Proteste la Pungesti - Vaslui, unde Chevron urmeaza sa amplaseze sondele de explorare / Protestatarii au facut un lant uman. Jandarmii afirma ca sunt pregatiti sa intervina pentru evacuarea zonei

miercuri, 16 octombrie 2013

Cateva sute de persoane protesteaza in localitatea Silistea, comuna Pungesti, acolo unde compania americana Chevron urmeaza sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist din judet, relateaza Agerpres.

Oamenii, unii dintre ei veniti de la Barlad si Iasi, dar si din alte orase, precum si localnici din Pungesti, si-au amplasat corturi pe terenul pe care vor fi amenajate utilajele Chevron. Ei au ramas peste noapte pentru a protesta si spun ca nu vor parasi terenul si nu vor permite reprezentantilor companiei americane sa patrunda in zona.

UPDATE 17:25 Seful Gruparii mobile de jandarmi Bacau, colonelul Gheorghe Stan, a sosit miercuri la Pungesti, unde cetatenii protesteaza fata de decizia companiei Chevron de a amenaja teritoriul in vederea amplasarii primei sonde de explorare a gazelor de sist, blocand un drum judetean, scrie corespondentul Agerpres.

Acesta le-a cerut protestatarilor sa elibereze drumul judetean Vaslui-Garceni si sa renunte la proteste.

Oamenii l-au intampinat cu pancarte pe care scrie 'Nu plecam acasa!', 'Hotii' si 'Jos Chevron'.

'Trebuie sa intelegeti si sa eliberati acest drum. Actiunea dumneavoastra este una ilegala', le-a spus protestatarilor Gheorghe Sta

UPDATE 15.28 Potrivit Mediafax, circa 500 de persoane protesteaza. In timpul manifestatiei doi localnici au lesinat, avand nevoie de ingrijiri medicale. Cativa localnici au fortat cordonul format de jandarmi mobilizati la fata locului si au reusit sa ajunga in perimetrul in care nu aveau acces, oamenii acuzand ca au fost bruscati apoi de fortele de ordine.

UPDATE 15:10 Prefectul judetului Vaslui: Legile trebuie respectate

Prefectul judetului Vaslui, Radu Renga, a afirmat ca legea trebuie aplicata si a dezmintit informatia potrivit careia drumul dinspre Bacau spre Pungesti ar fi fost inchis, precizand insa ca s-au instalat filtre pe acest drum.

"Sunt niste legi in tara asta care trebuie respectate. Atat timp cat ordinea publica e afectata, cat drumurile publice sunt afectate, jandarmii sunt obligati sa intervina pentru a restabili acolo ordinea. Trebuie sa inteleaga si protestatarii ca legea trebuie sa fie aplicata", a spus acesta, intr-o interventia telefonica la Realitatea TV.

UPDATE 14.51 Potrivit Vremea Noua, jandarmii au blocat drumul care duce la locul protestelor, in dreptul satului Armasoaia.

UPDATE 14.35 Realitatea TV relateaza ca mai multor protestatari li s-a facut rau. Un jurnalist de la ziarul local Vremea Noua, doua persoane sunt in stare critica, afirmand ca jandarmii ar fi intervenit in forta. O persoana a fost luata cu ambulanta.

UPDATE 14:15 Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Vaslui, Lucian Moldovanu, a declarat, la Realitatea TV, ca jandarmii din zona sunt pregatiti sa evacueze protestatarii: "Se fac somatiile legale si se trece gradual la indepartarea cetatenilor din zona, folosind mijloacele legale".

UPDATE 13.45 Protestatarii au facut un lant uman, stau in genunchi si se tin de mana, potrivit Realitatea TV. Acestia sunt inconjurati de un numar mare de jandarmi.

Numarul protestatarilor era dimineata de aproximativ 300-400 de persoane, potrivit informatiilor furnizate de Jandarmerie si organizatori ai actiunii de protest.

"Am creat o miscare de rezistenta si nu vom ceda. Oamenii sunt dispusi sa stea aici zi si noapte si sa-si apere pamantul. In noaptea trecuta, au fost protestatari care au avut nevoie de ingrijiri medicale, au facut atacuri de panica, am solicitat ambulanta, dar nu a sosit nicio salvare, nu stiu de ce. Suntem supusi presiunii, au fost marite efectivele de forte de ordine. Pe langa jandarmi si politisti, Chevron a venit cu oameni de la o firma de paza. Sunt gata sa-si amplaseze utilajele", a declarat pentru Agerpres, Constantin Paslaru, unul dintre protestatari.

Dupa ce in cursul zilei de luni si marti au fost detasati in comuna Pungesti 80 de jandarmi, miercuri dimineata se aflau deja la fata locului pentru asigurarea linistii si ordinii publice 100 de jandarmi si 20 de politisti.

Mai multi cetateni din Pungesti au cerut demisia primarului Mircia Vlasa (PSD), pe care il acuza ca a cedat in fata intereselor de partid, fara a tine cont de parerea cetatenilor din zona. Primarul Mircia Vlasa nu a putut fi contactat, insa el a declarat in repetate randuri ca explorarea gazelor de sist nu este periculoasa pentru mediu. Potrivit angajatilor de la Primaria Pungesti, edilul s-ar afla in concediu din cauza unor probleme de sanatate.

Participantii la protest sustin ca terenul pe care Chevron urmeaza sa amplaseze utilajele de explorare ar apartine chiar edilului comunei Pungesti, Mircia Vlasa.

Prima sonda de explorare va fi amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adancime de 3.000 de metri.

Chevron Romania mai detine trei certificate de urbanism la nivelul judetului Vaslui pentru explorare in vederea identificarii eventualelor rezerve de gaze de sist.

Pentru perimetrele de la Paltinis (Bacesti) si Popeni (Gagesti), compania petroliera detine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puiesti se afla in procedura de evaluare a impactului asupra mediului in ceea ce priveste amplasarea sondelor de explorare.

Prezenta la Vaslui in cursul lunii iulie, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a dat asigurari ca explorarea gazelor de sist nu prezinta niciun fel de risc pentru mediu si pentru cetateni.

Activisti de mediu, politicieni si reprezentanti ai societatii civile au protestat in repetate randuri fata de decizia privind inceperea explorarii gazelor de sist pe teritoriul judetului, spunand ca exploatarea ulterioara a acestei resurse se va face prin folosirea unor metode neconventionale, periculoase pentru mediu si pentru locuitori.

de Red. stiri HotNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe