|joi, ianuarie 20, 2022
 • Follow Us!

Fostul director al Uzinelor Sodice Govora, Florin Bălan, un executor judecătoresc şi un avocat, reţinuţi pentru înşelăciune de 5,7 milioane euro 

DNA: Fostul director al Uzinelor Sodice Govora, Florin Bălan, un executor judecătoresc şi un avocat, reţinuţi pentru înşelăciune de 5,7 milioane euro

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a dispus retinerea executorului judecatoresc Eugen Fieraru, a avocatului Mihai-Andrei Cocaina si a fostului director executiv la SC Uzinele Sodice Govora Sergiu-Florin Balan, acuzandu-i de inselaciune in urma careia ar fi obtinut pe necrept suma de 24.400.00 lei (circa 5,7 milioane de euro). Cei trei vor fi prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. Pentru un al patrulea membru al “asocierii infractionale”, avocatul Liviu Ardeias, procurorii au solicitat arestarea preventiva in lipsa, pe un termen de 30 de zile, se arata intr-un comunicat al DNA.

Potrivit comunicatului de presa al DNA, procurorii efectueaza cercetari penale fata de:

 • Eugen Fieraru, executor judecatoresc in cadrul Biroul Executorului Judecatoresc “Fieraru Eugen”, din municipiul Pitesti (judetul Arges);
 • Mihai Andrei Cocaina, avocat in cadrul Baroului Arges;
 • Sergiu-Florin Balan, fost director executiv la S.C. Uzinele Sodice Govora S.A. (in prezent S.C. Uzinele Sodice Govora-Ciech Chemical Group S.A.).
  In sarcina lor s-au retinut urmatoarele:
  – asociere pentru savarsirea de infractiuni;
  – tentativa la infractiunea de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave.
 • Liviu Ardeias, avocat in cadrul Baroului Teleorma.
  In sarcina lui s-au retinut urmatoarele:
  – asociere pentru savarsirea de infractiuni;
  – tentativa la infractiunea de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave;
  – infractiunea de fals intelectual prevazut in Legea contabilitatii nr. 82/1991 republicata.

Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori rezulta urmatoarele aspecte, arata DNA:

* In 2010, Liviu Ardeias, Mihai Andrei Cocaina, Eugen Fieraru, Sergiu-Florin Balan “au constituit o asociere infractionala prin care au incercat inducerea in eroare a functionarilor unor agentii bancare din Bucuresti, Sibiu si Pitesti in scopul obtinerii, pe nedrept, a sumei de 24.400.000 lei (echivalentul a 5.673.626,94 euro, calculat la cursul BNR de 4,3006 lei/euro) in cadrul unei proceduri de executare silita pornita pentru suma de 11,15 lei, reprezentand cheltuieli de judecata stabilite de o instanta civila in favoarea inculpatului Balan Sergiu Florin”.

* Judecatoria Pitesti a incuviintat pe 13 septembrie 2010 executarea silita a acestei creante, procedura de executare fiind derulata prin biroul executorului judecatoresc Fieraru Eugen. In continuare, inculpatii au incheiat intre ei mai multe contracte fictive (de asistenta juridica si de prestari servicii), onorariile acestor contracte fiind stabilite la valoarea totala de 24.400.000 lei. De asemenea, in cursul lunii septembrie 2010, Eugen Fieraru Eugen a stabilit prin proces verbal totalul cheltuielilor ocazionate de executarea silita la suma de 12.010.467,70 lei, vadit disproportionat fata de valoarea creantei de executat (11,15 lei), arata DNA.

* In baza procesului verbal, Eugen Fieraru a emis ordonante de poprire catre autoritatile bancare pentru suma de 12.010.467,70 lei, cu posibilitatea majorarii acestor cheltuieli pana la totalul de 24.400.000 lei, stabilit prin contractele fictive mentionate mai sus. DNA mai arata ca in perioada septembrie – decembrie 2010, Eugen Fieraru, insotit de Mihai Andrei Cocaina, Sergiu-Florin Balan si Liviu Ardeias, a incercat punerea in executare silita a acestor cheltuieli de executare fictive, fara sa obtina suma solicitata ca urmare a opozitiei functionarilor bancari. In plus, procedura de executare silita fusese suspendata provizoriu de catre instanta de judecata inca din luna septembrie 2010, informeaza procurorii.

Leave a Response