Popescu Sodă a dat lovitura!

joi, 20 decembrie 2012

• După aprobarea dată de Consiliul Local,

Popescu Sodă a dat lovitura!

• ETA va contracta un credit de 1,3 milioane euro pentru cumpărarea a 8 autobuze noi

Multe discuţii aprinse au fost marţi, 18 decembrie, în cadrul şedinţei Consiliului Local al municipiului Râmnicu Vâlcea la proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării unui credit bancar necesar pentru plata contravalorii a 8 autobuze noi ce urmează a se achiziţiona prin licitaţie publică de către ETA SA. Consilierii PDL au spus că raportul de specialitate nu a fost întocmit corect, că nu există un plan de afaceri şi o schiţă privind amortizările. În plus, consilierul Grigore Crăciunescu s-a arătat sceptic că Primăria Râmnicului va realiza în anul 2017 venituri proprii de 147 milioane de lei, astfel că susţinerea financiară pentru societatea ETA va îndatora şi mai mult bugetul local. Până la urmă, consilierii locali au votat contractarea de către ETA SA unui împrumut intern, pe termen de cinci ani, pentru asigurarea finanţării achiziţionării a 8 autobuze noi.

De asemenea, Consiliul Local a aprobat susţinerea financiară din bugetul local pentru plata ratelor de credit, inclusiv a costurilor totale aferente (dobânzi şi comisioane), prin alocări bugetare lunare sau trimestriale în funcţie de scadenţa ratelor împumutului şi a dobânzilor aferente pe o perioadă de cinci ani, prin majorarea capitalului social al SC ETA SA până la finalizarea ratelor de credit şi a costurilor aferente. În fine, consilierii locali au mai fost de acord cu garantarea din veniturile bugetului local al municipiul Râmnicu Vâlcea a 30% din valoarea garanţiei solicitate de bancă pentru contractarea creditului de către SC ETA SA, ceea ce înseamnă circa 2,15 milioane de lei. Valoarea totală estimată a celor 8 autobuze este de circa 5,88 milioane de lei (1,3 milioane de euro). Reamintim că prin hotărârile Consiliului Local al municipiului Râmnicu Vâlcea nr. 270/199 şi 271/120 din 30 octombrie 2012 a fost aprobată achiziţionarea prin licitaţie publică şi finanţarea din bugetul local a unui număr de 8 autobuze noi solicitate de SC ETA SA.

Conform prevederilor din Legea privind finanţele publice locale, unităţilor administrativ-teritoriale li se interzice accesul la împrumuturi sau să garanteze orice fel de împrumut dacă totalul datoriei anuale (angajate sau ce urmează a fii angajate) depăşeşte limita de 30% din totalul veniturilor. Veniturile bugetului local ce se iau în calcul la stabilirea limitei maxime de îndatorare sunt formate din impozite, taxe, contribuţii, alte vărsăminte, alte venituri şi cote defalcate din impozitul pe venit. Suma ce poate fi împrumutată de către SC ETA SA, pentru o perioadă de cinci ani este de 5,88 milioane de lei. La aceasta se adaugă costul acestui împrumut (dobânzi şi comisioane) ce va fi determinat după efectuarea procedurii de achiziţie. Garanţia necesară pentru contractarea împrumutului (în proporţie de 120% din valoarea creditului) este în valoare totală de 7 milioane de lei, din care SC ETA SA poate garanta pentru suma de 4,89 milioane de lei, iar Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea urmează să garanteze din veniturile propri suma de 2,15 milioane de lei.

(Petre Coman)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe