CINE A DAT PE “ȘEST” APROBAREA EXPLOAT─éRII GAZELOR DE ȘIST

miercuri, 13 martie 2013

Un adevăr care trebuie spus:

CINE A DAT PE “ȘEST” APROBAREA EXPLOAT─éRII GAZELOR DE ȘIST

Rândurile de faţă n-ar mai fi fost aşternute pe hârtie dacă, în ultima perioadă, foşti premieri şi miniştri n-ar fi lansat pe diferite canale tot felul de opinii şi acuzaţii aiuritoare cu privire la vinovaţii reali sau inventaţi care au dat undă verde explorării şi exploatării gazelor de şist. Nefiind specialist în domeniu nu mă voi pronunţa asupra pericolelor pe care le-ar putea produce tehnologiile de punere în valoare a unor astfel de gaze. Cunosc, însă, bine ce “temeiuri legale” s-au folosit pentru ca acest gen de exploatări petroliere să fie date pe mâna unor companii.

Manipulatorii şi diversioniştii politici susţinuţi de diferiţi părerologi pe marginea temei în discuţie au lansat ideea că unda verde pentru exploatarea gazelor de şist s-a dat încă de pe vremea Guvernului Năstase. Dacă analizăm cu atenţie actele normative în domeniul activităţilor petroliere va fi lesne să descoperim câtă minciună este vehiculată de către respectivii opinenţi.

Realitatea este cu totul alta. La 9 decembrie 2004, Guvernul Năstase a emis Hotărârea nr. 2283 pentru atribuirea unei concesiuni petroliere, dar cuprinsul acesteia nu a ieşit din prevederile clare ale Legii Petrolului nr. 238/2004 care, prin art.1, alin (3) se referă strict la - citez: “gazele libere din zăcăminte de gaz metan, gazele dizolvate în ţiţei, cele din capul de gaze asociat zăcămintelor de ţiţei, precum şi gazele rezultate din extracţia amestecurilor de gaz condensat”. Deci, nu se face nicio referire la gazele de şist şi cu atât mai puţin la tehnologia de fracturare. Această procedură controversată şi interzisă în unele state ale lumii a fost aprobată într-adevăr, dar în anul 2010, de către Guvernul Boc şi, mai apoi de către urmaşul acestuia, Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, prin semnarea unor contracte de concesiune secretizate.

Știindu-se cu musca pe căciulă, dar speculând amneziile publice, reprezentanţii celor două guverne de aceeaşi coloratură politică, scot astăzi la înaintare diverşi foşti miniştri care nu se sfiesc să recurgă la mijloace de manipulare şi de diversiune în încercarea de a-i ascunde pe adevăraţii responsabili care şi-au pus semnătura pe documentele privind acceptarea tehnologiilor de fracturare pentru exploatarea gazelor de şist, ceea ce a declanşat valul de nemulţumiri ale locuitorilor din zonele concesionate şi ale opiniei publice.

Dr. ing. ION CÎLEA

Vicepreşedinte al PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe