu, patronul de la Edion, Ion Gigi Matei, a mai încheiat un alt contract (2742/4 iulie 2013) tot de închiriere albie minoră bun imobil proprietatea publică a statului aflat în administrarea Administraţiei Bazinale de Apă Olt în scopul… îndepărtării materialului aluvionar, confrom Ordinului Ministerului Mediului nr. 1222/2008 cu modificările şi completările ulterioare. Valoarea totală a închirierii a fost în anul 2013 şi până la 1 februariue 2014 de circa 60 milioane de lei vechi fără TVA. Vom mai publica în ediţiile viitoare ale ziarului noi „fapte de vitejie” ale marelui patron al firmei EDION, agramatul Ion Gigi Matei.

(Nicu Trandafir)

One Response to ÎN ATENȚIA DNA!!! Firma lui Ion Gigi Matei a livrat betoane la SGA-ul amicului Valeru Amza de 700 milioane lei vechi

  1. Liviu

    Un articol extraordinar,care pune degetul pe rana,mai cautati dle Trandafir,ve ti gasi in agenda dlui Matei multe asemenea Afaceri,dar mai cautati si prin curtile celor numiti de Matei in fruntea directilor sau societatilor pe care le pastoreste veti fi uimit ce ve ti gasi,bafta

     

Leave a Response