Firmele de transport din Vâlcea nu au avut obiecţiuni la noul program ce va fi valabil până la 30 iunie 2019

duminică, 6 ianuarie 2013

Firmele de transport din Vâlcea nu au avut obiecţiuni la noul program ce va fi valabil până la 30 iunie 2019

• atribuirea traseelor judeţene din programul de transport judeţean, a cărui valabilitate începe cu data de 1 mai 2013, se va organiza în două şedinţe: prima cu începere din 15 ianuarie 2013, respectiv a doua cu începere din data de 4 martie 2013

După o amânare de o lună, Consiliul Judeţean Vâlcea a adoptat vineri, 28 decembrie 2012 noul program de transport public judeţean de persoane prin curse regulate pe perioada 1 mai 2013 - 30 iunie 2019, în judeţul Vâlcea. Deşi proiectul de hotărâre a îndeplinit prevederile legate în vigoare, fiind postat pentru consultare publică 30 de zile pe site-ul Consiliului Judeţean Vâlcea, potrivit prevederilor din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, actul normativ a fost propus a fi amânat dezbaterii, până la clarificarea prevederilor comunicate prin adresa nr. 29045/15 noiembrie 2012 a Autorităţii Rutiere Române (ARR). Menţionăm că, prin adresa respectivă, se solicita nominalizarea autogărilor din localităţile de plecare sau destinaţie, precum şi a celor din localităţile intermediare cuprinse în programul de transport public judeţean supus spre aprobare prin hotărâre a consiliului judeţean. Ca urmare a invitaţiei Consiliului Judeţean Vâlcea, a fost organizată o întrunire cu asociaţiile reprezentative ale operatorilor de transport şi operatori de transport rutier, în vederea clarificării şi lămuririi aspectelor menţionate mai sus. În urma prezentării punctelor de vedere ale membrilor Asociaţiei Transportatorilor Rutieri cu Reprezentativitate în Judeţul Vâlcea, membrilor Asociaţiei Transportatorilor Rutieri de Persoane Vâlcea şi ale altor operatori de transport rutier, precum şi a discuţiilor purtate cu reprezentanţii CJ Vâlcea, a fost încheiat protocolul cu nr. 15349/11 decembrie 2012 prin care s-a convenit să se aprobe programul de transport rutier public judeţean de persoane prin curse regulate pe perioada 1 mai 2013 - 30 iunie 2019 în judeţul Vâlcea, fără nominalizarea autogărilor, urmând ca cei declaraţi câştigători ai licitaţiilor în sistem electronic, în termen de 10 zile de la data atribuirii traseelor, să prezinte copii ale contractelor de prestări servicii încheiate cu autogările licenţiate. Protocolul a fost semnat de reprezentanţii următoarelor societăţi comerciale: Antares Transport, Normandia, Colombi, Vilextur, Horas, Mobil Intercom, Viltrans, Matdan Service, Pulsar, ETA, etc.

După efectuarea demersurilor privind transparenţa decizională şi consultarea operatorilor de transport rutier şi a asociaţiilor reprezentative a acestora, Ministerul Administraţiei şi Internelor a transmis noi precizări în legătură cu modificarea calendarelor celor două şedinţe de atribuire a noului program de transport judeţean şi interjudeţean. Potrivit acestei radiograme, atribuirea traseelor judeţene din programul de transport judeţean a cărui valabilitate începe cu data de 1 mai 2013, se va organiza în două şedinţe: prima cu începere din 15 ianuarie 2013, respectiv a doua cu începere din data de 4 martie 2013, astfel încât acestea să fie atribuite până la intrarea în vigoare a noului program. În situaţia în care rămân trasee nesolicitate sau neatribuite în cele două şedinţe menţionate, după intrarea în vigoare a programului de transport, se va organiza trimestrial câte o şedinţă de atribuire pentru acestea. Conform precizărilor radiogramei Ministerului Administraţiei şi Internelor, Consiliul Judeţean Vâlcea va introduce în baza de date a Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională - Serviciul de Atribuire Electronică în Transporturi (CNMSI-SAET), prin persoana autorizată numai programul de transport rutier public judeţean de persoane prin curse regulate pe perioada 1 mai 2013 - 30 iunie 2019 în judeţul Vâlcea, aprobat prin hotărâre a Consiliului Judeţean Vâlcea. Potivit aceluiaşi act, Autoritatea Rutieră Română are obligaţia de a introduce în baza de date a CNMSI-SAET: perioadele de deţinere neîntreruptă a licenţelor de traseu; vechimea parcului de autovehicule deţinut de operatorii de transport: structura acestuia (modul de deţinere şi capacitate); gradul de confort; dotarea cu instalaţie de aer condiţionat a autovehiculelor; operatorii de transport care se află sub incidenţa Legii nr. 85/2008 privind procedura insolvenţei; retragerea licenţelor de traseu râmase definitive; renunţările la licenţele de traseu; operatorii de transport care înregistrează obligaţii restante la bugetul centralizat al statului (bugetul consolidat al statului, precum şi bugetul local). Prin aceeaşi radiogramă, Ministerul Administraţiei şi Internelor atrage atenţia asupra faptului că machetele programelor de transport judeţene trebuie să respecte formatul prevăzut în Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 972/2007 pentru aprobarea regulamentului-cadru pentru efectuarea transportului public local şi a caietului de sarcini-cadru al serviciilor de transport public local. În programul de transport public judeţean de persoane prin curse regulate pe perioada 2008-2013, nu au fost incluse autogările, deoarece fiecare operator de transport rutier a avut libertate să îşi încheie contractele de prestări servicii după câştigarea licitaţiilor, iar staţiile au fost aprobate printr-o altă hotărâre de consiliu judeţean separat, respectiv Hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea nr. 15 din 31 iulie 2008.

(Petre Coman)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe