Ponta: Vreau Oltchim-ul meu cu gaze ieftineÔǪde şist

joi, 20 decembrie 2012

Ponta: Vreau Oltchim-ul meu cu gaze ieftineÔǪde şist

Negocierile cu Chevron, privind explorarea şi explotarea gazelor de ╚Öist din Marea Neagră, vor reprezenta un punct de interes pentru viitorul Guvern, a declarat Victor Ponta. Premierul a adăugat că cel mai mult va avea de pierdut Gazprom, dacă România scoate gaze de şist.

România întreprinde eforturi în încercarea de a găsi noi surse de energie, atât pentru a-şi reduce dependenţa de importurile de gaze ruse╚Öti, cât ╚Öi pentru a compensa declinul natural al producţiei interne de hidrocarburi din surse tradiţionale. În acest context, gazele de ╚Öist descoperite în platforma Mării Negre reprezintă o zonă de interes pentru Guvern, dar ╚Öi pentru companiile petroliere ce pot ob╚øine licen╚øă de exploatare. Pe lângă resursele potenţiale care ar putea fi exploatate în viitor de OMV Petrom şi Exxon Mobil în Marea Neagră, Chevron a obţinut anul trecut licenţe de explorare a gazelor de şist. La momentul acesta, Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa.

Referitor la acest subiect, premierul a explicat că î╚Öi dore╚Öte ca România să aiba un anume grad de competitivitate la nivel european: ÔÇ£dacă mâine dăm voie să facă explorări pentru gaze de şist şi se găsesc, cel mai devreme peste cinci ani iese primul metru cub. Polonia foloseşte gaze de şist cu 80 dolari/1000 metri cubi, noi importăm de la Gazprom cu 450 şi eu vreau Oltchim-ul meu cu 450 de dolari/1000 de metri cubi să fie competitiv cu firma din Polonia cu 80ÔÇ│. Victor Ponta a adăugat, în declara╚øiile date la Realitatea TV, că America (Chevron este grup petrolier american) a devenit din importator un exportator de gaze, folosind gazele de şist. Astfel, dacă România va exploata gazele de ╚Öist, cel mai mult de pierdut are Gazprom-ul.
Metoda de extracţie a gazelor de ╚Öist este fracturarea hidraulică ╚Öi a generat numeroase controverse şi proteste în România, întrucât studiile au arătat că fracking-ul poate polua pânza freatică.
Guvernul Ponta a impus, după învestirea din mai, un moratoriu pe extracţia de gaze de şist până la finalizarea studiilor europene privind impactul fracturării hidraulice asupra mediului. În iunie, premierul declara că Guvernul vrea să amâne deciziile privind gazele de ╚Öist până după alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe