STENOGRAMĂ INCENDIARĂ ! CITIȚI AICI CE A VORBIT PRIMARUL FRÂNCU CU DENUNȚĂTORUL LA HOTEL IBIS!

marți, 10 decembrie 2013

 

Cariera de membru PNL l-a scăpat de puşcărie pe primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu

O judecătoare de la Tribunalul Bucureşti a suspendat executarea pedepsei de 4 ani de închisoare, în cazul lui Emilian Frâncu, invocând activitatea acestuia pe plan politic, social şi obştesc.

Primarul PNL al oraşului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu (57 ani), a scăpat de executarea unei condamnări de 4 ani de închisoare pentru luare de mită datorită carierei sale de politician liberal.

Suspendat pe şapte rânduri

Motivarea judecătoarei Florentina Vasilăţeanu de la Tribunalul Bucureşti, publicată săptămâna trecută, arată pe 37 de pagini că toate probele aduse de DNA împotriva lui Frâncu confirmă că edilul a cerut 20.000 de euro şpagă, flagrantul şi luarea de mită. În plus, judecătoarea a reţinut, la solicitarea procurorului DNA, forma agravantă a mitei. Verdictul: 4 ani de închisoare! Totuşi, pe doar şapte rânduri, Florentina Vasilăţeanu a suspendat executarea pedepsei şi a decis punerea de îndată în libertate a lui Frâncu.

„Astfel, văzând actele în circumstanţiere depuse la dosar, referitoare la activitatea inculpatului pe plan politic, social, obştesc, ţinând totodată cont de actele medicale depuse la dosar, din care rezultă o stare de sănătate precară, de personalitatea inculpatului, conturată de buna reputaţie şi pregătire profesională, instanţa apreciază că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea pedepsei în regim de detenţie, urmând a fi suspendată sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 7 ani,” a motivat Vasilăţeanu.

 

DNA a contestat decizia şi cere o sentinţă cu executare.

 

 

Frâncu, care era arestat din 26 aprilie, a fost eliberat în aceeaşi zi în care s-a dat sentinţa, pe 17 septembrie.

Frâncu a fost ales primar al municipiului Râmnicu Vâlcea în iunie 2012. Anterior a fost consilier judeţean (2000- 2004), deputat (2004-2008) şi senator (2008-2012). Activitatea politică a edilului a fost doar în două partide, Alianţa Civică (AC) şi PNL. În perioada 1992-1993, Frâncu a fost membru al AC, iar între 1993 -1998 a fost chiar preşedinte al AC Vâlcea.

Promovat în Parlament

Ulterior, din 1998 până în 2001 a fost vicepreşedinte PNL Vâlcea, în urma fuziunii dintre cele două formaţiuni. Din 2001 şi până în 2009 a fost preşedinte al PNL Vâlcea. Din 2007, a fost membru în Biroul Politic Central al PNL.

Procurorii DNA l-au acuzat pe Frâncu că a cerut de la un cabinet de arhitectură suma de 20.000 de euro, 10% dintr-un contract de 200.000 de euro care avea ca obiect amenajarea unei pieţe publice, a unei parcări subterane şi a unui pasaj pietonal în Râmnicu Vâlcea.

 

Denunţul la DNA

Doi dintre reprezentanţii cabinetului, arhitecţii Sorin Dragoş Popescu şi Şerban Marinescu, au rămas stupefiaţi de solicitările edilului şi au făcut denunţ la DNA, care au organizat flagrantul.

Denunţător: „Să te întorci în funcţie, aici mi s-a părut şocant!”

Imediat după eliberare, Emilian Frâncu s-a întors în scaunul de primar al oraşului Râmnicu Vâlcea şi la conducerea PNL Vâlcea. Organizaţia politică l-a primit cu aplauze.

Reântoarcerea în funcţia de edil l-a nemulţumit şi pe unul dintre denunţători, arhitectul Şerban Marinescu. Într-un interviu pentru revista Dilema Veche, acesta a povestit cum a făcut denunţul, cum a organizat flagrantul alături de procurorul Lucian Papici şi cum a fost arestat edilul.

„Deci, după şase luni, se dă sentinţa. Este vinovat, este condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare. A spus prin presa locală că e cu suspendare, deci e nevinovat. Pentru mine, a fost şocant faptul că e din nou primar. Adică nu am o problemă cu suspendarea, nu trebuie să faci neapărat închisoare, nu despre închisoare e vorba aici. Eşti condamnat, Justiţia a zis că ai făcut o faptă, nu pedeapsa e importantă. Dar ca să te întorci în funcţie, aici mi s-a părut şocant”, a povestit Marinescu. El a descris şi ce le-a spus edilul după eliberare: „Domnilor, vă aştept pe la mine pe la birou, să ne vedem, să vedem cum implementăm în continuare proiectul, dar soluţia o ştiţi: eu sunt primarul de-acum înainte la Râmnicu Vâlcea”.

 

Mita a fost cerută pe o coală A4

 

90 de mii de lei a fost şpaga solicitată de Emilian Frâncu. Edilul a vrut ca banii să fie daţi în două tranşe: cash şi sponsorizare.

În motivarea deciziei de condamnare cu suspendare, judecătoarea Florentina Vasilăţeanu atrage atenţia asupra unor pasaje din care rezultă concret că edilul a cerut 10% din valoarea contractului.

Emilian Frâncu:Bun. Acuma, eu ce vroiam să discutăm, dacă ţii tu minte la începuturi când am pornit la discuţie... Uită-te şi tu puţin...

În continuare, conform înţelegerilor, Emilian Frâncu îi înmânează înscrisul format A4, care se afla pe masă, lui Sorin-Dragoş Popescu. Acesta ia înscrisul pe care îl citeşte.

Frâncu: Şi eu mă aşteptam să treceţi pe la mine, să purtăm o discuţie despre ce am putea face şi cum am putea face.

Sorin Dragoş Poescu: Da, ă...păi, da’sincer, noi n-am înţeles foarte bine atunci... despre ce a fost vorba, tocmai de asta... adică nici n-am mai... nu v-am căutat sau...că...

Frâncu: Da, era logic. Eu v-am spus: „Urcaţi cât se poate...”, că v-am şi spus unde... „Urcaţi, nu-i nicio problemă!”...

Popescu: Da.

Frâncu: La sfârşit...

Popescu: Noi am lucrat efectiv în funcţie de procentul aferent costului de...

Frâncu: Da, da! Atenţie eu puteam...

Popescu: Investiţiei.

Frâncu: Să promovez proiectu’ sau puteam să nu-l promovez sau puteam să...

Edilul voia 50.000 de lei cash

Primarul discută cu arhitectul cum să primească şpaga, 50.000 de lei cash, într-o geantă pe care să o lase la o televiziune din Râmnicu Vâlcea, iar 40.000 de lei sub forma unei sponsorizări pentru finanţarea serbărilor „Zilele Municipiului Râmnicu Vâlcea”.

Popescu: Sunt vreo patruzeci şi cinci de mii de lei, nu... E doar cinci la sută, nu... aia nu.

Frâncu: Da. Că de asta spuneam, că se apropie, ştiam eu că se apropie ceva de vreo douăşpe...

Popescu: Da. Da, da, da. Deci, cum spuneţi, dacă vreţi venim noi, da’ nu? La Vâlcea şi ne întâlnim? Pentru prima, asta tranşă, cincizeci de mii?

Frâncu: Da. Mergeţi la... O rezolv chiar la televiziune, e cel mai bine aşa... şi lăsaţi acolo!

Popescu: Îhî, îhî!

Frâncu: Şi s-a încheiat acolo toată... prima problemă.

Popescu: Când spuneţi să venim? Când, în ce zi, sau...?

Frâncu: Păi, ( se bâlbâie) dacă eu... Dacă eu semnez, ă... mâine dimineaţă: prima oră...

Popescu: Îhî...

Frâncu: Şi ei, miercuri, o bagă... Vă trimite...vă trimite... ăsta, ca să aveţi confirmarea plăţii...

Popescu: Da. Îhî!

Frâncu: Şi puteţi deja, joi sau vineri să... treceţi cu...

Popescu: Da, da, da. Îhî! O.k.!

Frâncu: Cu ce este. Şi după aceea când fac şi cealaltă virare, ultima, atuncea ă... aia o fac şi eu tot aşa, destul de repede pentru că, ă... „Ziua Râmnicului” e pe 20 mai.

Popescu: Am înţeles, da.

Frâncu: Ştii, şi-mi va tebui, orice sprijin e bine venit.

Popescu: Îhî... Am înţeles. Şi pur şi simplu lăsăm un plic acolo cu publicitate TV sau cum?

 

Evenimentul Zilei

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “STENOGRAMĂ INCENDIARĂ ! CITIȚI AICI CE A VORBIT PRIMARUL FRÂNCU CU DENUNȚĂTORUL LA HOTEL IBIS!”

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe