Cine investeşte în apă are viitor

miercuri, 20 martie 2013

Ziua Mondială a Apei

Cine investeşte în apă are viitor

În ziua de 22 martie, se împlininesc 21 ani de când Naţiunile Unite pentru Mediu şi Dezvoltare, ai căror reprezentanţi s-au întrunit la Conferinţa de la Rio de Janeiro, au luat decizia ca în fiecare an, la această dată, să fie sărbătorită Ziua Mondială a Apei. Scopul primordial al acestei sărbători este de a atenţiona întreaga omenire asupra problemelor tot mai delicate în ceea ce priveşte gestionarea apei dulci de pe Terra a cărei prezenţă pentru alimentarea unei populaţii în plină ascensiune numerică a devenit deja o problemă globală.

La prima vedere, pare un paradox ca lumea să se alerteze de diminuarea resurselor de apă în condiţiile în care 70,8% din suprafaţa planetei este ocupată de mări şi oceane. Însă trebuie ţinut seama de faptul că volumul total de apă dulce nu reprezintă decât 2,7% din cantitatea de apă a Globului.

Dificultăţile tot mai mari în asigurarea surselor de apă au depăşit deja graniţele unor ţări şi chiar continente. Din acest motiv, Consiliul Mondial al Apei şi-a concentrat, pentru acest an, acţiunile sub deviza globalizată intitulată ÔÇ£Cooperarea în domeniul apei. Să facem să se întâmple”. Este nu numai oportună, dar şi necesară această abordare dedicată aglomerărilor urbane, ţinând seama că omenirea asistă tot mai îngrijorată la modificările climatice, precum şi la intensificarea unor fenomene extreme de care, în ultimii ani, nu este ocolită nici ţara noastră.

Încă de la sfârşitul anului 2005, în România a fost elaborată Strategia naţională de management al riscului de inundaţii având ca principal obiectiv urmărirea cu prioritate a reducerii impactului calamităţilor naturale de acest fel asupra populaţiei şi a bunurilor. Un an mai târziu a fost demarat un program care permitea să se ştie cu exactitate zonele inundabile din ţară. Din păcate, însă, nici Strategia, nici Programul nu au devenit pe deplin operaţionale din cauza lacunelor legislative. Bineînţeles că această confuzie prelungită s-a răzbunat. Astfel, în intervalul 2005-2010, inundaţiile au provocat pagube totale de peste 3 miliarde de lei, fiind afectate aproape 62.000 de locuinţe şi sute de poduri, diguri şi drumuri.

Pentru ameliorarea situaţiei în care s-au aflat locuitorii zonelor lovite de puhoaie, s-au acordat impresionante ajutoare umanitare de urgenţă, valoarea acestora depăşind 233 milioane euro.

La polul opus, pentru combaterea fenomenelor de secetă, perioade în care populaţia trebuie să aibe asigurat necesarul minim de apă, ar trebui gândit mult mai serios decât până acum asupra dezvoltării unor capacităţi de înmagazinare, ca şi asupra educării populaţiei în direcţia conştientizării eforturilor care se impun pentru economisirea consumurilor de apă. Acest lucru devine astăzi necesar şi în cazul Administraţiei Bazinale de Apă Olt având în vedere faptul că acest areal hidrografic trebuie să asigure în orice condiţii climatice necesarul de apă potabilă pentru 2.132.000 de locuitori care trăiesc în cele 34 de oraşe şi 307 aşezări rurale.

Am stăruit asupra acestor cifre pentru a scoate în evidenţă rolul deosebit şi misiunea de maximă importanţă ce revine Direcţiei Apelor Olt şi celorlalte 9 districte care fac parte din Administraţia Naţională Apele Române (ANAR).

Am aflat cu plăcere că Administraţia Bazinală a Apelor Olt are în desfăşurare un program de măsuri pentru toate cele 7 judeţe străbătute de râul Olt în care sunt cuprinse principalele probleme privind gospodărirea apelor din acest areal hidrografic.
Specialiştii Administraţiei sunt puşi în faţa unor mari provocări privind identificarea surselor punctuale de poluare provenite din epurări sumare, deversări de ape uzate fără o prealabilă neutralizare chimică şi biologică, fenomene care, din păcate, se întâlnesc în bună parte din cele 34 de oraşe.

N-am să mai insist asupra celorlalte probleme la fel de importante cum sunt efectul defrişărilor asupra cursurilor de apă şi torenţilor, construcţiile ridicate abuziv pe maluri de râuri s-au investiţiile care se cer executate într-un ritm mai alert.
Există un vechi un dicton esenţial pe care îl apreciez ca fiind tuturor trăitorilor de pe Terra un semnal de alarmă: ÔÇ£Cine investeşte astăzi în ape şi se îngrijeşte de gospodărirea lor, are viitor”.

• Ion Cîlea,
preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe