Primarul liberal din Berislăveşti, Ion Buşagă, judecat pentru inducerea în eroare a instituţiilor statului

marți, 18 decembrie 2012

Ultima oră: Oamenii lui Buican pică unul, câte unul!

Primarul liberal din Berislăveşti, Ion Buşagă, judecat pentru inducerea în eroare a instituţiilor statului

• primarii din Horezu, Budeşti şi Mateeşti au intrat şi ei în vizorul DNA

Primarul comunei Berislăveşti, din judeţul Vâlcea, Ion Buşagă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Piteşti, fiind acuzat de complicitate la inducerea în eroare a instituţiilor statului în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor mari suprafe╚øe de teren forestier, informează NewsIn. Alături de primarul Ion Buşaga au fost trimişi în judecată Ion Mohanu, pre╚Öedinte al Ob╚Ötei de Mo╚Öneni Pripoara-Surdoiu, acuzat de în╚Öelăciune cu consecin╚øe deosebit de grave ╚Öi uz de fals, ambele în formă continuată, şi Nicolae Talpoş, agent agricol în cadrul Primăriei Berislăve╚Öti, în sarcina căruia s-au re╚øinut infrac╚øiunile de fals intelectual ╚Öi complicitate la infrac╚øiunea de în╚Öelăciune cu consecin╚øe deosebit de grave în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au stabilit că, pe baza unei în╚øelegeri prealabile, în perioada aprilie 2007 ÔÇô noiembrie 2009, Ion Mohanu, Ion Bu╚Öagă ╚Öi Nicolae Talpo╚Ö au indus şi men╚øinut în eroare instituţii ale statului şi reprezentanţi ai acestora, cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor mari suprafeţe de teren forestier.
Concret, cei trei au susţinut în mod fals că, anterior naţionalizării, Obştea de Mo╚Öneni Pripoara Surdoiu ar fi deţinut în proprietatea sa o suprafa╚øă de 669,70 ha teren forestier în Pădurea Dăngeşti-Trupul de pădure Gro╚Öi. În realitate, această suprafa╚øă de teren aparţinuse Eforiei Spitalelor Civile şi, întrucât nu fusese revendicată de succesorii acesteia, terenul revenea statului român, nu Obştei men╚øionate, spun procurorii. Astfel, pre╚Öedintele Ob╚Ötei, Ion Mohanu, în în╚øelegere cu primarul comunei Berislăve╚Öti, Ion Bu╚Öagă ╚Öi cu agentul agricol din cadrul aceleia╚Öi primării, Nicolae Talpo╚Ö, a folosit înscrisuri falsificate în cadrul unui dosar civil având ca obiect reconstituirea a dreptului de proprietate asupra suprafe╚øei de 669,70 ha teren forestier, aflat pe rolul Judecătoriei Brezoi ╚Öi ulterior la Tribunalul Vâlcea. Aceste documente atestau în mod nereal drepturi de proprietate în pădurile Dănge╚Öti-trupul Gro╚Öi, în favoarea Obştei de Moşneni Surdoi-Pripoara, se arată în rechizitoriu.

Pe baza sentin╚øei pronunţate de instanţă, rămasă definitivă în anul 2009, membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr. 18/1991 Perişani şi Berislăveşti, respectiv membrii Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată, au emis titlurile de proprietate asupra terenurilor din Vâlcea, în cursul anului 2011. O parte din documente au fost falsificate ╚Öi înregistrate la primăria Berislăve╚Öti de coinculpaţii Ion Bu╚Öagă ╚Öi Nicoale Talpo╚Ö, se mai arată în documentul DNA. În această modalitate, în patrimoniul Ob╚Ötei de Mo╚Öneni Surdoi-Pripoara, a intrat, fără drept, suprafaţa de 669,70 ha reprezentând fond forestier, spun procurorii. Potrivit DNA, prejudiciul adus statului român se ridică la suma de 19.932.089,089 lei, reprezentând valoarea terenurilor ╚Öi a masei lemnoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe