Seceta afectează grav agricultura în Vâlcea

joi, 19 iulie 2012

Seceta afectează grav agricultura în Vâlcea

Seceta a compromis culturile din judeţului Vâlcea. Producătorii agricoli locali se plâng că seceta şi canicula din această vară riscă să strice tot ce a scăpat din îngheţul iernii trecute şi de ploile abundente din primăvară.

Majoritatea culturilor agricole din judeţ sunt afectate parţial de lipsa prelungită de apă în sol .
Și din datele statistice ale Direcţiei pentru Agricultură Vâlcea se vede că la grâu s-au obţinut producţii mai mici cu peste 30% ca urmare a secetei.Această diminuare s-a produs pe o suprafaţă de 429 ha din o suprafaţă totală cultivată de 7200 ha. De aceeaşi reducere a producţiei se poate vorbi şi la triticale, pe o suprafaţă de 30 de ha. Ovăzul a fost afectat în aceiaşi măsură pe o suprafaţă de 290 ha din cele 2500 ha cultivate. Nici la cartof, legume, plante de nutreţ, vii şi livezi situaţia nu este mai roz pentru că după ce culturile au fost puternic diminuate de ploile reci din primăvară, seceta a diminuat în proporţie de 30% şansele unor producţii normale. Astfel au fost afectate 121 ha cartof, 287 ha legume, 435 ha planze de nutreţ, 15 ha vii pe rod şi 2340 ha de livezi.

La culturile de prăşitoare, adică porumb şi floarea soarelui, situaţia este disperată după cum se constată de către specialiştii instituţiei amintite, deoarece masa vegetativă dezvoltată în urma ploilor din luna mai nu rezistă temperaturilor de acum. Dacă pe suprafeţele de-a lungul Oltului cuprinse între Râmnicu Vâlcea şi Drăgăşani putem vorbi de un procent mic al gradului de dăunare produs de secetă, în jur de 20 %, în lunca râurilor Cerna şi Olteţ, în localităţile Valea Mare, Bălceşti, Laloşu, Diculeşti şi Făureşti , cultura de porumb este compromisă în procent de aproape 70%.
 

Dacă seceta continuă şi în următoarea perioadă, pierderile la cultura de porumb pot ajunge la 85 ÔÇô 90%.
Calamitarea culturilor va duce automat şi la creşterea preţurilor la cereale, cu efecte directe în economia judeţului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe