Contribuţia femeii la prosperitatea societăţii româneşti

miercuri, 13 martie 2013

Declaraţie politică a senatorului Dan Niţu:

“Contribuţia femeii la prosperitatea societăţii româneşti”

În fiecare an, primăvara debutează cu celebrarea femeilor din vieţile noastre. Primele zile ale lunii martie sunt dedicate gesturilor de recunoştinţă şi de apreciere pentru doamnele familiei, pentru prietenele şi colegele noastre.

Gândul cu care sărbătorim Ziua Internaţională a Femeii se îndreaptă către obliga╚øia fundamentală a societăţii româneşti de a încuraja prezenţa doamnelor în toate activităţile economice, sociale, culturale şi politice ale României. Studiile, dar şi experienţele noastre de viaţă au demonstrat că, într-o măsură mult mai mare decât bărbaţii, ele pot şterge graniţele dintre spaţiul public şi cel privat şi sunt mai pregătite să îşi canalizeze toate resursele înspre gospodăria lor, înspre soţul şi copiii lor, înspre comunitatea în care trăiesc.

Cadrul legislativ actual asigură egalitatea morală între cetăţeni şi lasă liber accesul femeilor la orice statut social pe care şi-l doresc. Cu toate acestea, trebuie să ţinem cont că mentalită╚øile sunt încă o piedică în evolu╚øiile sociale ale femeilor din întreaga lume. Cât timp vor fi slab reprezentate în funcţiile de conducere ale statului ori ale sectorului privat, în industrie ori în domeniul ştiinţific, femeile se vor afla într-un context care le discriminează. Preconcepţia că numai unele meserii sunt potrivite femeilor sau reticenţa de a urma un drum profesional ce pare riscant ori prea dificil creează blocaje pentru femei în accesarea resurselor societăţii şi în stabilirea relaţiilor sociale.

Conform doctrinei liberale, prosperitatea unei societăţi este asigurată de profesionalismul şi de dinamismul membrilor ei, de eficienţa cu care oamenii îşi ating obiectivele şi de preocuparea permanentă de a fi cât mai pricepuţi şi cât mai bogaţi profesional ╚Öi spiritual. Liberalismul urmăreşte mobilizarea resurselor sociale, domestice, individuale, pentru a construi o Românie demnă, cu cetăţeni deopotrivă autonomi şi solidari.

Astfel, România are nevoie de doamnele ei, de efortul lor continuu de autoperfecţionare, de curaj şi de perseverenţă în construirea unei cariere. O gândire liberă şi curajoasă, sentimentul preţuirii de sine şi profesionalismul fiecărei femei constituie punţi către o Românie mult mai puternică.

La mulţi ani tuturor femeilor din România !

Remus Daniel Niţu ÔÇô Senator USL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe