Tandemul Emil Boc preşedinte-Traian Băsescu premier pentru 2014

duminică, 17 noiembrie 2013

De fiecare dată când are ocazia, şeful statului menţionează că nu se va retrage din viaţa politică după ce va pleca de la Cotroceni.

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a lansat zilele trecute o ipoteză interesantă, spunând că unul dintre obiectivele Partidului Mişcarea Populară este acela de a-l susţine pe Traian Băsescu pentru funcţia de premier.

La rândul său, şeful statului nu a făcut niciun secret din faptul că îi surâde ideea susţinerii lui Emil Boc pentru alegerile prezidenţiale din 2014. De aceea, consider că ideea tandemului Emil Boc preşedinte-Traian Băsescu premier poate să prindă contur cândva pe parcursul lui 2014 şi, mai mult, are potenţial. Câteva argumente:

În primul rând, trebuie menţionată capacitatea lui Emil Boc de mobilizare a activului de partid. Aşa cum o demonstrează fiecare participare la reuniunile PDL, Emil Boc este primit pozitiv de toţi colegii săi de partid, fie că este vorba despre democrat-liberalii din aripa Blaga sau de liderii de opinie apropiaţi Monicăi Macovei, care s-au îndepărtat de Traian Băsescu. Scorul de peste 40% de la alegerile locale, cu mult peste scorul PDL la nivel naţional, l-a transformat pe Emil Boc într-un erou în ochii colegilor de partid.

Varianta Predoiu, având în vedere flexibilitatea politică a fostului ministru al Justiţiei şi faptul că este doar de câteva luni în PDL,chiar şi garantat de Blaga, va ridica probleme în sensul mobilizării activului de partid.

La rândul său, deşi Traian Băsescu nu mai este idolul tuturor democrat-liberalilor, şeful statului poate aduce alături de el atât Partidul Mişcarea Populară, dar şi Forţa Civică şi PNŢCD. În turul I al alegerilor prezidenţiale, provocarea pentru PDL, PMP, D.A. este aceea ca prezidenţiabilul să fie capabil să întreacă PNL, în contextul în care PSD are cele mai mari şanse de a intra în al doilea tur.

În al doilea rând, de la alegerile din 2004 până la prezidenţialele din 2009, tandemul Emil Boc- Traian Băsescu s-a dovedit invincibil. În plus, revigorarea cuplului politic Emil Boc- Traian Băsescu prin inversarea rolurilor pentru 2014 prezintă credibilitate, în contextul în care parteneriatul dintre cei doi nu pare unul artificial, creat din motive pur electorale, cu scrâşniri de dinţi. Cei doi au trecut momentul politic dificil al crizei economice din perioada 2010-2011 împreună, de la comunicarea până la asumarea efectelor electorale ale măsurilor de austeritate.

Apoi, profilurile electorale ale celor doi sunt relativ diferite. În timp ce Emil Boc este băiatul de la ţară care a păscut gâştele şi a dat cu coasa, fiind mai degrabă de centru-stânga, preşedintele Traian Băsescu are un profil de centru-dreapta, fiind asociat cu disciplina bugetară, austeritatea, este un aspru critic al deciziei din 2010, de majorare a TVA cu 5% şi susţinător al mediului de afaceri.

Un eventual tandem Emil Boc- Traian Băsescu ar putea mobiliza şi alte electorate complet diferite. Astfel, dacă Boc are priză la electoratul naţionalist din Ardeal şi poate recupera electoratul protestatar anti-Roşia Montană, fiind cunoscut ca un oponent al proiectului, istoria a demonstrat că Traian Băsescu este răsfăţatul electoratului maghiar.

Am formulat doar câteva argumente care demonstrează că tandemul Emil Boc preşedinte-Traian Băsescu premier ar fi o variantă spectaculoasă şi cu potenţial pentru 2014. Mai rămâne doar să se înscrie în cursă...

Andreea Udrea (evz.ro)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe