Condamnări grele pronunţate de Tribunal în dosarul de corupţie din Vama Vâlcea

duminică, 2 februarie 2014

La sfârşitul anului trecut, Tribunalul Vâlcea a pronunţat sentinţele în dosarul de corupţie în care au fost implicaţi mai mulţi funcţionari din Vama Vâlcea, doi patroni tot din Vâlcea, dar şi mai mulţi inspectori din cadrul ANAF şi Autoritatea Naţională a Vămilor. Sentinţele nu au fost definitive, astfel că recursul se judecă în prezent la Curtea de Apel Piteşti. Dar să spunem că judecătorii de la Tribunalul Vâlcea l-a condamnat, în Dosarul nr. 9271/90/2012, pe Ignat Sergiu Adorian (fost funcţionar public la Direcţia Antifraudă - Centrul de Informaţii Vamale din Autoritatea Naţională a Vămilor), la pedeapsa principală de 6 ani închisoare cu executare şi 4 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor. Tot instanţa i-a confiscat suma de 123.000 euro, în echivalent în lei, la data plăţii. Inculpatul Adrian Modan (fost funcţionar public la ANV-Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Vâlcea) a fost condamnat la pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 3 ani şi s-a confiscat suma de 1.100 lei.

Judecătorii vâlceni l-au mai condmant pe inculpatul Costache Silviu (administratorul firmei Geoalco SRL Râmnicu Vâlcea) la pedeapsa principală de 3 ani închisoare şi 2 ani, dar a contopit pedepsele aplicate şi a dispus ca Silviu Costache să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare cu executare. În temeiul dispoziţiilor din Codul Penal, s-a confiscat de la inculpat suma de 48.000 euro în echivalent în lei la data plăţii. Tot Tribunalul Vâlcea l-a mai condamnat pe Dumitru Floarea (patronul SC Termovil SRL Râmnicu Vâlcea) la pedeapsa principală de 3 ani închisoare, însă a contopit pedepsele aplicate şi a dispus ca inculpatul Floarea Dumitru, zis „Piticu” să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare cu executare. În plus, de la Dumitru Floarea a fost confiscată suma de 48.000 euro în echivalent în lei la data plăţii.

În acelaşi dosar, Tribunalul Vâlcea l-a condamnat pe Chioveanu Mihai (fost inspector asistent la ANV - Direcţia Antifraudă Vamală), la pedeapsa principală de 2 ani închisoare cu suspendarea condiţionată pe un termen de încercare de 4 ani. Pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei, suspendă executarea pedepselor accesorii, dar a dispus confiscarea specială de la inculpat a sumei de 2.000 lei. Inculpatul Ţuţuianu Marian (fost funcţionar al ANV) a primit pedeapsa de 1 an de închisoare cu suspendare şi a dispus confiscarea specială sumei de 1.000 lei. În fine, mai spunem că Tribunalul Vâlcea i-a mai obligat pe fiecare inculpat să plătească statului, câte 6.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.

Bani pentru protecţie şi favoruri plătite

În luna octombrie 2012, mai mulţi funcţionari vamali şi doi administratori de firme au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru luare şi dare de mită şi complicitate la această infracţiune. Potrivit Serviciului Teritorial Piteşti din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, inculpaţi în acest dosar sunt Sergiu Adorian Ignat, funcţionar public la Direcţia Antifraudă - Centrul de Informaţii Vamale din Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), acuzat de luare de mită în formă continuată, Mihai Chioveanu, inspector asistent la ANV-Direcţia Antifraudă Vamală, Marian Ţuţuianu, funcţionar al ANV, şi Adrian Modan, funcţionar public la ANV-Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Vâlcea, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de luare de mită. De asemenea, procurorii Anticorupţie piteşteni i-au anchetat, în aceeaşi cauză, pe Silviu Costache şi pe Dumitru Floarea, administratori ai firmelor Geoalco, respectiv Termovil SRL Râmnicu Vâlcea, puşi sub acuzare pentru dare de mită şi complicitate la această infracţiune, în formă continuată. Din rechzitoriul întocmit de DNA Piteşti rezultă că, în perioada februarie-noiembrie 2008, Sergiu Adorian Ignat a primit de la reprezentantul unor societăţi comerciale de producere alcool, care ulterior a şi formulat denunţ, 27.000 de euro mită. În schimbul banilor, Ignat trebuia să acorde protecţie ilicită firmelor controlate de cel de la care proveneau banii, iar suma precizată a fost primită prin intermediul inculpaţilor Silviu Costache şi Dumitru Floarea. În perioada martie-iulie 2008, susţin procurorii Anticorupţie, acelaşi denunţător le-a dat, tot cu titlul de mită, inculpaţilor Mihai Chioveanu, Marian Ţuţuianu şi Adrian Modan sume cuprinse între 1.000 lei şi 2.000 lei. Pentru respectivele parale, cei trei funcţionari vamali trebuiau să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să favorizeze firmele controlate de omul cu banii, în cazul că ar fi fost supuse unor controale de specialitate. Pe parcursul derulării cercetărilor, DNA Piteşti a mai stabilit că, în perioada februarie 2008-mai 2009, acelaşi Sergiu Adorian Ignat a primit în total 96.000 euro mită de la Silviu Costache şi Dumitru Floarea, administratori ai firmelor Geoalco, respectiv Termovil SRL. Şi de această dată funcţionarul vamal de la Direcţia Antifraudă-Centrul de Informaţii Vamale din ANV, trebuia să protejeze societăţile comerciale amintite, ambele având ca obiect de activitate producerea alcoolului. Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor sume de bani, bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Sergiu Adorian Ignat, Mihai Chioveanu, Marian Ţuţuianu şi Dumitru Floarea.

(Petre Coman)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe