Ce fel de fumător eşti? Testul care îţi măsoară nivelul de dependenţă

joi, 26 septembrie 2013

Dependenţa de tutun nu apare de la primul fum inhalat, afirmă specialiştii. Medicii pneumologi subliniază că, la început, niciun fumător nu este dependent de nicotină. În timp, însă, mai repede sau mai încet, fumatul generează două tipuri de dependenţă: biologică şi psihologică, se arată într-o broşură a camoaniei Stop Fumat.
Testul de mai jos te va ajuta să afli care este nivelul tău de dependenţă de tutun. Tot ce trebuie să faci este să răspunzi la un set de 12 întrebări la care trebuie să răspunzi. La final, trebuie să aduni punctele aferente fiecărui răspuns, iar mai apoi vei afla care este nivelul tău de dependenţă în ceea ce priveşte acest viciu.

1 Este fumatul parte din identitatea ta/ din ceea ce eşti?

□ da □ nu

2 Este fumatul parte din felul în care te văd ceilalţi?

□ da □ nu

3 Te poţi imagina nefumător?

□ da □ nu

4 Ai simţit vreodată nevoia puternică de a fuma o ţigară (sentimentul că într-adevăr ai nevoie în acel moment de o ţigară)?

□ da □ nu

5 Cât de repede după ce te trezeşti simţi nevoia de o ţigară?

□ mai puţin de 15 minute □ 15-30 de minute

□ 30 de minute □ 1-3 ore

□ mai mult de 3 ore, dar mai puţin de o zi □ mai mult de o zi

6 Ţi se întâmplă să eviţi anumite locuri, întrucât acolo nu se poate fuma şi ar fi dificil pentru tine sau nu doreşti să petreci mai multe ore fără să fumezi?

□ da □ nu

7 Te îngrijorezi uneori că vei rămâne fără ţigări?

□ da □ nu

8 Dacă mai ai puţine ţigări, ţi se întâmplă să te gândeşti că e nevoie să îţi mai faci rost?

□ da □ nu

9 Faţă de când te-ai apucat de fumat (de la prima ţigară), cu cât fumezi mai mult acum?

□ destul de mult □ cu puţin mai mult

□ foarte rar mai fumez câte o ţigară

10 Funcţionezi mai bine după ce ai fumat prima ţigară din zi?

□ da □ nu

11 Este fumatul un obicei pentru tine?

□ da □ nu

12 Ţi se întâmplă să fumezi fără să te gândeşti la asta, în timp ce eşti cu cineva, lucrezi sau ca parte din rutina ta?

□ da □ nu

Interpretare:

Se acordă câte:

1 punct pentru: 2 – nu, 4 – da, 5 – d, 5 – e, 6 – da, 7 – da, 8 – da, 9 – a, 10 – da

2 puncte pentru: 1 – da, 2 – da, 11 – da, 5 – b, 5 –c

3 puncte pentru: 3 – nu, 5 – a, 12 - da

Nivelul tău de dependenţă de fumat este:

Uşor dacă ai obţinut între 0-3 puncte

Rezultatele de la chestionar indică faptul că nivelul actual de dependenţă de fumat este unul uşor. Nu fumezi în fiecare zi şi nu simţi că ai nevoie să fumezi la câteva ore de la ultima ţigară. Nu te îngrijorezi dacă nu vei avea ţigări în viitorul apropiat şi poţi aştepta câteva zile până când fumezi din nou. Fumatul nu face parte din felul în care te vezi, din imaginea ta.

Dependenţa este ceva care se dezvoltă în timp: dacă acum nu există un nivel ridicat de dependenţă asta nu înseamnă că dependenţa nu poate creşte în următoarele luni. Vestea bună este că la acest nivel renunţarea la fumat este uşoară şi nu necesită un efort deosebit.

Mediu dacă ai între 4-6 puncte

Răspunsurile tale la chestionar indică un nivel de dependenţă de nicotină moderat. Fumezi aproape în fiecare zi. Simţi uneori nevoia de a fuma şi te îngrijorezi uneori dacă vei avea ţigări pentru a doua zi. Poţi aştepta câteva ore de la trezire pentru a fuma prima ţigară. Cu cât fumezi mai mult şi mai des, cu atât mai intensă devine dependenţa şi apoi cu atât mai intensă va fi nevoia de a fuma.

Cu cât întârzii mai mult să renunţi la fumat, cu atât creşte riscul de a deveni mai dependent. Vestea bună este că poţi renunţa la fumat destul de uşor şi poţi depăşi momentele de sevraj în doar câteva zile. Nevoia de a fuma va scădea în intensitate în câteva zile şi apoi, dacă îţi menţii decizia de a nu mai fuma, scapi de dependenţă.

Ridicat şi foarte ridicat dacă ai între 7 şi 25 de puncte

Răspunsurile sugerează că nivelul de dependenţă este unul ridicat. Fumezi în fiecare zi, simţi deseori nevoia de a fuma, e greu să rezişti fără să nu fumezi mai multe ore, ai nevoie să ai ţigări la tine şi e greu să îţi controlezi comportamentul şi nevoia de a fuma.

Este important să ştii că, oricât de dependent ai fi, poţi renunţa la fumat. Poţi face faţă sevrajului de nicotină şi să înveţi să te abţii să mai fumezi. Niciodată nu e prea târziu să te opreşti din fumat, dar cu cât o faci mai repede, cu atât îţi va fi mai uşor.

de Mădălina CHIŢU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe