Organizaţia PNL Vâlcea va avea un singur membru în Parlament

luni, 24 septembrie 2012

• Cristian Buican şi-a bătut joc de liberalii vâlceni !

Organizaţia PNL Vâlcea va avea un singur membru în Parlament

• Buican a reuşit să-l îngroape politic pe Dan Niţu

Prizonier al mentalităţii de ţărănist deputatul liberal Cristian Buican a încercat încă din prima zi de când a ajuns lider al organizaţiei judeţene liberale să-şi îndepărteze, discrediteze, distrugă orice eventual competitor intern pentru a-şi asigura postul de şef pentru o perioadă de 2-3 mandate. El a reuşit acest lucru . Va obţine acum un nou mandat de deputat iar la anul cînd vor avea loc alegeri interne nimeni din organizaţie nu va putea candida împotriva lui cu şanse. Liberalii au plătit însă scump liniştea politică a liderului lor.

Emilian Frâncu sufocat de probleme

Fostul senator Emilian Frîncu a ajuns primul primar liberal al Râmnicului de după Revoluţia din 1989. Imediat Buican a prezentat liderilor naţionali acest succes ca pe unul personal deoarece el insistase pentru candidatura lui Frîncu. Primarul Râmnicului a intrat în pâine într-o administraţie cu multe probleme. Nu mai este la prima tinereţe, are şi probleme de sănătate, conduce administraţia într-o alianţă dificilă pentru că trebuie să împace şi consilierii PSD dar şi pe cei ai UNPR pentru a avea o majoritate de 16 voturi în CL, deci nu mai are timp de politică şi nici de pregătirea unei lupte interne. De altfel Frâncu i-a şi promis lui Buican că nu va mai candida pentru preşedenţia organizaţiei.

Niţu şi Pistol manipulaţi

Tânărul Bogdan Pistol a fost trimis de Buican întâi în lupta de la parţiale de acum 2 ani împotriva lui Romeo Rădulescu, special pentru a fi descalificat politic ca urmare a unui rezultat foarte slab, previzibil de altfel mai ales că atunci Pistol a trebuit să lupte şi împotriva lui Remus Grigorescu, candidat PSD. Între timp însă prietenia Bogdan Pistol - omul de afaceri Dan Niţu a continuat să funcţioneze. Cei doi trebuiau cumva blocaţi pentru a nu emite pretenţii. Buican l-a ajutat pe Pistol să ajungă vice de CJ. Ca fost vicepreşedinte de CJ liderul liberal ştia foarte bine că Pistol va fi blocat la mantinelă de Ion Cîlea şi Dumitru Persu şi nu va avea loc nici de mari afaceri nici de acţiuni spectaculoase care să-i aducă capital politic. În plus ştia că acesta nu va mai putea emite pretenţia la un loc de candidat la parlamentarele din toamnă. Mai greu a fost să scape de Dan Niţu şi să-l îngroape pe acesta politic. Un Dan Niţu ajuns în Parlament nu era deloc convenabil pentru Buican. Omul de afaceri liberal dacă pe lângă bani ar fi avut şi un loc în Parlament ar fi putut coagula imediat o gaşcă în jurulu lui care să -i pună în viitor probleme. Buican a făcut un joc ţărănist perfect cumulând mai multe acţiuni diferite spre atingerea unui scop. A promis la Bucureşti un colegiu sigur pentru unul din miniştri liberali. A declarat că negociază pentru obţinerea candiadturii în Bălceşti pentru PNL. Nu a făcut acest lucru, a preferat o excursie în Bulgaria şi a transmis liderilor liberali centrali că pot ceda Bălceştiul la PSD. A dat simultan de înţeles liberalilor vâlceni că Dan Niţu poate candida pe Senat Nord. În acest fel a făcut ca niciun alt liberal vâlcean să nu viseze la acest colegiu. Buican s-a jucat perfect cu orgoliul lui Niţu. Îl citise pe acesta şi ştia că la încăpăţânarea şi lipsa de diplomaţie şi fler politic Niţu nu va accepta decât candidatura pe Bălceşti. După pierderea Bălceştilor la negocieri i-a dat de înţeles lui Niţu că primarii liberali şi tot activul de partid l-ar susţine pentru o candidatură independentă. Iar acesta a mişcat momeala şi a spus că nu acceptă alt colegiu din partea USL şi că dacă nu va fi candidatul USL pe Bălceşti va candida independent.

Eduard Helvig un senator comod

Cristian Buican îl va aduce şi-l va face senator de Brezoi-Horezu pe Eduard Helvig, actualul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. Primarii liberalii şi pesedişti din colegiu vor fi momiţi cu posibiliattea ca acst ministru să le aloce fonduri direct pentru finanţarea a diverse proiecte edilitare. Helvig are resurse financiare care îl vor ajuta şi pe Buican în această campanie electorală şi probabil şi pe deputatul Aurel Vlădoiu. Din poziţia de senator paraşutatul Eduard Helvig nu va emite pretenţii să ajungă lider judeţean iar puterea rămâne în mâinile lui Buican. Care-şi consolidează astfel şi relaţiile din jurul camarilei lui Crin Antonescu.

Încă două mandate neeligibile

Mai exista pericolul ca un alt coleg să obţină vreun mandat. Buican a avut grijă şi de acest lucru. Liberalii nu vor avea decât un deputat, pe el şi un senator, Helvig sau poate alt paraşutat de la centru. În urma negocierilor PNL va mai avea doi candidaţi. Unul pe Colegiul de Senat în Râmnic şi celălalt pe Colegiul de deputaţi Râmnic Nord. Înainte de a fi deputat Buican a fost profesor de matematică. Se pricepe la calcule iar calculele făcute de el seamănă cu ale noastre. Mai întâi ele spun că PDL şi PPDD împreună pot lua între 30-35 la sută în Vâlcea. Adică pot obţine un mandat din cele 3 de senatori puse în joc. Senatul din Sud va fi câştigat direct de USL ( Coca sau alt pesedist), mandatul de senator din Nord va fi câştigat direct de USL ( Helvig sau alt liberal). În Râmnic , prin redistribuire, PDL va obţine acest mandat deoarece estimăm că pe total judeţ voturile PDL vor fi mai mari decât ale PPDD. Buican a avut grijă ca PNL să aibă pe Râmnic un candidat necarismatic, cu foarte puţini bani disponibili pentru campanie. El nu va putea fi ajutat de Frâncu în campanie. În Râmnic PDL are încă resurse, a nu se uita de cele peste 12 mii de voturi obţinute de Romeo Rădulescu numai în oraş. Din colegiu mai fac parte şi localităţile Mihăeşti şi Ocnele Mari unde PDL are primari plus Olăneşti unde PDL nu a stat rău la locale. Buican ştie că Mircia Gutău a părăsit UNPR tocmai pentru a-l ajuta pe Jurcan. Deci multe din cele 12.000 de voturi luate de UNPR în Râmnic la locale se vor duce la domnul Jurcan. Jurcan care va avea şi un ajutor substanţial de la colegii săi care vor candida în Râmnic la mandatele de deputat ( indiferent că ar fi vorba de Ion Tudor, Sami Vîlcu, Romeo Rădulescu sau Petre Ungureanu). Iar în privinţa Colegiului Rânicu Vâlcea Nord calculele deputatului Buican sunt legate de posibilitatea ca aces colegiu să fie câştigat la retribuire de PPDD sau PDL. O candidatură independentă a lui Niţu pe Bălceşti poate duce la un eşec al USL acolo în sensul în care PDL sau PPDD obţin Bălceştiul la redistribuire, caz în care însă USL ar câştiga colegiul Râmnicu Vâlcea Sud la redistribuire şi nu cel din Nord. Pentru orice siguranţă însă şi pe Colegiul Râmnic Nord liberalii vor nominaliza un outsider, un individ fără imagine, fără bani şi fără susţinere electorală.

Pariu la sigur

Putem paria că la final PSD va obţine în Vîlcea 4 mandate de parlamentar în timp ce PNL va obţine doar două. Credem că Dan Mazilu va câştiga Colegiul Bălceşti iar Mazilu este un aliat mai sigur al PSD decât al PNL. În cazul candidaturii unui paraşutat, nesusţinută puiternic de cei doi deputaţi, este posibil ca pe Brezoi USL să aibă probleme serioase mai ales în cazul în care Ștefan Prală candidează de la PDL. Acesta a obţinut în urmă cu patru ani un scor foarte bun şi este un activist remarcabil care ar şti cum să se bată cu un contracandidat care nu are nimic în comun cu Vîlcea.

(Nicu Trandafir)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe