Afacerea Harinvest: Procurorii fac cercetari penale pentru posibile infractiuni de abuz in functie si abuz de incredere in cazul brokerilor care au pierdut banii deponentilor. ASF vrea schimbarea intregii legislatii a pietei de capital

sâmbătă, 21 decembrie 2013

Clientii Harinvest reclama disparitia a 2 milioane euro

Procurorii DIICOT fac cercetari penale pentru posibile infractiuni de abuz in functie si abuz de incredere in cazul firmei de brokeraj Harinvest SA, dupa ce clientii s-au plans ca societatea valceana le-a pierdut banii in tranzactii neautorizate. Persoane din conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara recunosc partea de vina a unor responsabili din ASF pentru ca nu a fost prevenit incidentul Harinvest.

Increderea romanilor in piata de capital este subrezita de un nou caz in care clientii isi pierd investitiile din cauza operatiunilor neautorizate ale brokerilor, pe fondul lipsei masurilor de preventie pe care ar fi trebuit sa le ia institutiile de supraveghere.

Inca din luna noiembrie, ziarul Bursa atragea atentia ca societatea de servicii de investitii financiare Harinvest SA din Ramnicu Valcea a initiat vanzari fortate - "sell-out" - din portofoliu, dupa ce nu a avut bani pentru decontarea unor produse structurate care fusesera emise de Erste Group.

Unii dintre clientii firmei de brokeraj reclama ca au ramas fara bani si fara actiuni in conturi, prejudiciul total ridicandu-se in jurul a 2 milioane de euro.

ASF isi recunoaste o parte din vina in acest caz, pentru ca responsabili din institutie au ignorat semnalele din piata privind incidentul care avea sa urmeze.

"Cazul Harinvest valideaza suplimentar un demers intern al ASF demarat dupa infiintarea Autoritatii, de a evalua activitatea de conformare in intregul sistem al pietei de capital. Evaluarea priveste operatorii de piata, institutii ale pietei de capital si ASF", anunta institutia de supraveghere in 16 decembrie.

Mai mult, prim-vicepresedintele ASF recunoaste, cu subiect si predicat, hibele din functionarea institutiei, in special la supravegherea sectorului de instrumente si investitii financiare.

"Inclusiv la ASF au fost oameni care nu si-au facut treaba, in activitatea de supraveghere. Sesizari s-au primit. Si ASF-ul trebuie sa aiba o activitate de supraveghere mult mai buna", a recunoscut, pentru HotNews.ro, Daniel Daianu, prim-vicepresedinte al ASF.

Un raport intern, realizat in cadrul ASF, atrage atentia conducerii asupra deficientelor Autoritatii, insa documentul nu este public.

"Cand am venit la ASF, mi-am convins colegii din Consiliu sa incepem o activitate de supraveghere pe toate pietele. Exista un raport destul de critic la adresa unor aspecte de la supraveghere, realizat inainte de cazul Harinvest", a dezvaluit Daianu.

De asemenea, dupa Anul Nou, Autoritatea urmeaza sa promoveze un proiect de modificare a Legii 297/2004 privind piata de capital, pentru a transforma in infractiuni contraventiile care fac referire la operatiunile neautorizate efectuate de brokeri.

"O sa revizuim toate regulamentele, pentru ca sunt neschimbate de ani de zile si intre timp piata a evoluat", a declarat, pentru HotNews.ro, Dan Radu Rusanu, presedintele ASF.

ASF a solicitat si Bursei de Valori Bucuresti si Depozitarului Central modificarea regulamentelor proprii pentru a stabili reglementari distincte a procedurilor de sell-out (vanzare fortata) sub aspectul documentelor justificative necesare anterior realizarii acestor operatiuni si sub alte aspecte.

"Peste tot s-a gresit. Inclusiv clientii nu au verificat, iar cei care au verificat au fost mintiti cu raportari false de catre conducerea Harinvest", a comentat Daianu.

In 16 decembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiara a retras autorizatia de functionare pentru SSIF Harinvest, pe care a amendat-o si cu 5% din cifra de afaceri realizata in anul 2012 (338.500 de lei).

In plus, Daniel Daianu avertizeaza ca incidente precum cel legat de Harinvest ar fi putut sa aiba urmari si mai grave, daca Romania avea o piata de capital mai sofisticata.

"Noi nu putem sa excludem din piata de capital asemenea cazuri. Ceea ce trebuie sa facem noi este nu sa ne trezim cu scandalul, ci sa incercam sa avem si actiune de preventie. Trebuie sa te uiti permanent  la reglementare, pentru ca exista ingeniozitatea smecherilor. Noi nu avem o piata sofisticata, daca am fi avut o piata matura, problemele ar fi fost si mai mari", a mai comentat economistul.

Mai departe, pana la sfarsitul anului, Harinvest trebuie sa numeasca o persoana responsabila pentru gestionarea arhivei societatii dupa retragerea autorizatiei de functionare si sa transfere toate instrumentele financiare apartinand clientilor si aflate in custodia societatii in conformitate cu dispozitiile exprese ale detinatorilor.

Masuri mai dure a luat ASF nominal asupra unor persoane cu functii de conducere in cadrul Harinvest:

  • Maria Florica Boghitoi, conducator in cadrul SSIF Harinvest SA, s-a ales cu amenda de 50.000 de lei. Acesteia i-a fost retrasa si autorizatia de conducator si nu mai are voie sa mai activeze in piata de capital timp de 5 ani.
  • Maria Voinea, agent de servicii de investitii financiare in cadrul SSIF Harinvest, a primit aceleasi interdictii, dar si o amenda de 100.000 de lei.
  • Carmen Cecilia Pirvuceanu, conducator in cadrul SSIF Harinvest, a luat 30.000 de lei amenda, i s-a retras autorizatia si a primit interdictie de a mai ocupa o functie, de a desfasura o activitate sau de a presta un serviciu pentru care se impune autorizarea in conditiile Legii pietei de capital.
  • 10.000 de lei amenda a luat si Ana Maria Belu, conducator in cadrul SSIF Harinvest.
  • De asemenea, ASF a constatat ca membrii Consiliului de Administratie al SSIF Harinvest nu au asigurat o administrare prudenta a societatii, nu au evaluat si verificat periodic eficacitatea politicilor, masurilor si procedurilor in vigoare si nu si-au indeplinit obligatia supravegherii conducatorilor.
  • Pentru aceasta, fiecare membru al CA, respectiv Lungu Veronel, Antonescu Ion si Ilie Mihail au luat 30.000 de lei amenda.

Procurorii fac cercetari pentru presupuse infractiuni de abuz in functie

ASF a sesizat Directia de Investigare a Infractounilor de Crima Organizata si Terorism a Parchetului General in cazul Harinvest. Surse din ASF au declarat, pentru HotNews.ro, ca procurorii au transmis deja sefilor Autoritatii ca au identificat posibile infractiuni de abuz in functie si abuz de incredere de catre responsabili din Harinvest SA.

"Avem semnale de la Parchet ca faptele sunt deja incadrate. Procurorii ne-au spus ca sunt clare incalacari ale Codului penal", au precizat sursele.

Acestea au aratat ca procurorii investigheaza in special situatiile in care Harinvest a efectuat operatiuni cu neautorizate inclusiv cu actiuni la Fondul Proprietatea, in care acestea au fost tranzactionate la preturi sub piata.

"Ei au cumparat actiuni la Fondul Proprietatea si au sperat sa creasca la un leu, dar au crescut doar la 0,85 lei. Dar in clipa in care tu iei Fondul Proprietatea de la client si nu il vinzi cu 85 de bani, ci  il vinzi cu 30 de bani dimineata, fara sa intrebi clientul, procurorii spun ca asta intra la abuz in functie, abuz de incredere si au incadrat-o deja pe penal", au mai precizat sursele.

Asociati Brokerilor reclama defectiunile institutiilor de supraveghere

Brokerii din piata de capital acuza in primul rand institutiile de supraveghere ca au functionat defectuos, motiv pentru care a fost posibil incidentul Harinvest.

"Suspiciunea de frauda din conturile clientilor SSIF Harinvest SA, precum si problemele recente ale intermediarului, legate de acoperirea riscului la decontarea tranzactiilor, aduc importante prejudicii de imagine celorlalti intermediari, care inteleg sa-si desfasoare activitatea respectand toate reglementarile pietei de capital si in deplina transparenta fata de clienti", sustine Asociatia Brokerilor.

"Este imperios necesar ca institutiile pietei sa analizeze indiciile de anomalie pe care le-au avut la dispozitie si modul defectuos in care propriile mecanisme au functionat, nereusind sa stopeze la timp faptele. Pentru evitarea unei astfel de situatii in viitor, trebuie identificate persoanele vinovate si procedurile care necesita imbunatatire", mai arata organizatia intr-un comunicat.

Totodata, Asociatia cere ASF sa-si reconsidere mecanismele de control si sa efectueze controale si discutii preventive cu intermediarii, in locul amenzilor mari date post-factum.

Asociatia Brokerilor atrage atentia si asupra pericolului generat de faptul ca Harinvest SA "a abuzat pe o perioada atat de mare", de mecanismele de management al riscului.

Depozitarul Central, care administreaza Fondul de Garantare, a aratat ca Harinvest SA a folosit de mai multe ori resurse din acest fond, insa societatea de brokeraj a restituit banii.

"Resursele financiare utilizate de catre Depozitarul Central din Fondul de Garantare pentru decontarea tranzactiilor SSIF Harinvest SA au fost restituite de catre intermediar, valoarea Fondului de Garantare fiind in prezent intacta", a precizat Depozitarul Central, intr-un comunicat.

Referitor la operatiunile de sell-out efectuate de Harinvest, Depozitarul Central a precizat ca au fost decontate in sistemul Depozitarului Central numai operatiuni sell-out speciale, initiate de broker.

"Operatiunile sell-out impuse (vanzarile fortate) sunt initiate de catre Depozitarul Central in situatia in care exista tranzactii care nu au putut fi decontate la data prevazuta, din cauza insuficientei fondurilor banesti, iar decontarea acestor tranzactii a fost amanata pentru urmatoarea zi lucratoare", a precizat Depozitarul Central.

De asemenea, SSIF Harinvest SA a confirmat faptul ca detine acordul clientilor ei pentru operatiunile sell-out prin completarea si semnarea documentatiei aferente desfasurarii tranzactiilor sell-out speciale pe contul clientilor.

Circa 500.000 de euro au fost folositi din Fondul de Garantare in peratiunile Harinvest.

Daniel Daianu: E normal sa compensezi oamenii, ce te faci cand hotul nu mai are banii?

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Ludwik Sobolevski, considera ca o solutie imediata este despagubirea din Fondul de Compensare a clientilor Harinvest pagubiti.

"Mesajul meu este ca analizam daca Fondul de Compensare poate fi folosit. Cred ca va fi folosit sau ca ar trebui folosit. Dar limita este de 20.000 de euro pe investitor", a spus seful BVB, citat de Ziarul Bursa.

In schimb, prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Daniel Daianu, subliniaza ca in mod normal compensatiile sunt destinate situatiilor de faliment, generate de conditii obiective ale pietei, nu de fraude.

"E normal sa compensezi oamenii, fie si partial, dintr-un fond care sa fie accesat in situatie de faliment", a declarat, pentru HotNews.ro, Daianu.

Astfel, pagubitii ar trebui sa isi recupereze prejudiciul de la persoanele responsabile, insa Daianu ridica si problema situatiilor in care acestea pierd toti banii.

"Dar ce faci daca hotul nu mai are banii?", a mai spus Daniel Daianu.

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro

Vineri, 20 decembrie 2013, 19:08 Economie | Finanţe & Bănci

Trei dintre clienţii “Harinvest” au fost de acord să îşi relateze cazurile. Situaţiile celor trei sunt diferite, însă ei au în comun “ura” cu care vorbesc despre piaţa bursieră şi despre instituţiile care ar trebui să o supravegheze.
* Adrian Lungu: “Voi acţiona pe toate căile posibile pentru găsirea vinovaţilor şi recuperarea prejudiciului”
Adrian Lungu este un investitor care avea 600.000 de acţiuni Fondul Proprietatea, primite ca despăgubire, la valoarea nominală de 1 leu. Domnia sa nu mai luase contact cu piaţa de capital până acum, iar paguba îl va ţine departe de Bursă şi de acum înainte.

Domnia sa ne-a relatat: “Am primit acţiuni 600.000 Fondul Proprietatea drept despăgubire, la valoarea nominală de 1 leu. Nu le-am mişcat niciodată. Când am văzut că Fondul face ofertă de cumpărare la 1 leu, am transferat acţiunile din secţiunea I a Depozitarului Central, în secţiunea a II-a, la Harinvest.
Am aşteptat să se închidă perioada de subscriere. Am înţeles că durează 7 zile până la încasarea banilor. Apoi, am dat telefon la Harinvest pentru că voiam ca, de banii luaţi din ofertă, să mai cumpăr acţiuni mai ieftine din piaţă.
Brokerul Maria Voinea mi-a spus că nu poate vorbi pentru moment, iar această situaţie s-a repetat şi după o săptămână. Pe 2 decembrie, am mers la sediul Harinvest, unde am găsit mai mulţi clienţi în conflict cu Boghiţoi Florica Maria, conducător al societăţii. Nu am înţeles despre ce era vorba şi nici nu m-am băgat în seamă. Am făcut o cerere să mi se dea banii şi acţiunile . În două zile am revenit, iar investitorii supăraţi erau tot acolo. Am înţeles ce se întâmpla. Firma era falită.

Reprezentanţii Harinvest mi-au spus că deţin 600.000 de acţiuni FP, dar că nu dispun de lichidităţi şi nici de acţiuni ca să mi le restituie.

Dar eu, după oferta publică, trebuia să mai am 565.800 de acţiuni şi banii pentru titlurile vândute.
Indignat, am apelat la Depozitarul Central, la BVB şi la ASF – această caracatiţă cu braţe în teritoriu – SSIF-urile- inventată ca să meargă Bursa.
Fiecare dintre aceste instituţii iau comisioane pe spatele nostru, al investitorilor. Controlul făcut de ASF în 2012 a scos la iveală fraude la Harinvest. De ce nu a fost închisă şi a primit doar un avertisment?
Dacă erau închişi, eu nu mai mergeam la ei. Cum li s-a permis acestor brokeri să facă vânzări forţate, când ei nu au portofoliu, nu au cont house. Ce vindeau ei forţat? De ce aceste instituţii ale pieţei nu şi-au pus nici o întrebare?
Găsesc că este de vină golul legislativ acceptat de BVB şi ASF, nu hoţul mărunt de la butoane.
Suntem mai mulţi investitori păgubiţi, iar prejudiciul total este de 1,1 milioane de euro, însă bănuim că mai sunt şi alţii.
Voi acţiona pe toate căile posibile pentru găsirea vinovaţilor şi recuperarea prejudiciului, cu orice preţ.
Piaţa este lăsată pe mâna unor nemernici, nu se aplică normele doar pentru ca Bursa să existe.
Faptul că numai printr-un SSIF ai dreptul să mergi la cazinoul numit Bursă lasă investitorii la mâna hoţilor”.

* Tiberiu Georgescu: “Conducătoarea societăţii a început să plângă – că nu mai sunt acţiunile, că nu mai are nimeni nimic”
Tiberiu Georgescu spune că este primul care a constatat că ceva este în neregulă la “Harinvest”.
Domnia sa ne-a spus: ” Am citit ziarul “BURSA” (n.r. am relatat că brokerul vâlcean a fost forţat să vândă, în premieră, în luna noiembrie). De aici a pornit totul. Am vrut să verific despre ce era vorba. Brokerul Maria Voinea mi-a explicat că a fost un incident în piaţă şi că nu sunt probleme. M-a minţit trei-patru zile. Apoi, am aflat că ASF făcea un control acolo. Am căutat pe Internet şi am apelat la ASF, la doamna Cătălina Sava, şefa supravegherii.Am vrut să verific dacă mai am acţiunile Petrom cumpărate în luna mai. Am primit un răspuns pozitiv aşa că m-am mai liniştit, însă tot aveam un sentiment de teamă.
Am făcut o cerere la Harinvest să îmi mute acţiunile din secţiunea 2 în 1 (la Depozitar), însă doamna Boghiţoi Florica a vrut să mă păcălească şi să mă tot amâne – cu zece zile, apoi cu trei zile. Apoi am aflat că nu mai aveam acţiunile, iar conducătoarea societăţii a început să plângă – că nu mai sunt acţiunile, că nu mai are nimeni nimic. Aşa au aflat clienţii unul la altul, şi fiecare a început să îşi verifice conturile.
Eu aveam acţiuni Petrom de 290.000 lei şi 5.600 de lei cash. Personalul Harinvest m-a dezinformat.
ASF i-a prins cu mâţa în sac, dar nu au făcut nimic. ASF nu şi-a făcut datoria să îi închidă. Cum este posibil să lase la îndemâna unui SSIF toate deţinerile clienţilor? Dacă un nebun se trezeşte de dimineţă şi vinde tot?
Am fost şi la BVB. Am fost primit de Anca Dumitru, directorul adjunct, deşi făcusem cerere să mă întâlnesc cu Ludwik Sobolewski. Nimic concret. Mi-a spus că nu îi vine să creadă. Dar BVB nu s-a întrebat de unde are Harinvest bani să facă asemenea rulaje pe produse structurate (n.r. Harinvest avea o cotă de piaţă de 26% pe structurate)?
La Depozitarul Central, la fel. Mi-au spus că nu ei sunt răspunzători.
Piaţa de capital este piaţa de hoţi a României. Nimeni nu îşi face treaba. Cred că doar un nebun mai bagă bani în acţiuni. Să vedeţi de nu o fi şi la alte SSIF-uri la fel”.
Un alt client spune că se află într-o situaţie diferită, pentru că era investitor de ani de zile pe piaţa de capital şi a supravegheat sistematic situaţia portofoliului său. Potrivit domniei sale, lucrurile au mers bine până în septembrie. Ulterior, a dorit să se mute la o altă casă de brokeraj, în urma unor temeri după ce a început să audă zvonuri în piaţă. Domnia sa spune că şi-a dat seama că “Harinvest” i-a vândut fără autorizaţie acţiunile cumpărate în oferta Romgaz.

Investitorul mai povesteşte că la sediul “Harinvest” a observat reprezentanţii ASF care erau în control, însă brokerii i-au explicat că sunt făcute verificări pentru oferta Romgaz: “Am făcut şi o solicitare de mutare de la Harinvest. A fost pentru prima dată când brokerii mi-au făcut tranzacţii fără ştirea mea. La sediul societăţii m-am întâlnit şi cu alţi clienţi păgubiţi şi ne-am împărtăşit întâmplările. Am cerut să discut cu un responsabil al societăţii. Atunci a fost sunat preşedintele Veronel Lungu, însă nu a dorit să discute cu mine. Am făcut solicitări la ASF, la BVB. Am fost primit de Anca Dumitru şi mi s-a spus că Ludwik Sobolewski nu este în ţară. Nu-ţi vine să crezi aşa ceva. De ce există posibilitatea ca un broker să dispună de cash-ul şi de acţiunile clienţilor? Mie mi-au vândut acţiunile lichide – FP, SIF-urile. Am rămas cu Oltchim”.
* Ce se întâmplă cu impozitul datorat de investitori pentru vânzările neautorizate făcute de brokeri?
Clientul “Harinvest” spune că acum datorează statului impozitul pe profit, pentru vânzările executate de broker: “În condiţiile acestea, cine mai vine cu bani la bursă? Am fost furat şi tot eu sunt dator! Toate instituţiile primesc comisioane şi nimeni nu are nici o responsabilitate. Este un precedent grav. La Fondul de Compensare nu avem acces pentru că a fost vorba de fraudă. La bancă, te fură din casetele de valori. Ce să faci? Treci graniţa şi tranzacţionezi la Viena”.
SSIF “Harinvest” a iniţiat vânzări forţate (“sell-out”) din portofoliu, după ce nu a avut bani pentru decontarea unor produse structurate emise de Erste Group.224519

Harinvest a intermediat in primele 11 luni din acest an tranzactii de 325,5 milioane lei, clasandu-se pe locul 13 in topul brokerilor de la BVB, cu o cota de piata de 1,33%. Cele mai mari tranzactii au fost realizate cu produse structurate, operatiunile cu aceste titluri insumand 277,3 milioane lei (26,78% pe acest segment).

Firma este controlata de presedintele CA - Veronel Lungu (30,86%), un membru CA Ion Antonescu (23,05%) si alte doua persoane fizice, Valentin Cismaru (23,05%) si Dumitru Craciunescu (23,04%)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe