Fostul lider al PNȚCD Vâlcea, Minodor Vasiloiu, a turnat la Securitate sub numele de “Vânătorul”

duminică, 10 martie 2013

Fostul lider al PNȚCD Vâlcea, Minodor Vasiloiu, a turnat la Securitate sub numele de “Vânătorul”

În urmă cu trei ani, la solicitarea conducerii Partidului Naţional Țărănesc Creştin şi Democrat (PNȚCD), Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a demarat cercetări cu privire la calitatea de colaborator al fostei Securităţi a lui Minodor Vasiloiu, fostul lider al PNȚCD Vâlcea. Chiar dacă CNSAS nu i-a atribuit calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii, s-a descoperit că Minodor Vasiloiu a semnat un angajament, având numele conspirativ de “Vânătorul”. În baza Notei de constatare nr S/DI/I/1752 din data de 30 iulie 2008, întocmită de către Direcţia de Specialitate din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, s-a identificat că Minodor Vasiloiu este titular al dosarului fond reţea nr. R 172 (cotă CNSAS). Minodor Vasiloiu a fost recrutat la data de 6 mai 1989 pentru încadrarea informativă a personalului deservent ce participă la lucrări avio-chimice în cadrul Ocolului Silvic Drăgăşani - Olt. Minodor Vasiloiu a semnat un angajament, având numele conspirativ “Vânătorul”. Direcţia de Specialitate a identificat următoarele documente care conţin informaţii transmise Securităţii de către Minodor Vasiloiu: “Vă informez că în urma acţiunilor duşmănoase de la Budapesta din 16 iunie 1989, şi a poziţiei cetăţenilor din România cu privire la aceste fapte şi în cadrul colectivului de muncă de la Ocolul Silvic Drăgăşani au avut loc comentarii pe marginea acestor aspecte, rezultând că toţi manifestă sentimente de patriotism faţă de ţară, conducerea partidului.

De asemenea, am reţinut că toţi nu au fost de acord cu acţiunile ungurilor asupra noastră, totuşi, în discuţii am remarcat şi temerea unora că ungurii ar fi în stare să ne ameninţe cu forţa armată. Un lucru ce s-a desprins este acela că mulţi au interpretat aceste evenimente de pe poziţia pregătirii fiecăruia şi a modului de înţelegere, fapt pentru care se impune efectuarea unei discuţii cu activişti: de partid, profesori de istorie, în scopul lămuririi unor aspecte. Vă informez că sursa în luna iunie 1989, aflându-se în concediu în staţiunea Eforie Sud, a cunoscut pe cetăţeanul K.I. de naţionalitate maghiară, cu care a purtat diferite discuţii. Aducând în discuţie aspectul achitării datoriei externe de către România, acesta a afirmat că maghiarii din Ardeal sunt foarte mulţumiţi de această realizare, având o poziţie frumoasă faţă de conducerea superioară de partid şi de stat. Am sesizat faptul că, deşi vorbea mai greu limba română, în grupul nostru vorbea numai limba română, obligând-o şi pe soţia sa să facă acelaşi lucru. Conform sarcinii trasate, sursa vă informează că a urmărit în mod atent lucrările avio-chimice în zona de sud a judeţului Vâlcea, desprinzându-se concluzia că acestea s-au desfăşurat în condiţii dintre cele mai bune. Din discuţiile purtate cu personalul Direcţiei Silvice Drăgăşani, ce a participat ca însoţitori de bord în perioadele anterioare, a rezultat că uneori piloţii, probabil la înţelegere cu reprezentanţii DS Drăgăşani, nu împrăştiau substanţă activă în parcelele stabilite prin plan, ci în alte locuri, mai aproape de locurile de aterizare, confirmându-se cursa întreagă”.

Mai spunem că Minodor Vasiloiu a fost preşedinte al PNȚCD Vâlcea în perioada 2005 - 2007, însă a fost exclus din partid în luna septembrie a anului 2007. Principalele motive au fost, potrivit conducerii centrale a ţărăniştilor, situaţia dezastruoasă lăsată în urmă, din punct de vedere organizatoric şi financiar. La scurt timp, Vasiloiu a anunţat public că se înscrie în cursa pentru fotoliul de primar al municipiului Drăgăşani, determinat fiind, spunea el, de un sondaj efectuat de PSD, care l-a situat pe poziţia a patra în simpatiile drăgăşenenilor. El s-a înscris, însă, în rândurile... membrilor PDL Drăgăşani. Din 2005 şi până în 2010, Minodor Vasiloiu a deţinut funcţia de şef al Ocolului Silvic Drăgăşani. Minodor Vasiloiu deţine mai multe proprietăţi la Bucureşti, Drăgăşani şi în localitatea Vitomireşti, din judeţul Olt. În acest timp, a reuşit să cumpere un apartament în Bucureşti, două autoturisme şi a construit un restaurant în comuna natală Vitomireşti, sat Dejeşti, judeţul Olt. Printre alte acuze ce i se aduc fostului şef al Ocolului Silvic Drăgăşani se numără şi trafic de influenţă. Minodor Vasiloiu şi-a ajutat acoliţii să câştige licitaţii pe bandă rulantă la Ocolul Silvic Drăgăşani, fiind pe mână şi cu directorul de atunci al Direcţiei Silvice Vâlcea, Adam Jinaru. Pădurarii susţineau că de fiecare dată când au valorificat material lemnos pentru a-l vinde populaţiei, ei au fost nevoiţi să-i dea şefului de Ocol Silvic Drăgăşani 10% din valoarea încasată. La controlul efectuat în anul 2007 de către ITRSV Vâlcea, au rezultat mai multe nereguli în baza cărora au fost depuse la Poliţia Drăgăşani cinci dosare penale.

(Nicu Trandafir)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe