|joi, iunie 30, 2022
  • Follow Us!

Donaţia lui Bill Gates pentru bibliotecile publice din Vâlcea: 668.000 dolari SUA 

SOFTWARE- GATES


Între anii 2009-2014 s-a desfăşurat în România (este pe cale să se încheie) Global Libraries Program, sub denumirea  autohtonă „Biblionet – lumea în biblioteca mea”.

Programul a primit din partea Fundaţiei „Bill & Melinda Gates” o finanţare de 26,9 mil. USD, din care în judeţul Vâlcea a fost atras un buget multianual totalizând peste 668.000 USD, după cum urmează: investiţii în echipamente (computere, laptopuri, softuri, scanere, imprimante, proiectoare, routere wireless, webcam-uri, headset-uri etc.) + costuri cursuri de formare profesională pentru bibliotecari însumând 283.051,34 lei, toate donate Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea; investiţii similare în bibliotecile publice din judeţ: 1.924.664,81 lei.

Singurele care nu au intrat în program – din cauza nereceptivităţii administraţiilor locale finanţatoare – sunt bibliotecile publice din Brezoi, Galicea, Goleşti, Ioneşti, Măldăreşti, Mitrofani, Orleşti, Roşiile şi Ştefăneşti. Bibliotecii Publice Roeşti i-au fost retrase ulterior computerele şi celalte echipamente (care vor fi redistribuite), din cauza neonorării angajamentului administraţiei locale, ca dotările să fie utilizate potrivit scopului programului, în interes public. În procedură de monitorizare specială (nesemnarea contractului de donaţie, respectiv prelungirea contractului de comodat pentru echipamente) se află alte trei biblioteci vâlcene.

Programul Global Libraries Romania a avut ca scop instalarea de computere în bibliotecile publice din România şi facilitarea accesului gratuit la Internet, promovând transformarea bibliotecilor în centre moderne şi dinamice de informare, care să răspundă nevoilor comunităţilor în care funcţionează.

Obiectivul major al programului – mai uşor de îndeplinit cu utilizarea celor 375 de computere şi a celorlalte echipamente IT donate în Vâlcea – vizează îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor şi a comunităţilor în care aceştia trăiesc prin acces la informaţie privind educaţia, piaţa muncii, sănătatea, accesarea de fonduri UE, accesul la servicii de comunicare şi socializare online, utilizarea în mod util a timpului liber etc.

Potrivit parteneriatului cu IREX România, care a implementat în ţara noastră programul Fundaţiei „Bill & Melinda Gates”, la sfârşitul acestui an Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea îi vor reveni tot cu titlu de donaţie echipamentele, dotările şi autoturismul centrului regional de dezvoltare şi training, găzduit de instituţia noastră.

Programul nu a fost condiţionat de nicio cofinanţare şi s-a derulat fără remuneraţii sau alte recompense pentru cei care l-au pus în operă, neexistând nici de fonduri de promovare.

Valentin Smedescu,
coordonator program pentru judeţul Vâlcea

 

Leave a Response