|vineri, septembrie 24, 2021
 • Follow Us!

Patrimoniul Protocolului de Stat, vacă de muls pentru directoarea Sucursalei Olăneşti, Maria Bercea! 

mama-bercea-intelectuala-nu-crede-in-fraudare-18387886

• Directoarea SRP Olănești Maria Bercea beneficiază de protecţia înaltelor relaţii pe care şi le-a făcut cu ajutorul fiicei, Ana Maria Pătru, propulsată în guvernarea PDL ca şefă a Autorităţii Electorale Permanente

 Tot mai mulţi angajaţi ai Sucursalei de Reprezentare şi Protocol (SRP) fosta RAPPS) Olăneşti au contatctat (prin sesizari scrise şi verbale) reprezentanţii presei locale şi chiar naţionale pentru a semnala o serie de nereguli pe care le susţin cu documente şi mărturii. Acuzele dure vizează o mulţime de activităţi lucrative neînregistrate corespunzător în evidenţa contabilă a unităţii. Angajaţii au explicat că apelează la presă ca ultimă formă, oarecum disperată, de a atrage atenţia autorităţilor să efectueze controale riguroase asupra activităţii SRP Olăneşti din ultimii ani. Patrimoniul sucursalei conţine active în mai multe judeţe (Vâlcea, Sibiu, Argeş, Dolj, Mehedinţi, Timiş).

Autoritatea Electorală a controlat cu “blândeţe” partidele

 Din 2009, directorul coordonator al unităţii este Maria Bercea, la vremea numirii fiind membru de vază al PDL Vâlcea. Ea a fost menţinută în funcţie, suprinzător, şi după ce guvernarea PDL a fost înlocuită, în urma alegerilor din 2012, de cea USL. Fiica sa este nimeni alta decât Ana Maria Pătru, preşedinta Autorităţii Electorale Permanente, o apropiată a fostului ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, dar şi şeful unei instituţii care are o însemnată influenţă asupra partidelor politice. Periodic, AEP controlează actiovitatea şi finanţarea partidelor politice, verificând inclusiv sumele cheltuite de acestea în campaniile electorale. Înainte de 2012, Ana Maria Pătru s-a dovedit a fi îngăduitoare nu doar cu filialele vâlcene ale principalelor formaţiuni politice. Ea a închis ochii la angajarea temporară la AEP chiar a unor membri ai acestora (crasă şi penală incompatibilitate) în ciuda repetatelor semnale apărute în presă. Cu alte cuvinte, partidele au fost verificate chiar de către reprezentanţii lor, lucrurile „dovedindu-se” a fi – cum altfel? – în regulă. Această situaţie poate reprezenta un prim argument al menţinerii în funcţie a mamei preşedintei AEP şi după momentul în care USL a preluat guvernarea ţării.

Nunţi, botezuri şi alte serbări, suportate din bugetul unităţii

 Frecvent, în special în weekend-uri, evident, la Hotelul Maria din Băile Olăneşti sau Vila din comuna Miceşti, judeţul Argeş se organizează nunţi sau alte evenimente festive. Cel mai recent exemplu de astefl de eveniment îl reprezintă serbarea retragerii lui Toma Mihăiescu din activitatea de secretar al primăriei Râmnicu Vâlcea. Mai mulţi angajaţi ne-au semnalat că multe dintre operaţiunile comerciale nu sunt înregistrate în evidenţa contabilă, aşa cum prevede legea, iar la cele care se înregistrează se adaugă adaosul de 3%, valabil numai pentru salariaţii sucursalei. Potrivit declaraţiilor aceloraşi angajaţi, frecvent nu sunt întocmite fişe de cazare (documente cu valoare contabilă) în unităţile SRP, fiind întocmite nişte tabele (!?!) care dispar şi ele, fără urmă ulterior, situaţii care se pot constata din verificarea celor două registre de evidenţă, cel al şefului de restaurant şi cel al şefului de complex.

Subordonaţii de nădejde, promovaţi sau menţinuţi în funcţii

 Directorul SPR Olăneşti mai este acuzat că şi-a constituit o structură de încredere pentru coordonarea activităţilor comerciale. Una dintre aceste persoane ar fi soţia şoferului directoarei, magazioneră care a fost promovată şefă a acestei activităţi pe întreaga instituţie. Din documentele puse la dispoziţie rezultă că aceasta are, mai nou, un salariu de aproximativ 4000 de lei şi că eliberează diverse produse pentru persoane din afara unităţii, cu acelaşi adaos comercial de 3% valabil doar pentru salariaţi şi în limitele bunului simţ, asta după ce întocmeşte şi semnează cu de la sine putere un necesar de materiale fără avizele şefilor departamentelor de profil. Se impune, considerăm, verificarea scriptică şi faptică a stocurilor derulate în ultimii ani  la SRP. Un alt personaj considerat controversat este directorul comercial Ştefan Tobă, care acceptă decorarea sălilor restaurantelor, la evenimentele festive, cu materiale furnizatre de firma soţiei acestuia, ceea ce ar însemna căpuşarea bugetului unităţii cu prejudicii însemnate şi uşor de demonstrat. Întreţinerea acestor materiale (spălare, călcare) ar fi făcută tot cu facilităţile SRP, după cum reiese din aceleaşi documente. Un alt fapt de care este bănuit directorul comercial Ştefan Tobă este “dispariţia” fără urmă a mobilierului dezafectat de la Vila Bujoreni, retrocedată în 2011, motiv pentru care nici până în prezent nu s-a înregistrat în documentele unităţii o banală operaţiune, casarea obiectelor, după inventarierea lor, evident.

Achiziţii dubioase şi lucrări făcute cu angajaţii, dar decontate terţilor

 Din documentele menţionate de angajaţi ai SRP Olăneşti mai reies şi multe alte afaceri păguboase pentru unitate, derulate sub ochii Mariei Bercea. Asfel, pentru dotarea Hotelului Maria s-au cumpărat, cu 7000 lei bucata, 21 de minibaruri (frigidere mici pentru camere) la mâna a doua. Costul total al achiziţiei s-a ridicat la 147.000 de lei, adică 1,47 miliarde lei vechi! O altă “poveste” e curăţarea lacului cu nuferi din faţa palatului din Băile Olăneşti şi renaturarea lui cu nuferi. S-au cheltuit 40.000 de euro pentru “achiziţionarea” nuferilor. Salariaţii susţin că au replantat nuferii ce au fost mutaţi din cele două lacuri existente în apropierea birourilor SRP.

Alţi 80.000 de lei ar fi fost cheltuiţi pentru extinderea, cu 25 mp, a barului Hotelului Maria. Lucrarea, care a constat din amenjarea unui schelet din profile de aluminiu, cu geam termoizolant, prezintă deja deficienţe, apa pluvială infiltrându-se prin îmbinările cu peretele clădirii. Dar, situaţia cea mai gravă, ce ar fi trebuit verificată la recepţia finală a construirii Hotelului Maria, este cea a parcării unităţii, care trebuia executată tot de firma ce a construit hotelul. Din documente reiese că lucrarea a fost inclusă în devizul final pe care Regia l-a achitat firmei constructoare, însă ea a fost realizată de salariaţii SRP Olăneşti.

Două vile din Vlădeşti, construite concomitent cu Hotelul Maria

 Membră a PDL, Maria Bercea s-a pensionat în 2009 din activitatea de cadru didactic la Şcoala cu clasele I – VIII “Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, pe care o şi condusese în perioada primului mandat de primar al lui Mircia Gutău, lăsându-i locul de director al şcolii fostului vicepreşedinte al PSD Drăgăşani, Adrian Buraln. Apoi, a fost realeasă consilier municipal şi a fost numită director coordonator al SRP Olăneşti. Vâlcenii informaţi au observat cum, tocmai în perioada în care se termina de construit Hotel Maria, în comuna Vlădeşti s-au ridicat rapid două case ce aparţin, conform datelor din registrele primăriei comunei amintite… Mariei Bercea şi fiicei sale, Ana Maria Pătru. Acum, Maria Bercea preaslăveşte PSD-ul şi, în special, pe vicepremierul Liviu Dragnea, pesediştii autentici fiind stupefiaţi de tupeul celor două personaje.

Nu răspunde acuzelor!

 Majoritatea aspectelor menţionate în acest articol au fost semnalate şi de presa locală şi chiar de cea naţională (Hotnews, Evenimentul Zilei, Indiscret în Oltenia etc) însă ele au rămas fără ecou din partea instituţiilor de control, dar şi din partea Mariei Bercea. Ea nu a dat nici măcar un banal drept la replică împotriva acestor acuzaţii, preferând doar să-şi muştruluiască subordonaţii în şedinţele operative ale instituţiei. Subordonaţi care mai spun şi că o parte dintre ei şi bunurile instituţiei ar fi folosite pentru nevoile personale ale directoarei şi apropiaţilor acesteia. Directoarea nu a răspuns nici de aceasta dată repetatelor noastre apeluri telefonice (probabil că nu răspunde la numere de telefon necunoscute) însă vom insista în a-i solicita punctul de vedere vizavi de numeroasele nereguli din activitatea domniei sale ce ne-au fost semnalate.

ana-maria-patru-iti-cerem-demisia-18370772Adrian Pană

2 Responses to Patrimoniul Protocolului de Stat, vacă de muls pentru directoarea Sucursalei Olăneşti, Maria Bercea!

 1. robert

  Buna ziua,domule Calea,cine este acesta doamna care isi permite sa faca numai nereguli,sau PSD,o acopera ca sa aiba banii ptr campania electorala din primavara viitoare la europarlamentare,ce ziceti domnule Calea?

   
 2. client

  Mare excroaca….am fost si eu la un 8 martie si am fost serviti cu mancare stricata
  Rusine, rusine si rusine guvernantilor care o tin pe fosila asta acolo

   

Leave a Response